Stoppen met de pil (ontpillen)

Stoppen met de pil (ontpillen) Steeds meer vrouwen twijfelen over het innemen van anticonceptie, oftewel de pil. In de zestiger jaren werd de pil voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Het was een verademing voor veel vrouwen. Niet alleen omdat het een pil is om zwangerschap mee te voorkomen maar ook omdat het vele kwaaltjes wegneemt. Zo kan een hevige menstruatie verminderen door het slikken van de pil. Acne, buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn en nog veel meer kwaaltjes kunnen verminderen ofwel geen last meer vormen. Enkele vrouwen kiezen er dan ook voor om de pil door te blijven slikken en geen stopweek in te lassen. Heerlijk om je eigen lijf onder controle te hebben en zelf te mogen bepalen wanneer je ongesteld zult worden. Toch beginnen tegenwoordig steeds meer vrouwen twijfels te krijgen over deze vorm van anticonceptie. Wat doen al deze hormonen met je lijf? Werkt mijn lichaam uit zichzelf nog wel zoals de natuur het heeft bedoeld? Zal ik me anders voelen als ik stop met de pil?

De pil

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptie. Het zorgt er op verschillende manieren voor dat een zwangerschap wordt voorkomen. De hormonen in een pil zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt tijdens de ovulatie. Eventuele spermacellen komen niet door de baarmoederhals omdat de hormonen in de pil ervoor zorgen dat het slijm verdikt. Hierdoor wordt het zeer moeilijk gemaakt om een eventuele eicel te bevruchten. Mocht desondanks toch een bevruchting plaatsvinden, zorgen de hormonen ervoor dat de baarmoeder minder geschikt is voor de innesteling.

Nadelig effect

Als één klein pilletje zoveel effect heeft op het lichaam dan hebben deze hormonen wellicht ook effect op meer dan alleen het voorkomen van zwangerschap. In feite legt de anticonceptiepil de natuurlijke cyclus van de vrouw plat. Bij de natuurlijke cyclus van de vrouw zijn de hormonen van belang voor de seksuele activiteit. De pil onderdrukt de natuurlijke hormonen, voorkomt de ovulatie, terwijl dit tijdens de normale cyclus van de vrouw het moment is waarbij zij zich seksueel actief voelt. In de stopweek van de anticonceptiepil krijgt het lichaam de kans om een klein beetje hormonen aan te maken om wellicht seksuele lust op te wekken. Dit verklaart waarom veel vrouwen verminderde lust ervaren wanneer zij de anticonceptiepil slikken.

Ontpillen

Wellicht wil je stoppen met de pil omdat je je natuurlijke cyclus weer op gang wilt brengen, een aversie krijgt tegen onnatuurlijke supplementen, benieuwd bent wat ontpillen met je lichaam zal doen, je seksleven wilt verbeteren of omdat jullie ervoor gekozen hebben om zwanger te raken. Dit is een spannende tijd, omdat veel vrouwen hun eigen lichaam al een tijdje niet meer kennen op deze natuurlijke wijze. Er zijn een aantal lichamelijke veranderingen die veel vrouwen melden wanneer zij ontpillen.

Nadat je enkele dagen geen anticonceptiepil meer hebt genomen zijn de hormonen van de pil uit je lichaam verdwenen. Je lichaam start met het aanmaken van eigen hormonen. Je lichaam gaat zijn eigen cyclus weer vormen en vindt haar eigen ritme terug. Bij de ene vrouw sneller dan bij de andere. Gemiddeld genomen duurt het twee tot drie maanden voordat je lichaam weer het natuurlijke ritme terug heeft gevonden.

Een aantal veranderingen die je zou kunnen merken:

  • De mate van menstrueren kan toenemen.
  • Indien je bent gestart met het slikken van anticonceptie om jeugdpuistjes te verminderen bestaat er een kans dat de jeugdpuistjes korte tijd terugkomen zodra je stopt met de pil.
  • Je libido kan verhogen zodra je stopt met de pil omdat de natuurlijke hormoonproductie weer op gang komt.
  • Je borsten en tepels kunnen gevoeliger worden als je stopt met de pil. Door het nemen van de pil kunnen je borsten vollen en ronder zijn geworden. Zodra je stopt met de pil kunnen ze hun oorspronkelijke vorm weer gaan aannemen.
  • Door de hormonen van de pil houden veel vrouwen meer vocht vast, dat resulteert in aankomen in gewicht. Zodra je stopt met de pil, wordt het vocht niet langer vastgehouden en verlies je mogelijk gewicht.
  • De menstruatieklachten die vooraf aanwezig waren kunnen weer terugkeren. Buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en nog vele andere vervelende kwaaltjes. Deze keer hoort het wel bij een natuurlijk proces.

Een aantal klachten van het bovenstaande lijstje komen ook voor in een vroege zwangerschap. Het veranderen van je lichaam en het leren kennen van de kwaaltjes kan ervoor zorgen dat je twijfelt over een mogelijke zwangerschap. Je bent je meer bewust van je eigen lichaam en daardoor voel je wellicht ook sneller veranderingen. Mocht de twijfel te groot zijn kies er dan voor een zwangerschapstest uit te voeren.
© 2015 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontpillen: stoppen met de pilAls je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormalise…
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…
Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomenZwanger of ontpillen? Klachten en symptomenGestopt met de anticonceptiepil omdat je graag zwanger wil worden? Verschillende lichamelijke klachten komen op zetten.…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…

Primitieve anticonceptie versus moderne anticonceptiePrimitieve anticonceptie versus moderne anticonceptieIn onze tijd zijn de pil, het condoom en het spiraaltje algemeen geaccepteerd. De pil zorgde ervoor dat vrouwen onafhank…
Vrouwencondoom voor het eerst gebruikenVrouwencondoom voor het eerst gebruikenHet vrouwencondoom is een voorbehoedsmiddel dat door vrouwen gebruikt kan worden en heeft enkele voordelen ten opzichte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GabiSanda, Pixabay
  • http://de-pil.com/over-de-pil
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/seks-en-de-cyclus
  • http://www.optimalegezondheid.com/wat-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-stopt-met-de-pil/
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.