Ontpillen: stoppen met de pil
Als je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormaliseerd heeft, en je dus weer met regelmatig ongesteld wordt, menstruatie. Je kunt klachten krijgen van het ontpillen, maar dat hoeft niet. Het is niet raar als het even duurt voordat je weer ongesteld wordt. Het kan even duren voordat je weer met regelmaat een eisprong hebt. In principe kun je direct na het stoppen met de pil zwanger worden maar dat gebeurt niet vaak.Hoe werkt de pil?
Het slikken van de anticonceptiepil heeft ervoor gezorgd dat je eigen cyclus plat is gelegd. Je krijgt geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt minder toegankelijk voor spermacellen. In elke stopweek, de week dat je de pil niet slikt, krijg je een ‘onttrekkingsbloeding’. Tijdens de onttrekkingsbloeding wordt wel het baarmoederslijmvlies afgestoten, maar het is geen echte menstruatie.Wat gebeurt er tijdens het ontpillen?
Direct na het stoppen met de pil krijg je nog de gebruikelijke onttrekkingsbloeding zoals je die kent van tijdens de stopweken. Als je dus vooraf 3 weken achtereen de pil hebt geslikt, dan geldt de eerste week daarna zonder de pil als de gewone stopweek, en ben je dus eigenlijk nog met de pil bezig. Pas wanneer je normaal gesproken de pil weer zou nemen, en je neemt hem niet, dan is dat eigenlijk pas je eerste pilloze dag.Omdat de anticonceptiepil je cyclus heeft platgelegd zal deze weer op gang moeten komen als je stopt met de pil. Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Het kan een paar maanden duren voordat je lichaam zijn eigen hormoonproductie weer op gang heeft en er weer een eisprong plaatsvindt. Zolang de eigen cyclus nog niet helemaal goed loopt kan een menstruatie, ongesteldheid, langer op zich laten wachten. De eerste cyclus kan zo dus lang duren, makkelijk 8 weken en soms zelfs nog langer. Je kunt daardoor het gevoel krijgen dat je zwanger bent, maar dat hoeft dus helemaal niet. Voor de zekerheid kun je uiteraard een zwangerschapstest doen.
Vaak is de cyclus in het eerste half jaar na het stoppen met de pil erg onregelmatig, vaak met lange cycli. Na een half jaar heb je meestal weer een normaal menstruatieritme, soms al veel sneller, maar bij sommigen kan het ook meer dan een jaar duren. Van een normaal menstruatieritme wordt gesproken bij een cyclus tussen de 21 en 35 dagen met minimaal 2 dagen helderrood bloedverlies.
Een menstruatie volgt normaal na een eisprong. Als dit erg lang op zich laat wachten kan het zijn dat je alsnog ongesteld wordt zonder een eisprong gehad te hebben. Dus een menstruatie betekent niet altijd dat je daadwerkelijk een eisprong hebt gehad.
Klachten na het stoppen met de pil
Door het stoppen met de pil krijgt je lichaam de hormonen die hij gewend was niet meer binnen en moet je lichaam de hormoonproductie zelf weer op gang brengen. Er zijn vrouwen die hier helemaal niets van merken en er dus ook geen klachten van krijgen. Maar bij sommigen is dit wel het geval. De klachten, symptomen, kunnen per persoon verschillen. Het kan soms zelfs lijken alsof je zwanger bent, bij twijfel kun je een zwangerschapstest doen.Voorbeelden van klachten na het stoppen van de pil zijn:
- buikkrampen
- buikpijn
- misselijkheid
- hoofdpijn
- pijnlijke borsten
- pijnlijke tepels
- stemmingswisselingen
- puistjes
- onregelmatige menstruatie
Zodra je lichaam zijn eigen hormonale situatie weer op orde heeft verdwijnen deze klachten, symptomen, vanzelf weer.
Bij twijfel kun je altijd het beste even contact opnemen met je huisarts!
Stoppen met de pil en zwanger worden
Het is mogelijk om direct na het stoppen met de pil zwanger te worden, maar dat gebeurt niet vaak. Het wordt weleens afgeraden direct te proberen zwanger te worden. Niet omdat het niet gezond zou zijn, maar omdat het lastig te achterhalen is wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden als je nog een onregelmatige cyclus hebt. Tegenwoordig kan dit met een termijnecho alsnog bepaalt worden, meestal ergens in week 9 t/m week 11.Toch gebeurt het niet zo vaak dat vrouwen direct na het stoppen van de pil zwanger worden. Dit duurt meestal toch wel een paar maanden of langer.
Redenen om te stoppen met de pil
Veel vrouwen stoppen met het slikken van de pil om zwanger te worden. Echter zijn er ook vrouwen die om andere redenen willen stoppen met de pil.Mogelijke redenen om te stoppen met de pil:
- bijwerkingen van de pil (migraine, buikpijn, stemmingswisselingen enz)
- ander voorbehoedsmiddel willen gebruiken
- oorspronkelijke reden om met de pil te beginnen is wel
- mag niet meer vanwege gezondheidsklachten
- wisselwerking met andere medicijnen
- gewoon om even zonder pillen te willen leven
- zwanger willen worden
- overige redenen