Anticonceptie zonder hormonen

Anticonceptie zonder hormonen Een ongewenste zwangerschap kan voor veel emoties zorgen. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen gebruikt men anticonceptiemiddelen. Er zijn anticonceptiemiddelen met hormonen en zonder hormonen. Veel vrouwen willen graag anticonceptie zonder hormonen gebruiken. Onderstaand kunt u een lijstje vinden van anticonceptiemiddelen zonder hormonen.

Hormonen in anticonceptie

Veel anticonceptiemiddelen bevatten de hormonen progestageen en/of oestrogeen. Progestageen wordt toegevoegd aan anticonceptiemiddelen om een zwangerschap te vermijden. Oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat u een regelmatige en voorspelbare menstruatiecyclus heeft. Indien u een hormonale anticonceptiemiddel zonder progestageen gebruikt, zal u vaak last hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus. Ook is het onmogelijk om uw menstruatie te reguleren. Men kan er voor kiezen om anticonceptie zonder hormonen te gebruiken vanwege de bijwerkingen. U kunt vaak op de bijsluiter lezen wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Men kan o.a. denken aan:
  • Libidoverlies
  • Stemmingswisselingen
  • Gewichtstoename
  • Stijging van de bloeddruk
  • Pijnlijke borsten

Het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is een van de bekendste anticonceptiemiddelen zonder hormonen. Een koperspiraal zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen inactief worden en dat uw baarmoeder zodanig verandert waardoor het ongeschikt is voor een innesteling. Dus er is geen sprake van abortus. Na plaatsing van een koperspiraaltje kan uw menstruatie de eerste drie maanden anders verlopen. U zou bijvoorbeeld last kunnen hebben van een langere menstruatie of van tussentijdse bloedingen. Na drie maanden herstelt uw menstruatiecyclus. Een koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en effectief. Er raken gemiddeld 2 vrouwen van de duizend vrouwen zwanger per jaar. Daarnaast heeft het een lange werkzaamheid en is het redelijk goedkoop om een koperspiraal te laten plaatsen. U kunt het ook voor een korte periode gebruiken. U moet er wel rekening mee houden dat een koperspiraaltje niet geschikt is voor iedereen. Men kan o.a. denken aan vrouwen die last hebben van een koperallergie of een afwijkende baarmoeder. U kunt het beste contact opnemen met uw arts om te zien of u een koperspiraaltje kunt laten plaatsen.

Sterilisatie

Indien u geen kinderwens heeft, kunt u ervoor kiezen om gesteriliseerd te worden. U moet er wel rekening mee houden dat een sterilisatie meestal definitief is. Er worden voornamelijk twee verschillende manieren van sterilisatie gebruikt, namelijk laparoscopische sterilisatie en hysteroscopische sterilisatie. Bij een laparoscopische sterilisatie worden de eileiders dichtgeschroeid of wordt er een klemmetje of ringetje geplaatst. Deze ingreep duurt meestal een halfuurtje. Bij een hysteroscopische sterilisatie worden de eileiders opgevuld met siliconen. Indien u kiest voor de Essure methode worden er in plaats van siliconen micro-implantaten in de eileiders geplaatst. U moet er wel rekening mee houden dat er toch een kleine kans is om zwanger te worden na een sterilisatie. Er raken gemiddeld 5 tot 20 vrouwen van de duizend vrouwen zwanger per jaar.

Barrière methode

U kunt er voor kiezen om een barrière te gebruiken. Men kan hierbij denken aan een condoom, pessarium, de spons of de schild. Een nadeel van de barrière methode is het feit dat het minder effectief is om een zwangerschap te vermijden. De kans op een zwangerschap is een stuk groter als u een barrière methode gebruikt in vergelijking met een koperspiraal of sterilisatie. Ook moet men de middelen consistent en correct gebruiken. Indien u dit doet, is het een goede methode om een ongewenste zwangerschap te vermijden. De meest veilige methode is de condoom. Twee tot twaalf procent van de vrouwen wordt zwanger na het correct gebruiken van een condoom. Daarnaast beperkt een condoom het risico op besmetting van een soa. U moet er wel rekening mee houden dat een condoom niet alle soa's kan preventeren. U kunt bijvoorbeeld denken aan herpes. Indien u een barrière methode niet consistent of correct gebruikt is de kans op een zwangerschap zeer groot.

Spermicide

Spermicide is een minder bekende vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het is een zaaddodend middel. Het wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met andere anticonceptiemiddelen. Men kan hierbij denken aan diverse barrière anticonceptiemiddelen. Het is ook mogelijk om alleen spermicide te gebruiken. U moet er alleen wel rekening mee houden dat dit niet zeer effectief zal zijn. Indien u spermicide consistent en correct gebruikt, is de kans op een zwangerschap bijna één op vijf.
© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Anticonceptie tijdens borstvoeding. Welke opties zijn er?Wanneer je borstvoeding geeft, kun je niet zonder gevolgen ieder anticonceptiemiddel gebruiken. Sommige anticonceptiemid…
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
De pil niet meer slikken, maar welk anticonceptiemiddel dan?De pil niet meer slikken, maar welk anticonceptiemiddel dan?Veel jonge vrouwen zijn het innemen van “de pil” zat. De pil, die ooit werd beschouwd als een vorm van bevrijding, staat…

Hormoonvrije anticonceptie: de Lady-CompHormoonvrije anticonceptie: de Lady-CompDe Lady-Comp is een anticonceptiemiddel dat doormiddel van het meten van de lichaamstemperatuur de vruchtbaarheid test.…
Wat te doen in geval van impotentieWat te doen in geval van impotentieMannen die last hebben van impotentie hebben problemen met het krijgen van een erectie. Ongeveer één op de zeven jonge m…
Bronnen en referenties
  • https://www.arhp.org/Publications-and-Resources/Quick-Reference-Guide-for-Clinicians/Non-hormonal-Choosing/using-this-guide
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 19-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.