Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?

Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er? Wanneer je borstvoeding geeft, kun je niet zonder gevolgen ieder anticonceptiemiddel gebruiken. Sommige anticonceptiemiddelen bevatten namelijk oestrogeen. Een stof die invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de melk. Maar gelukkig zijn er een aantal andere opties, die zonder problemen kunnen worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Er zijn middelen zonder hormonen, bijvoorbeeld de koperspiraal of het condoom. Ook zijn er middelen die wel hormonen bevatten, maar niet het hormoon oestrogeen. Voorbeelden hiervan zijn de prikpil en de minipil. Verder kun je gebruik maken van de Mirenaspiraal. Deze bevat wel oestrogeen, maar dit is in zo'n kleine mate dat het geen effect heeft op de borstvoeding.

Welke vormen van anticonceptie kunnen veilig worden gebruikt tijdens borstvoeding?

Vaak wordt er beweerd dat het geven van borstvoeding ook werkt als anticonceptie. Dit is deels waar. Wanneer je minimaal 6 maanden achtereen volledige borstvoeding geeft, komt in de meeste gevallen de menstruatie nog niet op gang. Ook een eisprong zou dan dus uit moeten blijven. Echter dit is niet altijd het geval! Sommige vrouwen krijgen wel degelijk een eisprong terwijl zij borstvoeding geven. Het is dus een niet erg betrouwbare methode. Er zijn nog vele andere soorten anticonceptie, die vele malen betrouwbaarder zijn.

De pil

We kennen allemaal de pil als anticonceptie. De pil is nog steeds de meestgebruikte vorm van anticonceptie. Veel vrouwen slikken dan ook de pil voordat ze proberen zwanger te worden. Na een zwangerschap voelt het dan misschien vanzelfsprekend om hier weer mee door te gaan. Wanneer je borstvoeding geeft is de pil echter geen goede optie. De reguliere pil bevat de hormonen oestrogeen en progesteron. Het hormoon oestrogeen kan ervoor zorgen dat de melkproductie terugloopt en je dus niet voldoende melk meer hebt voor je kindje. Verder komen de hormonen terecht in de moedermelk, waardoor je baby deze ook binnenkrijgt. Dit zou kunnen zorgen voor een tragere groei en kan de ontwikkeling van de baby nadelig beïnvloeden.

Andere anticonceptiemiddelen die oestrogeen bevatten
Er zijn nog meer anticonceptiemiddelen die, net als de pil, een combinatie van oestrogeen en progesteron bevatten. Dit zijn de nuvaring en de anticonceptiepleister. Ook deze middelen worden afgeraden zolang je borstvoeding geeft.

Minipil

De minipil is een pil die geen oestrogeen bevat. Het verschil met de normale anticonceptiepil is dat je deze pil iedere dag op hetzelfde tijdstip in dient te nemen en dat je geen stopweek hoeft in te lassen. Je slikt deze pil dus constant. Tijdens het slikken van deze pil kan spontaan bloedverlies optreden. Deze pil kan gebruikt worden vanaf 6 weken na de bevalling.

Spiraal

Het hormoonspiraaltje (Mirena)

De hormoonspiraal, ook wel Mirena genoemd, is een spiraaltje dat progesteron bevat. Deze stof wordt in hele kleine hoeveelheden afgegeven aan het lichaam en zorgt zodoende voor bescherming tegen een zwangerschap. Echter is de hoeveelheid hormonen dusdanig klein, dat het geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de borstvoeding. Het hormoonspiraaltje dient door de huisarts te worden ingebracht en kan op ieder moment ook weer door de huisarts worden verwijderd. Na het verwijderen van de hormoonspiraal ben je direct weer vruchtbaar. De hormoonspiraal zorgt er tevens voor dat het bloedverlies tijdens de menstruatie wordt verminderd. In sommige gevallen blijft de menstruatie zelfs helemaal uit. Na maximaal vijf jaar dient de spiraal te worden vervangen.

Soms loopt de productie toch terug bij een hormoonspiraal
Bij sommige vrouwen loopt de productie onverhoopt toch terug wanneer er gebruik wordt gemaakt van een hormoonspiraal. Begin er dus alleen aan wanneer je productie goed op gang is en stabiel is.

Het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje werkt op een heel andere manier. Deze zorgt voor een soort van ontstekingsreactie in het lichaam, waardoor bevruchting niet mogelijk is. Dit klinkt vreemd, maar kan geen kwaad voor het lichaam. Ook het koperspiraaltje dient te worden ingebracht door een arts en werkt vijf tot tien jaar voordat hij vervangen dient te worden. In tegenstelling tot bij het hormoonspiraaltje, kan bij het koperspiraaltje de menstruatie juist veel heftiger worden. Het grote voordeel van de koperspiraal is dat je helemaal geen extra hormonen in je lichaam stopt. Je eigen hormonen kunnen hierdoor goed hun balans terugvinden.

Prikpil

De prikpil wordt eens in de drie maanden, zoals de naam al zegt, door middel van een injectie toegediend. De prikpil bevat geen oestrogeen en heeft dus geen negatieve invloed op de borstvoeding. Een nadeel van de prikpil is dat hij nog wel eens voor doorbraakbloedingen wil zorgen. Dit zijn onverwachte, zeer hevige bloedingen, waar een vrouw veel last van kan hebben. Wanneer je besluit nog een kindje te willen, dien je er wel rekening mee te houden dat de prikpil soms wel een jaar nodig heeft om helemaal uit je lichaam te zijn. Het kan dus langer duren voordat je zwanger raakt!

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een staafje dat door de arts in de bovenarm wordt geplaatst. Het staafje is niet zichtbaar in de arm! Deze methode werkt 3 jaar lang. Na die tijd dient er een nieuw staafje te worden aangebracht. Het anticonceptiestaafje kan invloed hebben op de menstruatie. deze kan onregelmatig worden of zelfs helemaal uitblijven. Verder heeft niet iedere arts ervaring met het plaatsen van dit staafje en wordt het nogal eens op een onjuiste manier gedaan. Informeer hier dus goed naar!

Condoom

Voor wie geen anticonceptie voor langere tijd wil, is het condoom een veilig alternatief. Zowel het condoom voor mannen, als het condoom voor vrouwen biedt prima bescherming en bevat geen hormonen! Verder hebben vrouwen die borstvoeding geven nogal eens last van vaginale droogheid. Een condoom dat glijmiddel bevat is dan dus een prima oplossing!

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve manier van anticonceptie. Indien dit bij één van de twee wordt gedaan, is de kans op zwangerschap (uitzonderingen daargelaten) uitgesloten. Deze methode kan veilig worden gebruik tijdens de borstvoedingsperiode.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Anticonceptie zonder hormonenAnticonceptie zonder hormonenEen ongewenste zwangerschap kan voor veel emoties zorgen. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen gebruikt men antic…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…

Zwanger, week 5 t/m 8Zwanger, week 5 t/m 8'Zwanger, week 5 t/m 8' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste weken…
Planning gedurende de zwangerschapIn dit artikel lees je over alles waar je aan moet denken tijdens je zwangerschap. Lees hier met welke mensen je contact…
Bronnen en referenties
  • Folder KNOV
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.