Wat doet de morning-afterpil

Wat doet de morning-afterpil Stel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blijkt na een gezellige avond dat je de pil bent vergeten in te nemen... en nu?

Wat de morning-afterpil doet

De morning-afterpil zorgt ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich moeilijker kan innestelen in de baarmoederwand. Hiermee wordt de kans op zwangerschap 95% verminderd, mits de pil binnen 24 uur is ingenomen! Daarna werkt de pil nog wel maar is de werking steeds wat minder betrouwbaar. Na 72 uur heeft het geen zin meer de morning-afterpil te nemen, dan zal een huisarts geraadpleegd moeten worden.

Met 1 pil klaar

Tegenwoordig kan men 1 pil slikken (norlevo) en dat is alles. Deze pil is verkrijgbaar zonder recept bij de apotheek en zelfs bij de drogist. Vroeger was er een 5 daagse kuur met veel bijwerkingen. Daarna kwam de 2x2 tabletten (neogynon of stederil-d) methode met 12 uur tussenpoos of de 2x1 tablet (1e norlevo) met 12-24uur tussenpoos.

Wanneer je gebruik moet maken van de morning-afterpil

Als je 1 pil bent vergeten, neem deze dan alsnog binnen 12 uur in. Verder hoef je dan niks te doen. Dit geldt ook als je 2 pillen bent vergeten, neem deze dan ook binnen 12 uur nadat je de 2e moest slikken in. Zijn de 12 uur al voorbij en ben je 2 pillen vergeten dan hangt het ervan af in welke week je zit. Zit je in de 2e week dan neem je de laatst vergeten pil nog in en ga je gewoon verder met je strip. In de volgende gevallen moet je wel de morning-afterpil nemen:
 • Wanneer je 2 of meer pillen bent vergeten in de eerste week van je strip: neem dan de morning-afterpil en gebruik 7 dagen een condoom, maak je strip verder af.
 • Wanneer je geen pil slikt en onbeschermde seks hebt gehad of als het condoom is gescheurd

Zit je in de 2e week en ben je 4 of meer pillen vergeten, neem de laatste alsnog in en gebruik gedurende 7 dagen een condoom. Zit je in de derde week en vergeet je 2 of meer pillen dan heb je 2 opties: je kan de laatste alsnog innemen en vervolgens je stopweek overslaan of je last je stopweek direct in vanaf de dag dat je de eerste pil bent vergeten. Je hoeft bij beide opties verder geen maatregelen te nemen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking van de norlevo is hoofdpijn en misselijkheid. In sommige gevallen kregen vrouwen last van:
 • braken
 • pijn in de onderbuik
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • gevoelige borsten
 • eerdere of latere menstruatie
 • onregelmatige bloedingen (duurt tot volgende cyclus)
 • overgevoeligheid (huidklachten)

Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen 48 uur.

Na de morning-afterpil

Heb je de morning-afterpil geslikt en ben je toch meer dan 7 dagen over tijd? Neem dan contact op met je arts. Dit geldt ook als je menstruatie duidelijk minder dan normaal is of als je toch een zwangerschap vermoedt.

Morning-afterpil gebruiken als voorbehoedmiddel?

De morning-afterpil is absoluut niet bedoelt als voorbehoedsmiddel, hij is zelfs minder betrouwbaar dan de pil. Gebruik altijd een condoom als je niet aan de anticonceptiepil bent en de pil in combinatie met condoom is helemaal ideaal. Denk ook aan soa's. Wel is het altijd handig om de morning-afterpil in huis te hebben als je geen anticonceptie pil gebruikt, stel dat het condoom scheurt dan ben je altijd op tijd.
© 2010 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
De morning-afterpilDe morning-afterpilDe morning-afterpil is niet als vervanging te bezien van de normale anticonceptiepil, maar is een noodmaatregel. Deze pi…
Morning after spiraalMorning after spiraalWanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after p…
De anticonceptiepil vergeten, wat nu?De anticonceptiepil is een pil die voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt. Het komt weleens voor dat je de pil vergeet.…

Borstvoeding en bekkeninstabiliteitBorstvoeding en bekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een bekend verschijnsel tijdens, maar ook na de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verwe…
Vroeggeboorte en levensvatbaarheid van de babyVroeggeboorte en levensvatbaarheid van de babyIn het ideale geval wordt een baby na 40 weken zwangerschap geboren. Wanneer de baby echter eerder geboren wordt hoeft d…
Bronnen en referenties
 • Bronnen:
 • Norlevo.nl
 • Nhg artsennet
 • Wikipedia
Reacties

Anoniem, 11-09-2015
Vraagje, ik heb de norlevo morning afterpil woensdag gekocht, en dinsdag avond had ik seks maar wel in mijn stopweek. Ik heb hem binnen 24 uur wel ingenomen heb niet gebraakt geen diarree gehad en vorige maand ben ik op een donderdag nacht ongesteld geworden. Mijn vraag is dan of ik me zorgen zou moeten maken of niet of nog afwachten heb van me dokter begrepen dat de morning afterpil je menstruatie beetje in de war ken brengen en ik maandag wel me anticonceptie pil normaal moet slikken.
Ik hoor GRAAG jullie reactie. Reactie infoteur, 17-09-2015
Als je de pil slikt en niet vaker dan 1x vergeten bent heb je geen morningafterpil nodig. Ook niet in de stopweek. Mocht je wel meerdere pillen vergeten zijn en de morningafterpil gehad hebben dan start je gewoon weer zoals gepland met je pil.

Anoniem, 01-01-2013
Hallo
ik heb vorige weeek maandag geslachtsgemeenschap gehad met me vriend en hij is toen in me klaargekomen maar ik slikte de pil wel. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 01-01-2013
Als je aan de pil bent en deze netjes elke dag hebt geslikt (behalve stopweek) dan is er niks aan de hand.

L., 03-11-2011
Beste,

Ik heb Norlevo ingenomen nadat ik maandag seks heb gehad.
Ik was de pil in de 2e week en in de 3e week vergeten (stom, ik weet het, maar dit was echt uitzonderlijk!)
Voor de zekerheid heb ik Norlevo dus ingenomen, maar dit was en is dus in mijn stopweek van mijn pil.
Nu moet ik zaterdag opnieuw mijn pil beginnen innemen, maar ik heb mijn maandstonden nog niet gehad, tijdens deze stopweek.
Mag ik dan gewoon de pil nemen en dan zonder menstruatie?
Of moet ik best wachten tot de eerste dag dat ik weer ongesteld ben? Reactie infoteur, 04-11-2011
In principe kan je de pil weer starten ondanks dat je niet hebt gemenstrueerd. Maar aangezien je dus onbeschermde seks hebt gehad en 2 x de pil bent vergeten is er dus een (kleine) kans dat je zwanger bent. Als je maandag seks hebt gehad en woensdag de norlevo hebt genomen, is die ook niet heel betrouwbaar. Norlevo moet je binnen 72 uur innemen en hoe langer je wacht, hoe minder betrouwbaar hij is… Aangezien je niet ongesteld bent geweest maar wel norlevo hebt gehad zou ik je adviseren om toch even de huisarts om advies te vragen.

S., 25-04-2011
Hallo
ik heb een vraagje. Ik ben al ongeveer vijf maanden niet meer aan de pil sinds ik geen vriend meer heb. Ik was vorige week zaterdag ongesteld ( 16-04) tot en met donderdag. Deze zaterdag (23-04) nacht heb ik seks gehad. We gebruikten een condoom maar deze gleed af. Ik heb de morgen daarna gelijk de morning after pil gebruikt zo n 8 uur daarna. Ik heb meerdere malen apotheken gebeld en gevraagd om advies. Allemaal zeggen ze dat ik mij geen zorgen hoef te maken. Maar is dat ook echt zo? Ik ben vrij jong dus ik ben nogal bang. Is het ergens voor nodig? Ze vertelde me dat ik nog vroeg zat was voor mijn eisprong. Ik ben die zondag trouwens gelijk weer met de pil begonnen. Kan iemand mij vertellen of ik me echt zo n zorgen moet maken als dat ik doe?

alvast bedankt Reactie infoteur, 29-04-2011
Hallo,

Ik zou me niet teveel zorgen maken aangezien je de morning after pil hebt gebruikt vrij snel nadat je seks gehad hebt. De kans is theoretisch gezien wel heeel klein aanwezig maar die kans is dusdanig klein dat ik me geen zorgen zou maken. Bij een normale cyclus van 28 dagen heb je na 14 dagen ( gerekend vanaf de eerste menstruatie dag ) een eisprong, bij een kortere cyclus eerder en bij een langere cyclus later. Wanneer je de pil gebruikt en je zou bijvoorbeeld een 1 of meer pillen vergeten zijn wordt de morning after pil vooral geadviseerd in de eerste week na de stopweek en de laatste week voor de stopweek.

Mizzy, 25-06-2010
Ik hoop dat ik een reactie kryg.
Ik had gemeenschap, maar het condoom scheurde. Vervolgens hadden we het later nog een keer, maar toen was hetzelfde gebeurd. Ik heb daarna wel een MAP genomen maar werkt dat nog na twee keer gemeenschap?

afz miz Reactie infoteur, 25-06-2010
Hallo,

was de 2e keer dezelfde dag? dan helpt de morning afeter pil wel, als het paar dagen later is moet je nogmaals een morning after pil.

Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.