Ontpillen: stoppen met de pil

Als je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormaliseerd heeft, en je dus weer met regelmatig ongesteld wordt, menstruatie. Je kunt klachten krijgen van het ontpillen, maar dat hoeft niet. Het is niet raar als het even duurt voordat je weer ongesteld wordt. Het kan even duren voordat je weer met regelmaat een eisprong hebt. In principe kun je direct na het stoppen met de pil zwanger worden maar dat gebeurt niet vaak.

Hoe werkt de pil?

Het slikken van de anticonceptiepil heeft ervoor gezorgd dat je eigen cyclus plat is gelegd. Je krijgt geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt minder toegankelijk voor spermacellen. In elke stopweek, de week dat je de pil niet slikt, krijg je een ‘onttrekkingsbloeding’. Tijdens de onttrekkingsbloeding wordt wel het baarmoederslijmvlies afgestoten, maar het is geen echte menstruatie.

Wat gebeurt er tijdens het ontpillen?

Direct na het stoppen met de pil krijg je nog de gebruikelijke onttrekkingsbloeding zoals je die kent van tijdens de stopweken. Als je dus vooraf 3 weken achtereen de pil hebt geslikt, dan geldt de eerste week daarna zonder de pil als de gewone stopweek, en ben je dus eigenlijk nog met de pil bezig. Pas wanneer je normaal gesproken de pil weer zou nemen, en je neemt hem niet, dan is dat eigenlijk pas je eerste pilloze dag.

Omdat de anticonceptiepil je cyclus heeft platgelegd zal deze weer op gang moeten komen als je stopt met de pil. Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Het kan een paar maanden duren voordat je lichaam zijn eigen hormoonproductie weer op gang heeft en er weer een eisprong plaatsvindt. Zolang de eigen cyclus nog niet helemaal goed loopt kan een menstruatie, ongesteldheid, langer op zich laten wachten. De eerste cyclus kan zo dus lang duren, makkelijk 8 weken en soms zelfs nog langer. Je kunt daardoor het gevoel krijgen dat je zwanger bent, maar dat hoeft dus helemaal niet. Voor de zekerheid kun je uiteraard een zwangerschapstest doen.

Vaak is de cyclus in het eerste half jaar na het stoppen met de pil erg onregelmatig, vaak met lange cycli. Na een half jaar heb je meestal weer een normaal menstruatieritme, soms al veel sneller, maar bij sommigen kan het ook meer dan een jaar duren. Van een normaal menstruatieritme wordt gesproken bij een cyclus tussen de 21 en 35 dagen met minimaal 2 dagen helderrood bloedverlies.

Een menstruatie volgt normaal na een eisprong. Als dit erg lang op zich laat wachten kan het zijn dat je alsnog ongesteld wordt zonder een eisprong gehad te hebben. Dus een menstruatie betekent niet altijd dat je daadwerkelijk een eisprong hebt gehad.

Klachten na het stoppen met de pil

Door het stoppen met de pil krijgt je lichaam de hormonen die hij gewend was niet meer binnen en moet je lichaam de hormoonproductie zelf weer op gang brengen. Er zijn vrouwen die hier helemaal niets van merken en er dus ook geen klachten van krijgen. Maar bij sommigen is dit wel het geval. De klachten, symptomen, kunnen per persoon verschillen. Het kan soms zelfs lijken alsof je zwanger bent, bij twijfel kun je een zwangerschapstest doen.

Voorbeelden van klachten na het stoppen van de pil zijn:
 • buikkrampen
 • buikpijn
 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • pijnlijke borsten
 • pijnlijke tepels
 • stemmingswisselingen
 • puistjes
 • onregelmatige menstruatie

Zodra je lichaam zijn eigen hormonale situatie weer op orde heeft verdwijnen deze klachten, symptomen, vanzelf weer.
Bij twijfel kun je altijd het beste even contact opnemen met je huisarts!

Stoppen met de pil en zwanger worden

Het is mogelijk om direct na het stoppen met de pil zwanger te worden, maar dat gebeurt niet vaak. Het wordt weleens afgeraden direct te proberen zwanger te worden. Niet omdat het niet gezond zou zijn, maar omdat het lastig te achterhalen is wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden als je nog een onregelmatige cyclus hebt. Tegenwoordig kan dit met een termijnecho alsnog bepaalt worden, meestal ergens in week 9 t/m week 11.
Toch gebeurt het niet zo vaak dat vrouwen direct na het stoppen van de pil zwanger worden. Dit duurt meestal toch wel een paar maanden of langer.

Redenen om te stoppen met de pil

Veel vrouwen stoppen met het slikken van de pil om zwanger te worden. Echter zijn er ook vrouwen die om andere redenen willen stoppen met de pil.

Mogelijke redenen om te stoppen met de pil:
 • bijwerkingen van de pil (migraine, buikpijn, stemmingswisselingen enz)
 • ander voorbehoedsmiddel willen gebruiken
 • oorspronkelijke reden om met de pil te beginnen is wel
 • mag niet meer vanwege gezondheidsklachten
 • wisselwerking met andere medicijnen
 • gewoon om even zonder pillen te willen leven
 • zwanger willen worden
 • overige redenen

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…
Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Nog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tipsNog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tipsVrijwel iedere vrouw maakt weleens mee dat haar menstruatie iets langer op zich laat wachten dan normaal. Toch is het ve…

Voorbehoedsmiddelen: werking en soortenDoor het nemen van voorbehoedmiddelen zijn mensen meestal in staat de geboorte van hun kind te plannen of te voorkomen.…
De bevalling: enkele tipsZwanger zijn, het is een hele klus. Hoe korter de bevalling komt, hoe meer je je gaat beseffen dat je mama. Maar hoe kun…
Bronnen en referenties
 • Zwangerschapspagina.nl
 • Dokter.nl
 • Babybytes.nl
 • Geboortecentrumwonderwereld.nl
Reacties

Esther, 21-08-2012
Hallo, 31juli heb ik de laatste pil geslikt nadat ik deze 7dagen heb genomen. Dus in de eerste week van de strip gestopt. 2 aug werd ik ongesteld wat 4 aug weer wegtrok. Nu ben ik niet ongesteld geworden 17 aug is de dag dat ik ongesteld zou moeten worden (zou mijn stopweek zijn). Ook heb ik wat last van krampjes en veel naar de toilet. Heb al een test gedaan vorige week deze was negatief. Moet ik nu nadat ik ongesteld hoorde te worden weer testen of heeft dat geen zin? Wij willen graag een kindje. Reactie infoteur, 22-08-2012
Als je op 2 augustus al ongesteld bent geweest zou je niet 17 augustus ongesteld hoeven te worden. Je zou dan ongesteld geworden zijn als je tot die tijd de pil had doorgeslikt, dit heb je niet gedaan en dus ben je eerder ongesteld geworden. Naar mijn idee lijkt alles dus goed te gaan.

Anna, 06-07-2012
Ik heb 12 mei voor het laatst de pil geslikt omdat mijn man en ik graag een kindje willen. Sinds dan ben ik een puinhoop. Ik ben netjes op 14 mei 's avonds gewoon in mijn stopweek ongesteld geworden en duurde 5 dagen (niet anders dan wat ik gewend was). 12 Juni kreeg is last van bruin/donker rood slijm dit duurde 3 daagjes daarna op 29 juni in de namiddag donkerrood bloedverlies die 2, 5 dag duurde. 5 juni 's ochtends zag ik rood bloedverlies… vandaag weer over… 18 juni Ben naar HA geweest en die had me doorverwezen om echo te maken van mijn baarmoeder (niets te zien) 3 juli weer terug naar HA zeg die dat ik last van maag/darmen kan hebben en bloedingen dat het spotting is. Maar buikpijn die ik heb kan ik niet beschrijven heb gevoel dat mijn baarmoeder elk moment "uitvalt" ben erg moe en prikkelbaar, emotioneel en puisjes niet te spreken. Ik hoop dat iemand mij advies/ bevestiging kan geven… is dit een fase van ontpillen, want ik maak me zorgen over zoveel bloedverlies… groetjes. Reactie infoteur, 22-08-2012
Het klinkt wel alsof je eigen hormoonproductie nog wat van streek is. Vandaar ook die puistjes denk ik. Goed dat je er al mee naar de arts geweest bent, zij kunnen je daar het beste in adviseren. Hopelijk gaat het snel weer beter en kunnen jullie aan het echte werk ;)

Anoniempje88, 24-06-2012
Hallo allemaal,

Sinds november 2011 ben in gestopt met de pil, na deze 2 jaar te hebben gebruikt.
Ik ben gstopt om zonder (extra) hormonen verder te gaan.
In de 1e week van november ben ik nog ongesteld geweest, in wat normaal mijn stopweek zou zijn. Daarna ben ik tot op heden niet meer ongesteld geweest. (Nu dus bijna 8 maanden niet meer).
Ook geen (lichte) onttrekkingsbloedingen ofzo, helemaal niks.

Zwanger kan ik niet zijn, want heb nog nooit een vriend gehad.

Moet ik mij zorgen gaan maken?
Hebben jullie tips voor mij? Reactie infoteur, 22-08-2012
Hiervoor kun je denk ik het beste contact opnemen met de huisarts. Wellicht heb je dat ondertussen al gedaan.

Rosa, 14-06-2012
He, Ik slik de pil en heb het nu gedaan met een jongen. Ik heb de 2 dagen ervoor de pillen niet op het juiste tijdstip geslikt. Heb ik kans dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 18-06-2012
Dat kan, dit ligt ook aan de hoeveelheid tijd dat er tussen het moment van inname zit en het moment dat je het eigenlijk had moeten slikken. In de bijsluiter staat vanaf wanneer je hier risico's loopt, vaak pas na 12 uur. Neem indien nodig even contact op met de huisarts, die kan je hierbij het beste adviseren.

Nina, 18-05-2012
Sasha, toen ik jouw verhaal las, dacht ik je zou ook zwanger kunnen zijn. Ik verwachtte in de reactie te lezen dat je beter even een test kon doen. Reactie infoteur, 13-06-2012
Inderdaad slim om te doen! Dan weet je in ieder geval of dat een oorzaak kan zijn. We zijn alweer een tijdje verder dus wellicht ben je daar al achter.

Cynthia, 06-05-2012
Hallo ik ben Cynthia (20jaar) Ik heb een stopweek gehad en was weer aan de pil gegaan, maar ik heb 2 dagen de pil geslikt en ben gaan stoppen met de pil, maar ik ben sinds vandaag toch weer ongesteld geworden. Is dat normaal? Reactie infoteur, 13-06-2012
Je hormonen kunnen even van slag zijn. Bij twijfel kun je altijd het beste even contact met de huisarts opnemen.

Chantal, 15-02-2012
Hallo ik ben gestopt met de pil omdat mijn hormonen van slag zijn ik moet nu 3 maanden stoppen van de huisarts en daarna overstappen op de nuvaring maar in welke periode kan je niet zwanger raken als je geen pil slik? Reactie infoteur, 22-02-2012
Beste Chantal,
Je weet pas of je zwanger kunt raken als je weet wanneer je een eisprong hebt. Als je hormonen van slag zijn is dat niet goed te bepalen, dit kan dan ook variëren. Daarnaast ben je net gestopt met de pil en zal je eigen hormoonhuishouding het weer over moeten nemen, hierdoor raakt je cyclus wellicht enige tijd verstoord. Het lijkt mij daarom voorlopig ook verstandig om er vanuit te gaan dat je elk moment zwanger kan raken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Maar misschien is het beter om dit met je huisarts te bespreken aangezien je bij hem of haar in behandeling bent.

Sasha, 22-01-2012
Ik ben gestopt met de pil niet bewust maar omdat ik naar dat ik ongesteld ben geworden steeds vergat de pil te bestellen. dus besloot ik naar me volgende menstruatie weer te beginnen, kan dit? En ik ben al 3 weken overtijd dat heeft er zeker ook mee te maken? Reactie infoteur, 13-06-2012
Je lichaam probeert nu zelf je hormonen weer in balans te krijgen zonder gebruik van de pil, het kan dan inderdaad even duren voordat je voor de eerste keer weer ongesteld wordt. Zodra je ongesteld bent kun je weer beginnen met het gebruik van de pil zoals in de bijsluiter van je pil beschreven staat. Meestal is dit op de 2e dag van je menstruatie.

Zaandam15, 12-01-2012
Ik ben nu ruim twee weken gestopt met de pil en mijn zicht is aanzienelijk
minder geworden. Ik heb al hele slechte ogen (-6,5 en -9) en heb het idee dat het nu veel slechter is geworden. Kan dit door het stoppen met de pil komen? Kan dit erger worden en kan mijn zicht weer beter worden als ik weer de pil ga slikken? Reactie infoteur, 13-01-2012
Ik verwacht niet dat het daaraan kan liggen. Door vermoeidheid kun je ook een tijdje wat meer moeite hebben met scherpstellen. Ik adviseer je hierover bij de huisarts navraag te doen.

Anoniemmm, 20-10-2011
Wegens mogelijke bijwerkingen van de pil (vocht vasthouden, overmatige afscheiding) ben ik net gestopt met de pil (nu een week). Sinds kort heb ik enorme last van lage rugpijn. Kan dit ook door het ontpillen komen? Het voelt niet precies hetzelfde als de lage rugpijn die bij een menstruatie optreedt. Ik krijg er bijvoorbeeld ook meer last van als ik ietwat gebogen op de fiets zit of lang dezelfde houding aanneem bij het zitten op de bank o.i.d. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 31-10-2011
Dit hoeft natuurlijk niet door het het stoppen met de pil te komen. Je kan natuurlijk ook toevallig gelijktijdig last van je rug krijgen. Aangezien je spreekt over enorme lage rugpijn en het niet aanvoelt als menstruatiepijn, is even bij de huisarts gaan misschien zoiezo een goed idee! Het klinkt meer als gewone lage rugpijn, en als je dat op tijd behandelt heb je er achteraf misschien wel het minste last van. Succes ermee!

Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.