Hormoonvrije anticonceptie: de Lady-Comp

Hormoonvrije anticonceptie: de Lady-Comp De Lady-Comp is een anticonceptiemiddel dat doormiddel van het meten van de lichaamstemperatuur de vruchtbaarheid test. De Lady-Comp maakt het mogelijk om zonder hormonen, operaties of barrièremiddelen een zwangerschap te voorkomen. Door deze voordelen kan de Lady-Comp voor sommige vrouwen een perfect anticonceptiemiddel zijn.

Lady-Comp

De lady-Comp is een cycluscomputer die door middel van lichaamstemperatuurgegevens aangeeft of je vruchtbaar of onvruchtbaar bent. Door dagelijks te meten leert de Lady-Comp je cyclus kennen en kan zo inschatten wanneer je vruchtbare dagen zijn. De Lady-Comp is een Duits product en is al sinds 1989 op de markt. Tegenwoordig is hij in vele landen verkrijgbaar, maar de bekendheid ervan is niet in alle landen groot.

Werking

Het principe van de Lady-Comp is gebaseerd op lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur van een vrouw stijgt tijdens de ovulatie en zakt weer tijdens de menstruatie. Een vrouw is vijf dagen voor de menstruatie en een dag na de menstruatie vruchtbaar. Dit betekent dat bij een cyclus van bijvoorbeeld vier weken er maar zes vruchtbare dagen zijn, maar bij een langere of kortere cyclus zullen er ook maar zes vruchtbare dagen zijn. De Lady-Comp gaat uit van de basale lichaamstemperatuur, dit is de laagste temperatuur die bereikt wordt na een langere tijd rust. Om de basale lichaamstemperatuur te meten, moet men minimaal vijf uur achtereen geslapen hebben. De Lady-Comp slaat de temperatuurmetingen op en berekent hiermee de cycli van de betreffende vrouw. Voor deze berekening gebruikt de Lady-Comp de gegevens van achthonderdduizend vrouwen. Hierdoor is de Lady-Comp in staat om de zes vruchtbare dagen te berekenen. Omdat de lichaamstemperatuur pas gaat stijgen op de dag van de ovulatie zal de Lady-Comp altijd een aantal dagen extra voor de ovulatie een rood signaal geven, wat betekend dat je vruchtbaar bent. Ook geeft de Lady-Comp twee dagen na de ovulatie een rood signaal. In totaal zullen er daardoor tien tot twaalf vruchtbare dagen berekent worden.

Betrouwbaarheid

Bij een juist gebruik heeft de Lady-Comp een betrouwbaarheid van 99,3%. Dat wil zeggen dat jaarlijks van de honderd vrouwen die de Lady-Comp gebruiken er 0,7 zwanger worden. Hiermee is de betrouwbaarheid van de Lady-Comp vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil. De nauwkeurigheid van de berekening maakt het mogelijk om zelfs bij onregelmatige cycli een betrouwbaar resultaat te geven.

Voordelen

De Lady-Comp heeft ten opzichte van andere anticonceptiemiddelen een aantal voordelen:
  • De Lady-Comp is hormoonvrij. Hormonen kunnen bijwerkingen geven waardoor het gebruik van anticonceptie met hormonen niet voor iedere vrouw wenselijk is.
  • De Lady-Comp geeft inzicht in de cyclus en de hormoonhuishouding. Hierdoor is de Lady-Comp ook te gebruiken als men probeert zwanger te worden.
  • De meting is makkelijk en snel uit te voeren. Het is een orale meting die een kleine minuut duurt.
  • Het is een eenmalige aanschaf, waardoor er na aanschaf geen maandelijkse kosten meer aan zijn verbonden.
  • De Lady-Comp gaat lang mee en kan ook na gebruik doorverkocht worden.

Nadelen

De Lady-Comp heeft naast de bovenstaande voordelen ook een aantal nadelen ten opzichte van andere anticonceptiemiddelen:
  • Men moet minimaal vijf uur achter elkaar slapen voor een betrouwbare meting. Voor slechte slapers en mensen met jonge kinderen die regelmatig 's nachts uit bed moeten is de Lady-Comp een minder geschikt anticonceptiemiddel.
  • De Lady-Comp geeft bij een regelmatige cyclus zo'n tien tot twaalf "rode" vruchtbare dagen, tijdens deze dagen moet er alsnog een alternatief anticonceptiemiddel gebruikt worden. Bij een korte of onregelmatige cyclus of bij een aantal vergeten metingen zullen de rode dagen zelfs nog meer zijn, waardoor het kan voorkomen dat het merendeel van de dagen een alternatief anticonceptiemiddel gebruikt moet worden.
  • De Lady-Comp is duur in aanschaf. De prijs ligt tussen de 395 euro en 595 euro. Er zijn slechts enkele verzekeringsmaatschappijen die de Lady-Comp gedeeltelijk vergoeden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen van de pil Microgynon 30Bijwerkingen van de pil Microgynon 30We weten allemaal dat de pil zwangerschap voorkomt, maar wat we niet allemaal weten is dat anticonceptie pillen ook veel…
nieuws uitgelichtNieuwe anticonceptiepil: de natuurlijke pilDe anticonceptiepil is een van de meest gebruikte en betrouwbaarste anticonceptie voor vrouwen. Miljoenen vrouwen gebrui…
Anticonceptie zonder hormonenAnticonceptie zonder hormonenEen ongewenste zwangerschap kan voor veel emoties zorgen. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen gebruikt men antic…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…

Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…
Wat te doen in geval van impotentieWat te doen in geval van impotentieMannen die last hebben van impotentie hebben problemen met het krijgen van een erectie. Ongeveer één op de zeven jonge m…
Bronnen en referenties
  • https://www.ladycomp.nl/
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.