Stoppen met de pil

Stoppen met de pil De anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen met 'de pil'. Hierna volgt een periode van zogenaamd ontpillen. Waarom zou je - behalve wanneer je zwanger worden wilt - stoppen met de anticonceptiepil? En welke bijwerkingen geeft stoppen met de pil? Wanneer word je weer ongesteld na stoppen met de pil? Wat is de kans op zwangerschap na stoppen met de pil?

De pil, een populaire vorm van anticonceptie

De anticonceptiepil, in de volksmond vaak 'de pil' genoemd, is een van de meest populaire methoden om een zwangerschap te voorkomen. De anticonceptiepil bevat één of meerdere hormonen die de ovulatie (eisprong) blokkeren en de baarmoeder minder geschikt maken voor de innesteling wanneer er onverhoopt toch een bevruchting plaats zou vinden. Er zijn diverse soorten anticonceptiepillen verkrijgbaar. Een belangrijk onderscheid tussen de verschillende pilsoorten is de samenstelling van de hormonen per pil. Er zijn pilsoorten waarbij elke pil dezelfde samenstelling hormonen heeft (zogenaamde een fase pillen) en er zijn pilsoorten waarbij de samenstelling van de hormonen wisselt afhankelijk van het moment van de menstruatiecyclus. Over het algemeen slik je gedurende drie weken de pil, waarna een stopweek ingelast wordt waarin de menstruatie plaatsvindt. De anticonceptiepil moet elke dag rond hetzelfde tijdstip ingenomen worden om de betrouwbaarheid te vergroten. Veel voorgeschreven anticonceptiepillen zijn:
 • Microgynon
 • Trigynon
 • Yasmin
 • Lovette
 • Marvelon

Waarom stoppen met de pil?

Voor velen waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen om met de pil te stoppen: proberen zwanger te worden. De pil beschermt immers tegen zwangerschap dus wanneer je zwanger worden wilt zul je het gebruik van de anticonceptiepil moeten staken. Er zijn echter nog andere mogelijke redenen om met de pil te stoppen.

Pilgebruik wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een verhoogde kans op een aantal aandoeningen, zoals trombose, borstkanker en baarmoederhalskanker. Tot op heden is het niet precies duidelijk waar dit door komt en of het risico op deze aandoeningen bij iedere vrouw vergroot door pilgebruik.

Tot slot heeft de anticonceptiepil een aantal mogelijke bijwerkingen die erg hinderlijk kunnen zijn, zoals:
 • Stemmingsveranderingen
 • Gewichtstoename
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Gevoelige borsten

Wanneer stoppen met de pil?

Wanneer je wilt stoppen met de pil kan je dit op elk moment tijdens je menstruatiecyclus doen. Het is aan te raden om te stoppen met de anticonceptiepil aan het einde van je menstruatiecyclus, oftewel: door na je menstruatie niet met een nieuwe pilstrip te beginnen.

Ongesteldheid en kans zwangerschap na stoppen met de pil?

Na het stoppen met de pil kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Dit wordt ook wel ontpillen genoemd. Een studie wijst er op zwanger worden na het stoppen met de pil het eerste jaar na het stoppen mogelijk best lastig is. Volgens deze studie was namelijk bij slechts een kleine 57% van de vrouwen de menstruatiecyclus zodanig hersteld dat een zwangerschap mogelijk bleek. Ook toonden zij aan dat de vrouwen na het stoppen met de pil gemiddeld een langere menstruatiecyclus hadden. Het duurt doorgaans meer dan 9 maanden voordat de lengte van de menstruatiecyclus weer genormaliseerd is.

Ook het baarmoederslijmvlies blijkt de eerste maanden na het stoppen met de pil minder geschikt voor een zwangerschap. Het kan tot wel zes maanden duren eer het baarmoederslijmvlies weer gelijk is aan vrouwen die geen anticonceptiepil gebruikt hebben. Ook blijkt dat vrouwen het eerste half jaar na stoppen met de pil minder bloed verliezen gedurende de menstruatie.

De kans op zwangerschap na stoppen met de pil is dus zeker de eerste maanden na het stoppen fors gereduceerd!
© 2015 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontpillen: stoppen met de pilAls je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormalise…
Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomenZwanger of ontpillen? Klachten en symptomenGestopt met de anticonceptiepil omdat je graag zwanger wil worden? Verschillende lichamelijke klachten komen op zetten.…
Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…
Stoppen met de pil (ontpillen)Stoppen met de pil (ontpillen)Steeds meer vrouwen twijfelen over het innemen van anticonceptie, oftewel de pil. In de zestiger jaren werd de pil voor…

Wat is lichaamsgerichte benadering?Wat is lichaamsgerichte benadering?Emotionele klachten kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, stress, buikpijn en een ge…
De 10 belangrijkste punten voor veilig medicijngebruikDe 10 belangrijkste punten voor veilig medicijngebruikBijsluiters van geneesmiddelen zijn niet het populairste leesvoer. Een medicijn heeft echter bijwerkingen, wisselwerking…
Bronnen en referenties
 • Nasarall, C.L., Stanford J.B., Daly D., Schneider M., Schliep K.C. & Fehring R.J. (2011) Characteristics of the Menstrual Cycle After Discontinuation of Oral Contraceptives. Journal of Women's Health vol. 20(2)
 • http://www.anticonceptie.nl/product/anticonceptiepil/
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.