De anticonceptiepil vergeten, wat nu?

De anticonceptiepil is een pil die voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt. Het komt weleens voor dat je de pil vergeet. Wat is dan verstandig om te doen? De vergeten pil alsnog innemen? Een morning-afterpil? Een zwangerschapstest? Of hoef je niks te doen? Dit is in elke situatie anders.

De anticonceptiepil

De pil voorkomt zwangerschap. De pil wordt steeds 3 weken ingenomen, daarna 1 week niet. Je kunt ook een stopweek overslaan en de pil doorslikken om de menstruatie uit te stellen. De pil beschermt NIET tegen een SOA.

Je bent de pil vergeten, wat moet je doen?

Als het minder dan 12 uur is geleden dat je de pil bent 'vergeten', dan ben je alsnog op tijd. Neem de pil in, en er is niets aan de hand. Is het wel langer dan 12 uur geleden, dan ben je hem dus echt vergeten, en kán dit consequenties hebben. Dat hangt er weer vanaf in welke week je zit van je pil strip.

Week 1:

Neem de vergeten pil alsnog in. Het maakt niet uit dat je nu twee pillen op één dag slikt, of twee achter elkaar. Als extra bescherming is het verstandig om de eerste vijf dagen met een condoom te vrijen. Heb je nog seks gehad binnen deze vijf dagen, dan is het verstandig om een morning-afterpil te nemen, want dan kan er een kans zijn op zwangerschap. Zijn de 72 uur al verstreken, dan is het verstandig een zwangerschapstest te doen. De morning-afterpil en een zwangerschapstest kun je zonder recept krijgen bij een drogist. Een morning-afterpil is een middel dat tot 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op zwangerschap sterk vermindert. Hoe eerder je de morning-afterpil inneemt, hoe minder de kans is dat je zwanger bent. De morning-afterpil is 95% betrouwbaar als je deze binnen 24 uur inneemt. Als je deze pil binnen 12 uur inneemt is dit zelfs 98%. Binnen 48 uur is de betrouwbaarheid 85%, en binnen 72 uur 58%. Als je erg laat bent met de morning-afterpil innemen, is het verstandig om toch nog even een zwangerschapstest te doen.

Week 2:

Ben je één pil vergeten? Dan is er geen kans op zwangerschap. Neem de vergeten pil alsnog in, en de volgende pil gewoon op het normale tijdstip. Er is dan niets aan de hand, een condoom is niet nodig.

Als je in week twee méér dan drie pillen bent vergeten, moet je alleen de laatst vergeten pil nog innemen, de andere komen te vervallen. Het is verstandig om de eerste 7 dagen bij het vrijen een condoom te gebruiken, zodat je lichaam de kans krijgt het weer op orde te krijgen met de pil. Heb je in deze 7 dagen wel seks gehad, dan is een morning-afterpil verstandig als dit binnen 72 uur is gebeurd. Is het meer dan 72 uur geleden, dan is een zwangerschapstest verstandig.

Week 3:

Ben je in week 3 één of meerdere pillen vergeten? Dan is er sowieso geen kans op zwangerschap. Neem de laatst vergeten pil alsnog in. Het advies daarna is om óf meteen een stopweek in te lassen, óf je stopweek overslaan en direct doorgaan met de volgende strip. Deze strip dan natuurlijk helemaal afmaken.
Maak je de keuze om de stopweek in te lassen, telt de laatst vergeten pil als de eerste dag van de stopweek. Op dag 8 begin je dan met je nieuwe strip.

Tips

Let op: Als je weet dat je bijna ongesteld moet worden, en je bent het binnen 2 weken nog steeds niet, doe dan een zwangerschapstest. Door het vergeten van de pil kan de menstruatie vaak ook wat eerder of juist wat later komen dan wat je gewend bent.

Het komt regelmatig voor dat vrouwen de anticonceptiepil af en toe vergeten. Verstandig is om de pil 's morgens als je opstaat in te nemen, of 's avonds als je gaat slapen. Leg de pil strip op je nachtkastje neer, zodat je deze ziet liggen als je wakker wordt of als je naar bed gaat. Dit voorkomt dat je de pil vergeet, en het voorkomt piekeren op mogelijk een zwangerschap als dit niet gewenst is. Het is ook verstandig om de pil elke dag op een redelijk vast tijdstip in te nemen, dit voorkomt verwarring. Zo'n ritme moet je jezelf aanwennen.
© 2014 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Als je niet ongewenst zwanger wilt worden dan kun je kiezen voor het gebruik van de anticonceptiepil. Het is een prima v…
Pil vergeten en morningafterpilPil vergeten en morningafterpilEen pil wordt als vergeten beschouwd als deze meer als 12 uur te laat is ingenomen. Bij het vergeten van één pil is de k…
Qlaira, de nieuwe anticonceptiepilQlaira, de nieuwe anticonceptiepilAnticonceptie voorkomt dat vrouwen zwanger worden. De pil is de meest gebruikte anticonceptie. Er is nu een nieuwe antic…
Wat doet de morning-afterpilWat doet de morning-afterpilStel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blij…

Wel of geen euthanasie?mijn kijk opWel of geen euthanasie?Euthanasie is een veelbesproken discussiepunt. Het wordt in Nederland legaal toegepast bij patiënten met een lichamelijk…
Slaaptekort door slaapproblemenSlaaptekort door slaapproblemenAcht op de tien Nederlanders is regelmatig niet uitgerust door slaapproblemen. Slaapproblemen en het daardoor ontstane s…
Bronnen en referenties
  • http://de-pil.com/de-pil
Stacey (42 artikelen)
Laatste update: 09-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.