Voorbehoedsmiddelen: werking en soorten

Door het nemen van voorbehoedmiddelen zijn mensen meestal in staat de geboorte van hun kind te plannen of te voorkomen. Toch vragen veel mensen zicht af waar ze op moeten letten bij een voorbehoedsmiddel. Bovendien heeft elke persoon een andere voorkeur voor een bepaald middel. In dit artikel wordt de werking van de pil beschreven, het spiraaltje en de Morning after pil, de vaginale ring en het vrouwencondoom.

De pil

Werking

De pil werkt door het onderdrukken van de eisprong, en zonder eisprong is er geen bevruchting. De eisprong wordt geregeld door de hormonen uit de hypofyse, dit is een plaats in de hersenen. Door het nemen van de pil komen er op kunstmatig gemaakte, op vrouwelijke hormonen lijkende stoffen in het bloed terecht. Hierdoor wordt de vorming van de vrouwelijke hormonen geremd. De sprong die nodig is om de eicel te activeren is dan ook weg.

Soorten

Lichte eenfasepillen

Deze pillen hebben een voordeel boven de zwaardere eenfasepillen omdat ze minder risico op hart en vaatziekten op latere leeftijd met zich meebrengen, ook zijn ze betrouwbaarder. 90 procent van de vrouwen neemt deze soort 'pil'. Deze pil is minder geschikt voor rokers boven de 30 jaar wanneer de pillen meer dan 30 microgram of meer oestrogeen bevatten.

Tweefasen- en driefasenpillen

De Tweefasen- en driefasenpillen zijn onbetrouwbaarder dan eenfasepillen. De oorzaak ligt hier meestal bij de gebruiker zelf. Wanneer vrouwen de pil een of twee keer per maand vergeten bij eenfasepillen, dan is het geen ramp. Wanneer vrouwen dit doen bij Tweefasen- of driefasenpillen kan dit een zwangerschap betekenen. Een neveneffect dat je bij deze pillen wel minder hebt is gewichtsvermindering. Daarom durven veel gebruikers eerder naar Tweefasen- of driefasenpillen te grijpen.

Neveneffecten van de pil

Bij ongeveer 25% van de vrouwen treden verschillende neveneffecten op bij het gebruik van de pil. Dit is verschillend bij alle vrouwen. Enkele van deze bijwerkingen zijn:
  • misselijkheid
  • toename van gewicht
  • hoofdpijn
  • hoge bloeddruk
  • stofwisseling
  • groeistoornissen
  • schommelingen in het humeur
  • grotere borsten
  • leverstoornissen

Dit zijn er nog maar enkele. Het is dan ook verstandig langs te gaan bij de dokter en te bespreken welke pil voor jou van toepassing is.

De morning-afterpil

Als je na het vrijen, denkt dat je bevrucht bent kan je alsnog binnen de 24 uur een morning-afterpil slikken. Deze pillen zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Toch moet je met deze pillen opletten. Ze bevatten een zeer grote hoeveelheid hormonen. Dat zorgt er ook voor dat je als vrouw veel bijwerkingen zal krijgen van die pil. Omdat je je lichaam zwaar belast is het dus beter deze pil niet te vaak te gebruiken. Deze pil heeft het meeste kans op succes als je hem in de eerste 12 uur na het vrijen inneemt.

Het spiraaltje

Het spiraaltje zelf is geen geneesmiddel. Het spiraaltje is een kunstmatig middeltje dat in de baarmoeder wordt aangebracht. Het heeft de vorm van een anker. Verder is het spiraaltje in twee vormen beschikbaar, namelijk de hormoonspiraal en de koperspiraal. Deze spiralen worden ingebracht en verwijdert door een gynaecoloog. Er is keuze tussen een spiraal die drie jaar kan blijven zitten en een spiraal die vijf jaar kan blijven zitten.

Het doel van de spiraal is dat hij voor irritatie zorgt. Daardoor zal een bevruchte eicel zich niet kunnen nestelen in de baarmoeder en komt er ook geen zwangerschap. Het spiraaltje wordt jaarlijks gecontroleerd door de gynaecoloog. Deze bekijkt of de spiraal nog goed zit en je geen infectie hebt. Verder zullen de maandstonden zo goed als verdwijnen door de spiraal. Dit wil helemaal niet zeggen dat je zwanger bent. Een spiraaltje is een zeer veilige manier van anticonceptie.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een lang doorzichtig zakje van ongeveer 16 tot 17 cm lang. Het is gemaakt van sterk kunststof. Het vrouwencondoom zit onder de glijmiddel, deze schuif je in de vagina. Deze mag maar een keer gebruikt worden. Als de man klaarkomt wordt de sperma opgevangen door de vrouwencondoom. Het voordeel van een vrouwencondoom is dat het geen neveneffecten heeft, het is veel sterker dan een condoom en het kan op voorhand worden aangebracht. Het nadeel is wel dat het inbrengen van het vrouwen condoom niet zo eenvoudig is, het is duurder en in sommige gevallen kan het allergische reacties veroorzaken.

De vaginale ring

De vaginale ring bevat dezelfde 2 hormonen als de pil. Deze worden gedurende een periode van ongeveer 3 weken afgegeven in de vaginawand, ze zijn niet schadelijk. Ze zorgen ervoor dat er geen eicel bevrucht wordt en dat de zaadcellen minder snel door de baarmoederhals kunnen. Een doosje voor 3 maanden kost ongeveer 36 euro (hangt er vanaf). De vaginale ring kan je zelf inbrengen.

Andere

Er zijn nog andere anticonceptiemiddelen op de markt die niet worden besproken in dit artikel. deze zijn de prikpil, het anticonceptiestaafje en een zaaddodende crème. Ook is het mogelijk om jezelf te laten steriliseren. Hierbij wordt de zaadstreng of eileider doorgeknipt en is er geen bevruchting meer mogelijk. Denk goed na over een sterilisatie. Het is wel mogelijk om een sterilisatie ongedaan te laten maken, maar toch is niet iedereen meer vruchtbaar na een terugkerende operatie. Hou er dus rekening mee dat als je voor een sterilisatie kiest, de kans bestaat dat je voor altijd onvruchtbaar bent.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
De morning-afterpilDe morning-afterpilDe morning-afterpil is niet als vervanging te bezien van de normale anticonceptiepil, maar is een noodmaatregel. Deze pi…
Morning-afterpilMorning-afterpilDe morning-afterpil wordt gebruikt na onveilige gemeenschap, wanneer men bang is voor een zwangerschap. Bij juist gebrui…
Wat doet de morning-afterpilWat doet de morning-afterpilStel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blij…

Het koperspiraaltjeHet koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan…
Ontpillen: stoppen met de pilAls je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormalise…
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.