Morning after spiraal

Morning after spiraal Wanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after pil genomen. Als je te laat bent voor de morning after pil, kun je nog tot vijf dagen na de onbeschermde seks kiezen voor een morning after spiraaltje. Dit kan alleen met een koperspiraaltje en dit kun je door de huisarts laten inbrengen. Dit spiraal is voor meer dan 99 procent betrouwbaar en werkt dus goed om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt het bij de eerst volgende menstruatie weer laten weghalen, maar sommige vrouwen besluiten het te laten zitten en het te gebruiken als anticonceptiemiddel.

Wanneer kiezen voor morning after spiraal?

Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad en de anticonceptie die je normaal gesproken gebruikt mislukt is, bestaat er een kans op een zwangerschap terwijl je dit niet wilt. Je wilt niet afwachten om te kijken of je ongesteld wordt, lang in onzekerheid blijven of nadenken over een eventuele abortus. Wanneer je direct actie wilt ondernemen kun je kiezen voor een morning after pil of een morning after spiraal. Een morning after spiraal is betrouwbaarder dan de morning after pil. Je kunt twijfelen of je zwanger bent door:
  • Geen bescherming gebruikt
  • Vergeten de pil te slikken (lees de bijsluiter van je anticonceptiepil goed door)
  • Als je bij pilgebruik antibiotica gebruikt of aan de diarree bent
  • Scheuren van condoom
  • Fout in de berekening van de vruchtbare dagen bij toepassen van natuurlijke anticonceptie

Morning after pil

Als er een kans bestaat dat je zwanger bent en dit is niet gewenst, kun je kiezen voor de morning after pil, ook wel noodpil genoemd. De keuze van de behandeling is afhankelijk van het tijdstip dat het mislukken van de anticonceptie berekend wordt. Tot 3 x 24 uur na de geslachtsgemeenschap kan de morning after pil worden gebruikt. Tot 5 x 24 uur kan een morning after spiraal, ook wel noodspiraal genoemd, worden geplaatst. Hiervoor kan alleen een koperspiraal worden gebruikt.

Abortus

Als je er pas achter komt dat je zwanger bent omdat een menstruatie uitblijft, dan is er sprake van een beginnende zwangerschap. In dat geval kun je de zwangerschap beëindigen door middel van een abortus. Deze stap is voor de meeste mensen moeilijker om te nemen dan het gebruik van een morning after spiraal. Een abortus kan uitgevoerd worden in een instelling die een vergunning heeft om deze ingreep te mogen doen, zoals een ziekenhuis.

Wat er gebeurt na het inbrengen van een morning-after spiraal

Door het inbrengen van een spiraal zal het baarmoederslijmvlies veranderen, waardoor er geen innesteling meer kan plaatsvinden van de bevruchte eicel. Het koper van het spiraal is giftig voor de bevruchte eicel, waardoor deze wordt afgebroken. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat er in dat geval ook sprake is van een abortus, omdat het gaat om een bevruchte eicel. De meeste mensen vinden dat er pas sprake is van een beginnend leven nadat de innesteling heeft plaatsgevonden in het baarmoederslijmvlies.

Hoe lang mag je het gebruiken?

Je huisarts kan het morning after spiraal inbrengen. Het spiraaltje is een koperspiraal dat wordt ingebracht in je baarmoeder. Na de eerst volgende menstruatie kun je het weer laten verwijderen. Sommige vrouwen besluiten om het te laten zitten en blijven het gebruiken als een anticonceptiemiddel. Na het inbrengen kan er wat bruine afscheiding ontstaan. Sommige vrouwen krijgen last van een hevigere menstruatie die iets langer kan duren dan voorheen. De werking van een koperspiraal is ongeveer tien jaar. Het verwijderen van het spiraal dient ook door de huisarts gedaan te worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
Morning-afterpilMorning-afterpilDe morning-afterpil wordt gebruikt na onveilige gemeenschap, wanneer men bang is voor een zwangerschap. Bij juist gebrui…
Het koperspiraaltjeHet koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan…

Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Bronnen en referenties
  • www.dokterdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.