InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Condooms - een veilige vorm van geboortecontrole

Condooms - een veilige vorm van geboortecontrole

Condooms - een veilige vorm van geboortecontrole Waarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zoals HIV en zwangerschap kunnen voorkomen.

Het kiezen van de juiste condoom

Er zijn verschillende types condooms beschikbaar. Als we over een condoom spreken, bedoelen we hiermee normaal gesproken een condoom voor mannen, een afrolbaar hoesje welke over de penis van de man wordt gedaan, en aan één kant is afgesloten. Er is tegenwoordig ook een vrouwelijk condoom beschikbaar welke in de vagina wordt aangebracht en gebruikt wordt om de toegang tot de baarmoeder af te sluiten.

Waar zijn condooms van gemaakt?

Condooms worden gewoonlijk gefabriceerd van latex of polyurethaan. Indien mogelijk, kun je het beste kiezen voor een latex condoom, omdat deze iets betrouwbaarder zijn. Latex condooms kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met op water gebaseerde glijmiddelen, niet met op olie gebaseerde glijmiddelen zoals Vaseline omdat deze de latex aantasten. Een kleine groep mensen reageren allergisch op latex, zij kunnen dus beter condooms gebruiken van polyurethaan of polyetheen. Polyurethaan condooms worden gemaakt van een soort plastic. Ze zijn dunner dan latex condooms, en ze bevorderen de gevoeligheid en zijn dus aangenamer in het gebruik voor sommige gebruikers. Ze zijn duurder dan latex condooms e iets minder glad, dus het gebruik van een glijmiddel kan nodig zijn. Hierbij geldt dat zowel op water alsook op olie gebaseerde glijmiddelen gebruikt kunnen worden.

Het is niet duidelijk aan te geven welke de twee types sterker is. Voor beide types geldt, dat bij goed gebruik, de kans op scheuren of lekken erg klein is.

Het glijdend vermogen van condooms varieert. Sommige condooms zijn niet voorzien van een glijmiddel, andere zijn voorzien van een glijmiddel op siliconenbasis en weer andere hebben een glijmiddel op waterbasis. Het voorzien van een condoom van een glijmiddel zorgt ervoor dat het makkelijker om te doen is en dat het prettiger kan zijn tijdens het gebruik. Tevens helpt het bij het voorkomen dat het condoom scheurt.
© 2008 - 2020 Costaric, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Condooms gemaakt van schapendarm of visblaas?Ze bestaan in verschillende geuren en smaken maar zijn er allemaal met hetzelfde doel: het voorkomen van een ongewenste…
Het vrouwencondoomNiet alleen de man heeft de mogelijkheid tijdens de sex een condoom te dragen. Een vrouw heeft sinds 1992 ook de keuze e…
De geschiedenis van het condoomWie kwamen er op het idee om condooms te gebruiken en waarom eigenlijk? Hoe zagen de eerste condooms eruit en hoe zijn z…
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…

Reageer op het artikel "Condooms - een veilige vorm van geboortecontrole"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Costaric
Laatste update: 11-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!