Het koperspiraaltje
Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan dit een goede methode zijn. De betrouwbaarheid van een koperspiraal is best hoog. Een koperspiraal kan door de huisarts worden ingebracht. Meestal gebeurt dit tijdens de menstruatie zodat je er minder last van hebt. In het begin kun je er wat meer bloedverlies van krijgen en bijvoorbeeld buikpijn en buikkrampen. Dit hoort na een tijdje weer over te gaan.
Wat is het koperspiraaltje
Het koperspiraaltje lijkt op een ankertje en is gemaakt van kunststof met een dun koperdraadje eromheen gedraaid. Een koperspiraal is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, en zijn niet geschikt om seksueel overdraagbare aandoeningen, soa’s, te voorkomen. De medische term voor een koperspiraaltje is intra-uterien apparaatje, in het engels intrauterine device (iud).
Hoe werkt een koperspiraaltje?
Een koperspiraal wordt in de baarmoeder ingebracht. Omdat een koperspiraal geen lichaamseigen stof is ontstaat een afstotingsreactie in de baarmoeder. Hierdoor worden alle losliggende cellen, zoals zaadcellen, aangevallen door witte bloedlichaampjes en vernietigd. Daarnaast kunnen zaadcellen niet tegen het koper en zorgt dat voor minder beweeglijkheid van de zaadcellen. Ook maakt het koperspiraaltje het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Dit alles zorgt er dus voor dat een zwangerschap voorkomen wordt.
Betrouwbaarheid koperspiraal
De koperspiraal is erg betrouwbaar. De betrouwbaarheid is 99%, dat betekent dat slechts 1% ondanks het gebruik van een koperspiraal zwanger toch zwanger wordt. Het koperspiraaltje werkt direct. Als je hem binnen 5 dagen na onbeschermd seksueel contact inbrengt werkt hij zelfs als morning after pil. Een koperspiraal kan 5 jaar blijven zitten voordat hij verwijderd en of vervangen dient te worden.
Koperspiraaltje inbrengen
Het koperspiraaltje kan door de huisarts ingebracht worden. Het beste moment om het koperspiraal in te brengen is tijdens of vlak na de menstruatie. Dit omdat de baarmoedermond dan iets verder openstaat, hierdoor gaat het inbrengen wat makkelijker en is het minder pijnlijk. Ook wat bloedverlies door het inbrengen geeft zo geen extra hinder als je toch al ongesteld bent. Daarnaast weet je zeker dat je dan niet toevallig zwanger bent. Het wordt vaak aangeraden een pijnstiller ongeveer een uur van te voren in te nemen, zodat je minder pijn van het inbrengen ervaart.
Na het inbrengen krijg je na 6 weken een controle. Deze controle vindt plaats om te kijken of het spiraaltje goed is blijven zitten.
Als je last hebt van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn en koorts kunt u het beste contact opnemen met uw arts.
Bijwerkingen en klachten koperspiraal
Met het koperspiraaltje hou je je normale maandelijkse cyclus. In het begin na het inbrengen van de koperspiraal kun je een tijdje last hebben van een aantal klachten, bijvoorbeeld bloedverlies, buikpijn, rugpijn en buikkrampen. Dit zou na een tijdje vanzelf over moeten gaan. Gebeurt dit niet of vertrouw je het niet, dan kun je het beste even contact opnemen met je arts.
Voorbeelden van bijwerkingen en klachten koperspiraaltje:
- iets toenemen bloedverlies menstruatie
- bloedverlies menstruatie kan wat langer duren
- menstruatie kan pijnlijker worden
- tussentijds bloedverlies
- meer last van afscheiding, witte vloed
Verwijderen koperspiraal
Over het algemeen kan een koperspiraal 5 jaar blijven zitten. Daarna moet hij eruit gehaald worden. Als je wilt kan er dan een nieuw spiraaltje ingezet worden. Ook om andere redenen kan een koperspiraaltje verwijderd worden. Misschien omdat u zwanger wenst te worden, u last heeft van het koperspiraaltje, het spiraaltje niet meer goed zit of wanneer u kiest voor een ander anticonceptiemiddel. Om welke reden dan ook, zodra u heeft besloten om het spiraaltje te laten verwijderen kunt u een afspraak maken met uw arts die hem zal verwijderen. Zodra het spiraaltje verwijderd is kunt u weer zwanger worden.
Lees verder