Stoppen met de pil
De anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen met 'de pil'. Hierna volgt een periode van zogenaamd ontpillen. Waarom zou je - behalve wanneer je zwanger worden wilt - stoppen met de anticonceptiepil? En welke bijwerkingen geeft stoppen met de pil? Wanneer word je weer ongesteld na stoppen met de pil? Wat is de kans op zwangerschap na stoppen met de pil?
De pil, een populaire vorm van anticonceptie
De anticonceptiepil, in de volksmond vaak 'de pil' genoemd, is een van de meest populaire methoden om een zwangerschap te voorkomen. De
anticonceptiepil bevat één of meerdere hormonen die de ovulatie (eisprong) blokkeren en de baarmoeder minder geschikt maken voor de innesteling wanneer er onverhoopt toch een bevruchting plaats zou vinden. Er zijn diverse soorten anticonceptiepillen verkrijgbaar. Een belangrijk onderscheid tussen de verschillende pilsoorten is de samenstelling van de hormonen per pil. Er zijn pilsoorten waarbij elke pil dezelfde samenstelling hormonen heeft (zogenaamde een fase pillen) en er zijn pilsoorten waarbij de samenstelling van de hormonen wisselt afhankelijk van het moment van de
menstruatiecyclus. Over het algemeen slik je gedurende drie weken de pil, waarna een stopweek ingelast wordt waarin de menstruatie plaatsvindt. De anticonceptiepil moet elke dag rond hetzelfde tijdstip ingenomen worden om de betrouwbaarheid te vergroten. Veel voorgeschreven anticonceptiepillen zijn:
- Microgynon
- Trigynon
- Yasmin
- Lovette
- Marvelon
Waarom stoppen met de pil?
Voor velen waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen om met de pil te stoppen: proberen zwanger te worden. De pil beschermt immers tegen zwangerschap dus wanneer je
zwanger worden wilt zul je het gebruik van de anticonceptiepil moeten staken. Er zijn echter nog andere mogelijke redenen om met de pil te stoppen.
Pilgebruik wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een verhoogde kans op een aantal aandoeningen, zoals trombose, borstkanker en baarmoederhalskanker. Tot op heden is het niet precies duidelijk waar dit door komt en of het risico op deze aandoeningen bij iedere vrouw vergroot door
pilgebruik.
Tot slot heeft de anticonceptiepil een aantal mogelijke bijwerkingen die erg hinderlijk kunnen zijn, zoals:
- Stemmingsveranderingen
- Gewichtstoename
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Gevoelige borsten
Wanneer stoppen met de pil?
Wanneer je wilt stoppen met de pil kan je dit op elk moment tijdens je menstruatiecyclus doen. Het is aan te raden om te stoppen met de anticonceptiepil aan het einde van je menstruatiecyclus, oftewel: door na je menstruatie niet met een nieuwe pilstrip te beginnen.
Ongesteldheid en kans zwangerschap na stoppen met de pil?
Na het stoppen met de pil kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Dit wordt ook wel
ontpillen genoemd. Een studie wijst er op
zwanger worden na het stoppen met de pil het eerste jaar na het stoppen mogelijk best lastig is. Volgens deze studie was namelijk bij slechts een kleine 57% van de vrouwen de menstruatiecyclus zodanig hersteld dat een zwangerschap mogelijk bleek. Ook toonden zij aan dat de vrouwen na het stoppen met de pil gemiddeld een langere menstruatiecyclus hadden. Het duurt doorgaans meer dan 9 maanden voordat de lengte van de menstruatiecyclus weer genormaliseerd is.
Ook het baarmoederslijmvlies blijkt de eerste maanden na het stoppen met de pil minder geschikt voor een zwangerschap. Het kan tot wel zes maanden duren eer het baarmoederslijmvlies weer gelijk is aan vrouwen die geen anticonceptiepil gebruikt hebben. Ook blijkt dat vrouwen het eerste half jaar na stoppen met de pil minder bloed verliezen gedurende de menstruatie.
De
kans op zwangerschap na stoppen met de pil is dus zeker de eerste maanden na het stoppen fors gereduceerd!