Condooms gemaakt van schapendarm of visblaas?
Ze bestaan in verschillende geuren en smaken maar zijn er allemaal met hetzelfde doel: het voorkomen van een ongewenste zwangerschap. Daarom worden ze ook volop getest voordat ze uiteindelijk in de winkel terecht komen.
Hoe worden condooms gemaakt?
Condooms worden gemaakt van het sap uit de rubberboom: latex. Hieraan worden chemische stoffen toegevoegd en daarna worden glazen mallen in een groot bad van het mengsel gedipt. De eerste dunne laag latex droogt op de mal en afhankelijk van de gewenste dikte kan de mal nog een of meerdere keren worden gedipt en gedroogd. Daarna word het condoom gevulkaniseerd: de latex word verhit.
Er worden ongeveer een a twee miljoen condooms per jaar verkocht van ongeveer honderd verschillende merken. Japanners maken nog altijd de beste condooms van de hele wereld.
Er zijn verschillende eisen waar een condoom aan moet voldoen. Als hij aan alle eisen voldoet krijgt hij het CE- keurmerk voor de veiligheid en de kwaliteit. Overal ter wereld moet aan dezelfde eisen worden voldaan.
Een van deze eisen is dat hij natuurlijk heel moet blijven tijdens het gebruik. Dit testen ze door de barstproef. Bij deze proef wordt het rubbertje op een houder gespannen en opgeblazen. Hierbij kun je denken aan het opblazen van een ballon. Bij deze test gaan de lucht er alleen iets sneller en gelijkmatiger in.
Het condoom moet afhankelijk van de maat zestien tot tweeëntwintig liter lucht aankunnen. In een heleboel condooms passen zelfs dertig liter lucht. Ook word de druk van de condooms getest. De druk die hij aan moet kunnen ligt op een tiende bar. In een autoband is de druk ongeveer twee bar. Ook word hij getest op verouderen. Dit gebeurd door ze een week in de oven te leggen. Dit word getest omdat ze soms een lange reis moeten maken voordat ze in de winkel belanden.
Voor de houdbaarheid wordt ook de verpakking getest. Een condoom moet minstens vijf jaar houdbaar zijn. Ze worden ook getest op lekken. Bij deze test worden ze gevuld met een zoutoplossing en opgehangen in een bad gevuld met zoutoplossing. Er worden dan elektroden in en buiten het condoom geplaatst en vervolgens word er spanning op het zoutbad gezet.
Omtrek
De omtrek van condooms zijn over de hele wereld vastgelegd in de ISO normen. Er is een minimum van 180 millimeter voor een condoom. De meeste condooms zijn dan ook tussen de 180 en 200 millimeter lang.
De geschiedenis
In 1939 kwam een man op het idee om rubber met zwavel te behandelen en te verhitten. Hierdoor werd het rubber sterk en elastisch.
Omhulsels van stro
De eerste condooms werden waarschijnlijk duizenden jaren geleden gebruikt. Ze moesten ongedierte en kwade geesten wegjagen. Er zijn tekeningen gevonden van Egyptenaren met omhulsels om hun penis. Ze moesten ziektes tegen houden.
In de achttiende eeuw werd het condoom gemaakt van schapendarm of visblaas. Deze konden steeds hergebruikt worden. Het enige nadeel was dat dit rubbertje niet elastisch was en het zakje werd met een touwtje bovenaan de penis vastgebonden. Deze condooms waren heel erg duur.
Lees verder