Vrouwencondoom voor het eerst gebruiken

Vrouwencondoom voor het eerst gebruiken Het vrouwencondoom is een voorbehoedsmiddel dat door vrouwen gebruikt kan worden en heeft enkele voordelen ten opzichte van het gewone condoom. Zo kun je het bijvoorbeeld al voor het vrijen inbrengen en hoef je dus niet te pauzeren om een condoom om de penis te schuiven wanneer deze in erectie is. Veel vrouwen aarzelen om het vrouwencondoom voor de eerste keer te gebruiken omdat ze denken dat het inbrengen lastig is. Dit valt echter ontzettend mee. Met een paar eenvoudige instructies wordt het Femidom zo ingebracht.

Gebruik van het vrouwencondoom


Wat is een vrouwencondoom?

Een vrouwencondoom – ook wel Femidom genoemd, naar het eerste exemplaar dat op de markt kwam – is zoals de naam al aangeeft een voorbehoedsmiddel dat door de vrouw gebruikt kan worden en dat enigszins lijkt op het condoom dat door mannen gebruikt wordt.

De voordelen en nadelen van het vrouwencondoom

Welke nadelen heeft het vrouwencondoom ten opzichte van het gebruik van een ‘mannencondoom’. Op het gebied van het voorkomen van zwangerschap en soa’s werkt het even goed en het kan bij correct gebruik bovendien niet afglijden. Een belangrijk voordeel is dat je het condoom al voor het vrijen kunt inbrengen. Je hoeft dan dus niet tijdens het vrijen te stoppen om een condoom om de in erectie verkerende penis te schuiven. Omdat het erg comfortabel draagt is het ook geen enkel probleem om het na de gemeenschap nog even te laten zitten en het bijvoorbeeld pas te verwijderen als je moet plassen. Veel vrouwen beschouwen het daarnaast als hygiënischer in gebruik tijdens de menstruatie. In het vrouwencondoom zitten geen hormonen.

Zijn er dan ook nadelen? Het belangrijkste nadeel is dat de buitenring van het condoom aan de buitenkant van de vagina blijft zitten. Het is daardoor zichtbaar en dit vindt niet iedereen mooi. Daarnaast vormt het ook een belemmering bij orale seks. Een ander nadeel is dat de vrouwencondooms relatief wat duurder zijn. Je betaald er gemiddeld zo’n € 2 euro per stuk voor.

Internationale dag van het vrouwencondoom
Het is heus: 16 september is internationale dag van het vrouwencondoom. Female health company (de uitvinder van het Femidom Vrouwencondoom) wil hiermee aandacht vragen voor het voorbehoedsmiddel. Te veel vrouwen denken bij het vrouwencondoom nog aan een soort onhandig en oncomfortabel boterhamzakje en peinzen er niet over het te gebruiken. Female health company wil duidelijk maken dat dit dus niet het geval is.

Hoe moet je een vrouwencondoom inbrengen en gebruiken?

Sommige vrouwen aarzelen over het gebruik van een Femidom omdat ze onzeker zijn of ze het wel op de juiste manier inbrengen. Dit is echter eenvoudiger dan je denkt. Wanneer je een vrouwencondoom koopt zit hier altijd een bijsluiter bij waarin wordt uitgelegd hoe het condoom het best gebruikt kan worden. Daarnaast zijn er ook diverse filmpjes en animaties op internet te vinden waarin het inbrengen gedemonstreerd wordt. Dit gaat als volgt:
  1. Kies de voor jou meest prettige houding. Dit kan staand of liggend zijn of zittend met één been steunend op een stoel.
  2. Haal het condoom met beleid uit de verpakking en zorg dat de binnenring van het condoom zich aan het gesloten eind bevindt.
  3. Knijp de flexibele ring tussen duim en middelvinger zodat de randen wat naar elkaar toe komen.
  4. Gebruik de andere hand om de schaamlippen van elkaar te duwen.
  5. Schuif de binnenring de vagina in en duw hem zo ver mogelijk naar binnen.
  6. Gebruik de wijsvinger om op de onderkant van het condoom te drukken en deze nog wat verder naar binnen te duwen, terwijl de buitenring buiten de vagina blijft hangen.

Als het goed is zit de binnenring van het vrouwencondoom nu net voorbij het schaambeen. Het zit dan op de goede plek. Het enige waar je nu nog rekening mee hoeft te houden is dat de penis van de man tijdens het vrijen niet naast de buitenring schuift maar erin. Na het vrijen kun je het vrouwencondoom eenvoudigweg verwijderen door de buitenring een slag te draaien en deze daarna uit de vagina te trekken. Zo voorkom je dat sperma uit het vrouwencondoom loopt. Het condoom kun je niet hergebruiken en dient na gebruik dan ook te worden weggegooid in de afvalbak.

Waar kun je een vrouwencondoom kopen?

Het vrouwencondoom is verkrijgbaar bij de meeste drogisten en apotheken. Daarnaast kun je het ook kopen in een webshop (online drogist). Sommige vrouwen geven hier vanwege de discretie voorkeur aan. Sommige seksshops verkopen het voorbehoedsmiddel ook. Een verpakking met drie stuks kost nog geen € 6 (prijs voor het laatst gecheckt in 2020).
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vrouwencondoomNiet alleen de man heeft de mogelijkheid tijdens de sex een condoom te dragen. Een vrouw heeft sinds 1992 ook de keuze e…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…
Een paar soorten voorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelen, ze zijn er tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten. Verschillend zijn ze zeker maa…
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…

Stoppen met de pil (ontpillen)Stoppen met de pil (ontpillen)Steeds meer vrouwen twijfelen over het innemen van anticonceptie, oftewel de pil. In de zestiger jaren werd de pil voor…
Natuurlijke anticonceptiemethodenNatuurlijke anticonceptiemethodenHet gebeurt regelmatig dat vrouwen (willen) stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie en kiezen voor een alter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cuncon, Pixabay (bewerkt)
  • http://condomerie.com/gebruiksaanwijzing_vrouwencondoom
  • https://www.sense.info/condoom-pil-en-meer/condooms/vrouwencondoom
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/relatie/seks/24499001/__Vrouwencondoom_is_geen_boterhamzakje_meer__.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.