Zwanger, week 5 t/m 8

Zwanger, week 5 t/m 8 'Zwanger, week 5 t/m 8' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste weken van je zwangerschap te wachten staat. Veel vrouwen ontdekken vaak net dat ze zwanger zijn en hebben allerlei vragen: wat mag ik wel doen?, wat moet ik laten?, welke afspraken moet ik maken? enzovoort. Zoek je antwoord op al deze en allerlei andere vragen, lees dan verder... In dit artikel kun je informatie vinden over week 5 tot en met 8 van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee, vooral in het begin. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen. Meer informatie en prachtige gedetailleerde plaatjes van dit bijzondere proces kun je vinden op www.hetgeboortehuis.nl.

Week 5

Het kindje is, van hoofd tot billen (stuitlengte), 5-8 mm groot. Deze week zal het hartje beginnen met kloppen. Vaak merken vrouwen in deze week dat ze zwanger zijn, omdat de menstruatie uitblijft. Doordat er in de hormoonhuishouding heel veel veranderd kan het zijn dat je vanaf deze week al last krijgt van kwaaltjes. Kwaaltjes waar je onder andere nu al last van kunt hebben zijn: gespannen borsten, vermoeidheid en misselijkheid. Het kan echter net zo goed zijn dat je er helemaal niks van merkt.

Week 6

Het kindje is 10-14 mm lang (stuitlengte). Vanaf dit moment wordt het een embryo genoemd, maar in wezen is het nog maar een 'speldenknop'. In deze week ontstaat er een hoofdje en de gehele ruggengraat. Ook begint het hartje nu steviger te kloppen en is de bloedsomloop zelfs al gevormd. Er groeien kleine uitstulpingen aan de speldenknop, wat armen en benen zullen gaan worden. Ook worden in deze week voorbereidingen getroffen voor het vormen van en placenta.

Week 7

Het kindje in nu 17-22 mm lang (stuitlengte). In deze week krijgt de embryo echt al de vorm van een kindje en gaat de ontwikkeling razendsnel. Armen en benen zijn nu al goed te onderscheiden van elkaar. De schijfjes aan het eind van de ledematen worden handjes en voetjes. Zelfs al twee donkere plekken op het hoofdje geven aan waar de ogen komen. Ook worden de hersenen en de wervelkolom in deze week al ontwikkeld.

Week 8

De stuitlengte van je kindje is nu 28-30 mm lang. Vanaf dit moment gaat het spontaan bewegen, maar helaas merk je hier nog niks van. In deze week wordt de embryo een jongen of een meisje.
Aan het eind van deze week ontstaan zelf als bepaalde botcellen. De belangrijkste organen zijn in dit stadium al aanwezig, maar zijn nog niet voldoende ontwikkeld. Het hartje begint al wel regelmatiger te kloppen.

Jij en je kindje
Vanaf de 5e of 6e week krijgen vrouwen vaker last van kwaaltjes. Gespannen borsten, vermoeidheid, 'verandering' van huid en misselijkheid komen bij vele vrouwen in dit stadium voor. Wanneer je 's ochtends veel misselijk bent, is het verstandig om voor het opstaan iets lichts te eten (dus nog in bed).

Tips
  • Verloskundige: In week 5 of 6 mag je bellen met de verloskundige om een afspraak te maken. Meestal wordt deze afspraak dan zo rond de 8e of 9e week ingepland.
  • Naar de verloskundige: vergeet je identiteitsbewijs en je verzekeringspas niet. Ga ook alvast bij jezelf na welke ziekten/aandoeningen er in de familie voorkomen (denk hierbij ook aan waterpokken, enz.)
  • Je werk: Ook is het vanaf de 6e week van belang om na te gaan of het werk wat je doet veilig is en niet te vermoeiend, bijvoorbeeld als je 's nachts werkt.
  • Ochtendmisselijkheid: eet iets lichts voordat je uit bed gaat, een cracker of biscuitje helpt vaak al enorm.
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
De ontwikkeling van je baby; 11 weken zwangerIn week 11 is de 'basis' van de baby aangelegd; vrijwel alles zit nu 'op en aan' de baby. De baby zal de komende weken f…
Zwangerschap: week 5 tot en met 8Zwangerschap: week 5 tot en met 8Vanaf de vijfde week van de zwangerschap, zal zich echt een kindje gaan ontwikkelen. Vaak is vanaf deze periode met een…
Zwangerschap week 37 tot en met 42Zwangerschap week 37 tot en met 42De laatste loodjes! Het einde van de zwangerschap is nu echt in zicht, nog heel even en je kindje wordt geboren. Vanaf d…

Zwanger, week 1 t/m 4Zwanger, week 1 t/m 4'Zwanger, week 1 t/m 4' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste 4 wek…
Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Wanneer je borstvoeding geeft, kun je niet zonder gevolgen ieder anticonceptiemiddel gebruiken. Sommige anticonceptiemid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.