Het vrouwencondoom

Niet alleen de man heeft de mogelijkheid tijdens de sex een condoom te dragen. Een vrouw heeft sinds 1992 ook de keuze een condoom in te doen, het vrouwencondoom.

Algemeen

Een vrouwencondoom voorkomt een ongewenste zwangerschap en beschermt tegen SOA’s, Seksuele Overdraagbare Aandoeningen, zoals Aids, Hepatitis Syfilis of Gonorroe.

Het vrouwencondoom biedt een zekere graad van autonomie voor de vrouw. De vrouw is niet op de man aangewezen of hij een condoom gebruikt, maar kan zelf een beslissing nemen over het gebruik en de bescherming. Het stabiele, zachte ‘hoesje’ bestaat uit transparante polyurethaan. Voor het geslachtsverkeer wordt het condoom in de vagina ingebracht en vormt het een barrière tussen de vagina, de baarmoederhals, de schaamlippen en de penis. Daar het vrouwencondoom tot 8 uur na het inbrengen werkzaam is en bij het dragen überhaupt niet gevoeld wordt, is een grote flexibiliteit en spontaniteit mogelijk.

Het gebruik

Het vrouwencondoom is 17 centimeter lang en heeft aan de boven- en onderkant een flexibele ring. De binnenste ring aan het gesloten eind dient daarvoor, het condoom met de vinger in de vagina in te brengen. Hij glijdt automatisch op de juiste plek achter het schaambeen en houdt op deze manier het condoom in de vagina vast. De buitenste, zachte ring aan het open eind blijft tijdens het geslachtsverkeer buiten de vagina en bedekt het bereik om de vulva.

Met een niet spermaciden glijmiddel op siliconenbasis is het condoom ‘in geolied’. Dit maakt het inbrengen en het geslachtsverkeer makkelijker. Daarbij kan zowel oliebevattende als ook het waterbevattende of spermaciden glijmiddel gebruikt worden.

Om het condoom te verwijderen, wordt de buitenste ring samengedrukt, het condoom samen gedraaid en voorzichtig uit de vagina getrokken. Het vrouwencondoom hoeft niet persé meteen na het geslachtsverkeer verwijderd te worden.

Zekerheid en voordelen

Door de buitenste ring van het condoom worden zowel de schaamlippen als het onderste schacht van de penis afgedekt. Hierdoor is de bescherming tegen ziektes beter. Het vrouwencondoom kan tot 10 uur voor het geslachtsverkeer ingebracht worden en is niet van de mannelijke erectie afhankelijk, waardoor een grotere seksuele spontaniteit verzekerd is. Als een tweede huid ligt het dicht tegen de vaginawand aan en belemmert het de man niet.

Doordat het vrouwencondoom, in tegenstelling tot het mannencondoom wat uit latex bestaat, uit polyurethaan bestaat, veroorzaakt het geen allergische reacties. Bovendien zijn tot nu toe geen andere bijwerkingen of risico’s bekend. Polyurethaan is stabieler als latex, reukloos en kan met glijmiddel op olie- of waterbasis gebruikt worden. Het kan warmte geleiden, zodat het geslachtsverkeer, ondanks het condoom zeer echt en natuurlijk aanvoelt. In tegenstelling tot latex reageert polyurethaan niet op hoge temperaturen en vochtigheid, zodat het niet op speciale plekken bewaard dient te worden.

Let op

Het vrouwencondoom dient niet tegelijkertijd met een condoom voor de man gebruikt te worden. De wrijving tussen polyurethaan en latex kan leiden tot scheurtjes en de bescherming is weg.

Bent u, of is uw partner toch ongewenst zwanger geraakt, lees hier hoe een abortuspil werkt. Mocht u interesse hebben in een zuigcurettage, u leest het hier allemaal.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van een bevruchting tijdens de seks, alsook tegen seksueel over…
Vrouwencondoom voor het eerst gebruikenVrouwencondoom voor het eerst gebruikenHet vrouwencondoom is een voorbehoedsmiddel dat door vrouwen gebruikt kan worden en heeft enkele voordelen ten opzichte…
Veilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenVeilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenEen condoom gebruik je om veilig te vrijen. Het lijkt zo simpel. Omdoen en je bent klaar, toch? Niet helemaal. Je moet h…
Tips om zwanger te wordenZwanger worden: het is een wens van veel vrouwen. Maar wat nu als het niet direct lukt? Dit artikel geeft tips om zwange…

Seksuele burn-outAls twee geliefden elkaar net kennen is vrijen enorm boeiend en leuk, maar na verloop van tijd is de spanning eraf en ve…
Tips voor een goed sekslevenWat er tussen de lakens afspeelt is belangrijk. Het liefdesleven is heel goed in een gezonde relatie, de moeite waard om…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.