Het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan dit een goede methode zijn. De betrouwbaarheid van een koperspiraal is best hoog. Een koperspiraal kan door de huisarts worden ingebracht. Meestal gebeurt dit tijdens de menstruatie zodat je er minder last van hebt. In het begin kun je er wat meer bloedverlies van krijgen en bijvoorbeeld buikpijn en buikkrampen. Dit hoort na een tijdje weer over te gaan.

Wat is het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje lijkt op een ankertje en is gemaakt van kunststof met een dun koperdraadje eromheen gedraaid. Een koperspiraal is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, en zijn niet geschikt om seksueel overdraagbare aandoeningen, soa’s, te voorkomen. De medische term voor een koperspiraaltje is intra-uterien apparaatje, in het engels intrauterine device (iud).

Hoe werkt een koperspiraaltje?

Een koperspiraal wordt in de baarmoeder ingebracht. Omdat een koperspiraal geen lichaamseigen stof is ontstaat een afstotingsreactie in de baarmoeder. Hierdoor worden alle losliggende cellen, zoals zaadcellen, aangevallen door witte bloedlichaampjes en vernietigd. Daarnaast kunnen zaadcellen niet tegen het koper en zorgt dat voor minder beweeglijkheid van de zaadcellen. Ook maakt het koperspiraaltje het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Dit alles zorgt er dus voor dat een zwangerschap voorkomen wordt.

Betrouwbaarheid koperspiraal

De koperspiraal is erg betrouwbaar. De betrouwbaarheid is 99%, dat betekent dat slechts 1% ondanks het gebruik van een koperspiraal zwanger toch zwanger wordt. Het koperspiraaltje werkt direct. Als je hem binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact inbrengt werkt hij zelfs als morning after pil. Een koperspiraal kan 5 jaar blijven zitten voordat hij verwijderd en of vervangen dient te worden.

Koperspiraaltje inbrengen

Het koperspiraaltje kan door de huisarts ingebracht worden. Het beste moment om het koperspiraal in te brengen is tijdens of vlak na de menstruatie. Dit omdat de baarmoedermond dan iets verder openstaat, hierdoor gaat het inbrengen wat makkelijker en is het minder pijnlijk. Ook wat bloedverlies door het inbrengen geeft zo geen extra hinder als je toch al ongesteld bent. Daarnaast weet je zeker dat je dan niet toevallig zwanger bent. Het wordt vaak aangeraden een pijnstiller ongeveer een uur van te voren in te nemen, zodat je minder pijn van het inbrengen ervaart.

Na het inbrengen krijg je na 6 weken een controle. Deze controle vindt plaats om te kijken of het spiraaltje goed is blijven zitten.

Als je last hebt van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn en koorts kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

Bijwerkingen en klachten koperspiraal

Met het koperspiraaltje hou je je normale maandelijkse cyclus. In het begin na het inbrengen van de koperspiraal kun je een tijdje last hebben van een aantal klachten, bijvoorbeeld bloedverlies, buikpijn, rugpijn en buikkrampen. Dit zou na een tijdje vanzelf over moeten gaan. Gebeurt dit niet of vertrouw je het niet, dan kun je het beste even contact opnemen met je arts.

Voorbeelden van bijwerkingen en klachten koperspiraaltje:
  • iets toenemen bloedverlies menstruatie
  • bloedverlies menstruatie kan wat langer duren
  • menstruatie kan pijnlijker worden
  • tussentijds bloedverlies
  • meer last van afscheiding, witte vloed

Verwijderen koperspiraal

Over het algemeen kan een koperspiraal 5 jaar blijven zitten. Daarna moet hij eruit gehaald worden. Als je wilt kan er dan een nieuw spiraaltje ingezet worden. Ook om andere redenen kan een koperspiraaltje verwijderd worden. Misschien omdat u zwanger wenst te worden, u last heeft van het koperspiraaltje, het spiraaltje niet meer goed zit of wanneer u kiest voor een ander anticonceptiemiddel. Om welke reden dan ook, zodra u heeft besloten om het spiraaltje te laten verwijderen kunt u een afspraak maken met uw arts die hem zal verwijderen. Zodra het spiraaltje verwijderd is kunt u weer zwanger worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning after spiraalMorning after spiraalWanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after p…
Het spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat door een arts in de baarmoeder geplaatst wordt. Het spiraaltje bestaat in…
Spiraaltje: plaatsen, verwijderen en bijwerkingenSpiraaltje: plaatsen, verwijderen en bijwerkingenHet spiraaltje beschermt tegen zwangerschap. Er zijn twee soorten: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het inb…
Anticonceptie: het spiraaltjeHet spiraaltje is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Het is een soort ankertje die in de baarmoeder geplaatst word. Er z…

Paracetamol tijdens de zwangerschapParacetamol tijdens de zwangerschapParacetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of zij paracetamol mogen…
Voorbehoedsmiddelen: werking en soortenDoor het nemen van voorbehoedmiddelen zijn mensen meestal in staat de geboorte van hun kind te plannen of te voorkomen.…
Bronnen en referenties
  • Anticonceptie-online.nl
  • Gezondheid.be
  • Nhg.artsennet.nl
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.