Veilige seks; op de juiste manier een condoom gebruiken

Veilige seks; op de juiste manier een condoom gebruiken Een condoom gebruik je om veilig te vrijen. Het lijkt zo simpel. Omdoen en je bent klaar, toch? Niet helemaal. Je moet hem namelijk wel op de juiste manier omdoen, de juiste maat condoom gebruiken en je kunt niet zomaar alles als glijmiddel gebruiken. Als je een condoom niet op de juiste manier gebruikt kan deze scheuren, afglijden of gaan lekken. Je bent dan niet meer beveiligd tegen een ongewenste zwangerschap of een soa. Verdiep je dus voordat je een wilde nacht gaat beleven in hoe je een condoom op de juiste manier gebruikt en ongelukjes met grote gevolgen kunt voorkomen.

Een condoom omdoen

 • Check of de houdbaarheidsdatum nog goed is
 • Scheur de verpakking open via de inkeping, pas op dat je het condoom niet beschadigt met scherpe nagels
 • Plaats het condoom bovenop de penis en houd met duim en wijsvinger het spermareservoir vast
 • Rol met de andere hand het condoom af naar beneden
 • Na het klaarkomen de penis als deze nog hard is uit de vagina terugtrekken terwijl je het condoom vasthoudt aan de onderkant
 • Gooi het condoom weg en was goed je handen

Bron: Kerryank, PixabayBron: Kerryank, Pixabay

Soorten condooms

Met smaakje, ribbeltjes of lichtgevend! Er zijn verschillende soorten en maten condooms op de markt. Welk condoom je ook kiest gebruik alleen condooms waar het CE-keurmerk op staat. Dit betekent dat het condoom getest is en aan alle Europese kwaliteitsnormen voldoet.

Verschillende soorten

Je hebt condooms met en zonder glijmiddel erop. Zonder glijmiddel kun je bijvoorbeeld gebruiken bij orale seks en met glijmiddel kan vaginale seks prettiger laten verlopen. Er bestaan extra sterke condooms die wat dikker zijn en daardoor beter geschikt zijn voor robuust gebruik bij anale seks of masturbatie. Condooms met een smaakje, kleur of ribbeltjes kunnen worden gebruikt om de sekservaring specialer te maken.

Verschillende maten

De maat wordt bepaald door de omtrek van de penis. De maat wordt op de verpakking aangegeven als de Nominale Breedte. Dit is de breedte van het condoom als deze plat op tafel ligt. De meest voorkomende maat is die van 52 tot 56mm en kun je vinden in vrijwel elke drogist en apotheek. Ze bestaan echter van maat 47 tot en met 69 mm.

De juiste maat gebruiken

Een te strak condoom heeft een grotere kans om te scheuren tijdens de seks. Als het condoom echter veel te ruim zit kan deze afglijden. Een goed passend condoom is dus veiliger maar zal ook een veel prettiger gevoel geven. Probeer desnoods meerdere maten. Veel soorten condooms hebben ook kleine verpakkingen van drie stuks.

Bron: Anqa, PixabayBron: Anqa, Pixabay

Let op de houdbaarheidsdatum

Condooms die ouder zijn dan vijf jaar zijn minder betrouwbaar. Die betrouwbaarheid gaat nog eerder achteruit als het condoom bewaard is op een plek waar deze veel warmteverandering ondergaat zoals in een portemonnee of dashboardkastje van de auto. Ben je dus niet zeker hoe oud een condoom is check dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking en neem geen risico’s. Als je twijfelt kun je hem beter weggooien en een nieuwe kopen.

Doe het condoom op tijd om

Ook in voorvocht dat voor een orgasme uit de penis komt kunnen spermacellen zich bevinden. Wacht dus niet tot het laatste moment om ongewenste zwangerschap of een soa te voorkomen en doe op tijd een condoom om.

Olie in lotions kan het rubber aantasten

Glijmiddel is vaak prettig om te gebruiken bij seks met een condoom. Welk glijmiddel je gebruikt is echter zeer belangrijk. Lotions, handcrème en (massage)olie bevatten namelijk stoffen die latex doen oplossen en het condoom kapotmaken. Glijmiddel op waterbasis is wel veilig in combinatie met een condoom.

Laat de penis niet slap worden in de vagina!

Een condoom doe je om bij de man als zijn penis hard is. Als de man na penetratie dan is klaargekomen zal de penis na korte tijd weer slap worden. Het condoom zit dan niet meer strak om de penis heen en het sperma kan langs de zijkanten gaan lekken. Ook bij het terugtrekken uit de vagina kan deze daardoor afglijden. Laat de penis dus na de seks niet slap worden in de vagina wegens het risico van lekken of afglijden.

Pas op met zeepsop als je een condoom gebruikt onder de douche!

Let er op dat shampoo, badolie of douchegel de latex van een condoom kan aantasten en de kans op scheuren ontstaat. Seks onder water met een condoom gaat tevens veelal stroef omdat het glijmiddel weggespoeld wordt door water. Hierdoor kan het condoom ook makkelijker afrollen.

Bron: Niekverlaan, PixabayBron: Niekverlaan, Pixabay

Oorzaken waardoor een condoom kan scheuren

 • Sommige mensen denken door twee condooms tegelijk om te doen dat ze beter beschermd zijn. Door de wrijving onderling scheuren ze dan echter juist!
 • Bij het omdoen van het condoom moet je met duim en wijsvinger het tuutje bovenop de penis vasthouden en met de andere het condoom afrollen over de lengte van de penis. Doe je dit niet dan kan er lucht in het condoom achterblijven waardoor de condoom kan knappen.
 • Bij te lang intensief gebruik van het condoom. Vervang het condoom als de vrijpartij langer dan 15 minuten duurt.
 • Als het condoom ouder is dan de houdbaarheidsdatum en daardoor niet sterk genoeg meer is.
 • Als er een glijmiddel op oliebasis bij wordt gebruikt waardoor de latex wordt aangetast.
 • Als er een te kleine condoom wordt gebruikt.

Wat te doen als het condoom scheurt, lekt of afglijdt

Als onverhoopt toch een condoom scheurt tijdens de seks of afglijdt verwijder dan zo goed mogelijk het sperma met een doekje. Ga hierna zo snel mogelijk plassen. Het zuur in de urine helpt om bacteriën en virussen te verwijderen. Was je vagina of penis met lauwwarm water zonder zeep. De vagina of anus kun je beter niet proberen schoon te spoelen maar het zo veel mogelijk eruit te laten vloeien. Als je geen andere vorm van anticonceptie erbij gebruikt kun je de morning-afterpil gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. De meeste soa's kunnen na twee tot drie weken via een test bij de huisarts worden geconstateerd.
© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Voorkomen dat condooms scheurenVoorkomen dat condooms scheurenVeilig vrijen doe je natuurlijk altijd met een condoom: alleen dit voorbehoedsmiddel beschermt je tegen zowel seksueel o…
Condooms: Een overzicht van de verschillende soortenCondooms: Een overzicht van de verschillende soortenEr zijn zeer veel verschillende anticonceptiemiddelen, waarbij het condoom tot de meest gebruikten behoord. Naast antico…
Condooms gemaakt van schapendarm of visblaas?Ze bestaan in verschillende geuren en smaken maar zijn er allemaal met hetzelfde doel: het voorkomen van een ongewenste…

Anticonceptiemethoden vergelekenAnticonceptiemethoden vergelekenAnticonceptie is belangrijk bij de seks. Het kan je beschermen tegen zwangerschap, SOA's of allebei. Maar wat gebruik je…
Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?In een relatie kan het iedereen wel eens overkomen: je hebt geen of weinig zin in seks. Na een zware werkdag ben je moe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kerryank, Pixabay
 • https://www.condoom-anoniem.nl/condooms-gebruiken/voorkom-fouten-met-condooms (bezocht 3-08-2016)
 • https://www.condoom-anoniem.nl/nieuws/130-condooms-op-maat (bezocht 3-08-2016)
 • http://www.allesoverseks.be/themas/soas-hiv/jezelf-beschermen/is-een-condoom-nodig-bij-seks-onder-de-douche (bezocht 3-08-2016)http://www.seksualiteit.be/anticonceptie/specifieke-noodsituaties/condoom-gescheurd-afgegleden (bezocht 3-08-2016)
 • Afbeelding bron 1: Kerryank, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Anqa, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Niekverlaan, Pixabay
Merrymagic (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.