Zwanger, week 1 t/m 4

Zwanger, week 1 t/m 4 'Zwanger, week 1 t/m 4' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste 4 weken te wachten staat. Veel vrouwen weten vaak niet eens dat ze zwanger zijn, maar toch gebeurt er al veel in het lichaam van de vrouw. Nieuwsgierig geworden naar alle lichamelijke veranderingen, de samensmelting van de eicel en zaadcel en eventueel al enkele voorkomende klachten? Lees dan verder... In dit artikel kun je informatie vinden over de eerste vier weken van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen. Meer informatie en prachtige gedetailleerde plaatjes van dit bijzondere proces kun je vinden op www.hetgeboortehuis.nl.

Week 1

Ook al ben je nog niet zwanger, officieel is dit je eerste zwangerschapsweek. Je hebt je laatste menstruatie net achter de rug, maar daar ben je jezelf helemaal niet bewust van. Best bijzonder eigenlijk!
In deze week bereid je lichaam zich voor op de zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies verandert, de eierstokken laten een eicel rijpen en de baarmoedermond wordt toegankelijker gemaakt voor de zaadcellen. Een hele verandering dus, waar je jezelf vaak helemaal niet van bewust bent.

Week 2

In deze week vinden de ovulatie en de bevruchting plaats. Sommige vrouwen merken dat ze ovuleren, ze voelen een soort pijn en er kan een lichte temperatuurverandering plaatsvinden, vele vrouwen merken er echter helemaal niks van.
Op het moment van de bevruchting versmelten een eicel en een zaadcel tot één hompje cellen. Dit proces vindt plaats in de eileiders. Gedurende deze week 'zwemt' het hompje cellen naar de baarmoeder, om zich vervolgens in het baarmoederslijmvlies in te nestelen.

Week 3

Deze week heeft het hompje cellen zijn reis voltooid en heeft de innesteling plaatsgevonden. Het is nu 0,1 - 0,2 mm groot.
Het kan zijn dat je deze week bloed verliest. Veel vrouwen verwarren dit met de menstruatie. Dit is echter onjuist, want het bloedverlies treedt op als gevolg van de innesteling.

Week 4

De embryonale periode is begonnen. In de baarmoeder krijgt het vruchtje deze week zijn vorm en al snel zal het hartje gaan kloppen. Ook wordt er een start gemaakt met de ruggengraat en worden er voorbereidingen getroffen om tijdens het verloop van de zwangerschap verschillende organen te ontwikkelen.

Jij en je kindje
In deze eerste maand weet je vaak nog niet eens dat je zwanger bent. Een enkele vrouw voelt de ovulatie, maar de meerderheid merkt er helemaal niks van. Bij de meeste vrouwen gaat er pas een belletje rinkelen wanneer de menstruatie uitblijft.

Tips
  • Als je nog geen foliumzuur slikt is het aan te raden om daar direct mee te beginnen. Men raad aan om dit te slikken tot de 14e week van de zwangerschap. Langer mag altijd.
  • Ook zijn er diverse zwangerschapsvitaminen op de markt, met daarin foliumzuur en allerlei andere vitaminen die in de zwangerschap van belang kunnen zijn. (bijv: puur mama van VSM)
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen?De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen?Je bent de pil vergeten. Wat kun je nu het beste doen? Het kan iedereen wel eens overkomen de pil te vergeten. Maar soms…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…

Overgewicht en zwangerschapOvergewicht en zwangerschapVeel vrouwen die een kinderwens hebben, kampen met overgewicht. In dit artikel kan je meer lezen over de relatie tussen…
Zwanger, week 5 t/m 8Zwanger, week 5 t/m 8'Zwanger, week 5 t/m 8' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste weken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.