De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen?

De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen? Je bent de pil vergeten. Wat kun je nu het beste doen? Het kan iedereen wel eens overkomen de pil te vergeten. Maar soms kan het vergeten van de pil wel gevolgen hebben. Of dit zo kan zijn, hangt helemaal af van de week waarin je de pil vergeet. Wanneer je de pil vergeet in week 1, behoeft dit andere maatregelen dan wanneer je de pil vergeet in week 2 of week 3. Soms is het raadzaam om meteen te beginnen met de stopweek, terwijl je in andere gevallen de pil juist een weekje langer moet doorslikken. Ook het moment waarop je weer met de pil begint is belangrijk om een zwangerschap te voorkomen.

De pil vergeten, wat nu?

Wanneer je de pil eenmalig vergeet, is het toch mogelijk om zwanger te worden. Het hangt echter helemaal af van het tijdstip, en de week waarin je de pil vergeet, hoe groot de kans op een zwangerschap is.

Binnen 36 uur

Indien je de pil bent vergeten, kun je zonder problemen binnen zesendertig uur alsnog de pil slikken. Dit betekent dus maximaal twaalf uur 'te laat'. Je bent dan niet minder beschermd tegen zwanger worden. Om een voorbeeld te geven: Je neemt iedere morgen rond 7:00 uur de pil. Wanneer je er op die dag achterkomt dat je de pil bent vergeten, heb je tot 19:00 uur 's avonds de tijd om de pil alsnog te slikken, zonder dat dit gevolgen heeft. Je bent dan dus gewoon beschermd! De volgende pil dien je gewoon weer op het tijdstip te slikken, waarop je hem normaal ook slikt. Dus bijvoorbeeld weer de volgende morgen om 7:00 uur. Het is niet erg dat er dan maar twaalf uur tussen zit!

De pil vergeten in de eerste week

Wanneer je in de eerste week van de pilstrip de pil bent vergeten, dien je vergeten pil alsnog te nemen. Verder ga je gewoon door met de pilstrip, zoals je normaal ook zou doen. Wel dien je de eerste zeven dagen nadat je de pil bent vergeten, gemeenschap te hebben met een condoom. Je bent namelijk verminderd beschermd tegen een eventuele zwangerschap.

Ook wanneer je in de twee dagen voorafgaand aan de vergeten pil gemeenschap hebt gehad, loop je het risico om zwanger te zijn! Neem in dit geval contact op met je huisarts.

De pil vergeten in de tweede week

Als je de pil vergeet in de tweede week van de pilstrip, dien je de vergeten pil alsnog in te nemen. Zelfs wanneer je hiervoor twee pillen tegelijk in dient te nemen. De rest van de pilstrip moet je gewoon volgens het normale schema voorzetten. Dit heeft geen verdere gevolgen, en je loopt geen risico op een zwangerschap. Wanneer je meer dan één pil bent vergeten in de tweede week, is het echter wel raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

De pil vergeten in de derde week

Wanneer de pil wordt vergeten in de derde week van de pilstrip, kan dit grote gevolgen hebben. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen wanneer je in de derde week de pil vergeet.

Je kunt er voor kiezen om de vergeten pil alsnog te nemen, en vervolgens nog een week langer de pil te slikken dan gewoonlijk. je breekt dus een nieuwe pilstrip aan, waar je er zeven van gebruikt. Na deze zeven dagen, las je de stopweek in. Wanneer je dit doet ben je beschermd tegen zwangerschap. Ook kun je ervoor kiezen om de gehele pilstrip gelijk door te sikken, en dus geen stopweek in te lassen.

Verder kun je ervoor kiezen om direct te stoppen met de pilstrip, wanneer je de pil bent vergeten in de derde week. Je zorgt er dan voor dat de menstruatie eerder op gang komt en bent zodoende dus gewoon beschermd.

Bij twijfel dien je altijd de huisarts of apotheker te raadplegen!

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anticonceptiepil vergeten, wat nu?De anticonceptiepil is een pil die voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt. Het komt weleens voor dat je de pil vergeet.…
Wat doet de morning-afterpilWat doet de morning-afterpilStel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blij…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…
Anticonceptie: de pilAnticonceptie: de pilVan dit kleine pilletje heeft iedereen vast wel eens gehoord. Het is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel. Bij velen is de…

De kwaliteit van spermaDe kwaliteit van spermaVeel koppels willen graag zwanger worden, maar dat is niet in alle gevallen altijd zo makkelijk. Steeds vaker komt het v…
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GabiSanda, Pixabay
  • Bijsluiter Microgynon
  • NHG patientenfolder
Reacties

Cham, 03-03-2014
Vorige week vrijdag ben ik begonnen met mijn allereerste pilstrip. Nu ben ik hem gisteren (zaterdag, 8ste dag?) vergeten in te nemen en heb ik op de zelfde avond seks gehad. Nu is mijn vraag of ik nog beschermd ben en of ik eventuele maatregelen moet nemen, zoals de morning-afterpil en of ik in de eerste of tweede week zit (Dit is tenslotte wel de eerste keer dat ik de pil gebruik). Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 03-03-2014
Hallo,

In principe begint de tweede week op de achtste dag. Verder is het van belang binnen welk tijdsbestek je de pil alsnog hebt genomen. Indien dit binnen 36 uur was (vanaf het moment van de vorige pil), is er in ieder geval niks aan de hand!

Wanneer je echt twijfelt zou je altijd even contact op kunnen nemen met de huisarts!

Anne_24, 13-02-2014
Ik ben in de tweede week van mijn pilstrip op de 10de dag 's avonds mijn pil vergeten en heb op dezelfde avond onveilig gevreeën. Normaal ben ik heel punctueel met het innemen van de pil en kan mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik deze vergeten ben. Nu is mijn vraag bestaat er een kans dat ik mogelijk zwanger ben? Graag verneem ik uw reactie. Reactie infoteur, 13-02-2014
Indien je de vergeten pil alsnog hebt ingenomen, en gewoon doorgaat met de rest van de strip, hoef je je geen zorgen te maken!

Anoniem12, 13-02-2014
Ik ben in de eerste week 3 pillen achter elkaar vergeten, en nu heb ik last van lichte bloeding en lichte kramp in mijn onderbuik. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 13-02-2014
De kans is groot dat je menstruatie op gang probeert te komen door de 3 vergeten pillen. Maar wanneer je de pil nu gewoon weer slikt, wordt dit door de pil tegengehouden. Je lichaam vertoont echter wel de symptomen van een beginnende menstruatie.

Loon, 22-10-2013
Ik ben in week 2 3 pillen vergeten in te nemen en nu ben ik ongesteld geworden. Kan ik dan evengoed zwanger zijn? Op zaterdag heb ik sex gehad en zondag werd ik ongesteld. Moet ik een test gaan doen?

Bedankt Reactie infoteur, 23-10-2013
Hallo,

Aangezien je op het moment dat je seks had al bijna ongesteld wer, is de kans dat je daadwerkelijk zwanger bent klein. Ik zou het even afwachten, en mocht je symptomen krijgen, dan kun je uiteraard het beste even een test doen!

Laura, 19-09-2013
Ik ben geen pil vergeten voor zover ik weet, maar toch symptomen van zwangerschap. Moe, licht misselijk, buikpijn en ook nog keelpijn. Kan ik toch zwanger zijn?
Groetjes, onzekere laura Reactie infoteur, 19-09-2013
Hoi Laura,

Er is een zéér kleine kans dat je zwanger kunt zijn. De klachten die je opnoemt kunnen echter ook gewoon duiden op een 'gewone' verkoudheid. Succes!

Groetjes, Denn

Ilona, 29-04-2013
Ik heb een vraag. Ik ben vrijdag begonnen met me pil in te nemen na me stopweek. Zondag ben ik hem vergeten en heb onveilige sex gehad. Ben ik dan zwanger? Wanneer kan ik dat testen?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 29-04-2013
Hallo,

De kans op een zwangerschap is inderdaad aanwezig. In principe kun je dit pas testen op de eerste dag dat je weer ongesteld zou moeten worden. Mocht je eerder bevestiging willen, zijn er ook speciale 'vroege zwangerschapstesten' te koop waarmee je eerder kunt testen. Succes!

Vriendelijke groeten,
Denn

Mar, 24-04-2013
Hallo,
ik ben 2 dagen achter elkaar de pil vergeten in te nemen, nu is het zo dat ik op dat moment ook aan de antibiotica ben geweest en ik heb seks gehad. is dit erg? zou het kunnen dat ik zwanger ben of kan dat niet? Reactie infoteur, 24-04-2013
Hallo,

De kans is zeker aanwezig. De pil vergeten, én antibiotica zijn 2 risicofactoren. Ik raad je aan om voor de zekerheid even een test te doen.

Vriendelijke groeten,
Denn

Sylvia, 17-09-2012
Hoi.

Ik ben in de derde week de pil vergeten. Nu heb ik wel sex gehad die week. Heb de pil wel gewoon door geslikt. En heb vanaf vandaag de stopweek. Toch vraag ik me af of de kans groot is dat ik zwanger ben. Ik heb last van buikpijn (in de onderbuik en heel veel hoofdpijn, zelf heb ik ook een soort gevoel dat ik wel zwanger ben) ik weet niet of de kans er is dat ik zwanger ben. Zou daar graag antwoord op willen.

Alvast bedankt en hoop op een reactie. Reactie infoteur, 18-09-2012
De kans op een zwangerschap is zeker aanwezig. Ook wanneer je menstruatie gewoon op gang komt, wil ik je toch aanraden om even een Zwangerschapstest te doen. Sommige vrouwen worden namelijk de eerste paar keren gewoon nog ongesteld, terwijl
ze zwanger zijn.

Nnn, 17-09-2012
Hoi,

Ik heb ook een vraag:
In week een ben ik twee pillen achter elkaar vergeten en ben daarna gewoon verder gegaan met het innemen van de pil zoals het hoort. IK was op zaterdag begonnen met de pil en zondag + maandag ben ik vergeten om de pil in te nemen, maar heb in die dagen wel gemeenschap gehad. Hoe groot is de kans dat ik zwanger ben met twee vergeten pillen in week 1 en daarna gewoon verder gegaan met innemen van de pil? Ik zit nu in week 3 en heb veel buikklachten die ik eerst niet had.
Hoop op een reactie van de infoteur. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 17-09-2012
Wanneer je in de eerste 7 dagen na de vergeten pillen gemeenschap hebt gehad, is de kans dat je zwanger bent aanwezig. Klachten als buikpijn zijn helaas lastig te beoordelen, aangezien Zwangerschapsverschijnselen in het begin vrijwel hetzelfde zijn als menstruatieklachten.

Iris, 17-09-2012
Hoi, ik slik mijn pil altijd door alleen ik ben hem 2 keer vergeten. Niet achter elkaar maar er zat een dag tussen. Nu heb ik wel seks gehad in die tijd dat ik mijn pil vergeten ben en heb nu last van lichte bloedingen en buikkrampen. Is het verstandig om een zwangerschapstest te halen of is dit een doorbraakbloeding? Reactie infoteur, 17-09-2012
Het is absoluut mogelijk dat het een doorbraakbloeding is, de kans hierop is vrij groot! Maar omdat je de pil altijd doorslikt, is het lastig te bepalen wanneer je eisprong zou plaatsvinden. Om die reden zou het dus ook kunnen dat je zwanger bent. Wanneer je twijfelt, is het goed om toch even een zwangerschapstest te doen, of om contact op te nemen met je huisarts.

Ekgftvlu, 16-09-2012
Ik ben in de derde week mijn pil vergeten te nemen en heb die dag ook onveilig sex gehad. Het is nu een paar dagen later en morgen ben ik klaar met mijn strip. Ik heb nu best vaak buikpijn en als ik sex heb met mijn vriend doet het pijn in mijn onderbuik en het voelt ook niet echt fijn.
wat nu?! Reactie infoteur, 17-09-2012
Beste,

Om het zekere voor het onzekere te nemen, wil ik je aanraden om toch even een zwangerschapstest te doen. Hoewel de kans klein is, is een zwangerschap namelijk niet uitgesloten.

Charlotte, 06-07-2012
Hallo,
Ik ben afgelopen vrijdagavond (nu dus een week geleden) de pil vergeten in te nemen. Dit was week 1. Ik heb deze pil zaterdagavond tegelijk met de pil van die dag ingenomen. Ik heb zondag en maandag een lichte, bruinachtige 'bloeding' gehad. Dinsdag heb ik seks gehad zonder condoom, waarbij er geen sperma in me is gekomen. Vanaf vrijdag heb ik elke pil stipt op tijd ingenomen. Bestaat er een kans dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 07-07-2012
Hallo,

Omdat je in de eerste week een pil bent vergeten, ben je in de tweede week minder beschermd. Ondanks dat je de pil alsnog hebt genomen, en je geen sperma in je hebt gekregen kan het dus zijn dat je zwanger bent. Van het voorvocht dat je in je krijgt tijdens het vrijen kun je evengoed zwanger raken. Je kunt voor de zekerheid altijd een Zwangerschapstest doen!

Gonnie, 11-06-2012
Hey, in week 2 ben ik 2 pillen vergeten en in week 3 1 pil. Is dit erg want in week 2 is 2 pillen vergeten toch niet zo erg? Wel heb ik bloedverlies gehad een paar dagen nadat ik de 2 pillen van week 2 vergeten was. Wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 12-06-2012
Hallo,

Het bloedverlies kan betekenen dat de menstruatie al op gang aan het komen was door de 2 vergeten pillen in de tweede week. Doordat u ook in de derde week een pil bent vergeten is het raadzaam om direct na deze pilstrip een nieuwe strip aan te breken, en deze voor minimaal 1 week te slikken, of helemaal af te maken. Wanneer u dit niet doet bent u namelijk minder beschermt tegen een zwangerschap. Bij twijfel is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Denn (148 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.