Het ontstaan van tweelingen

Hoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?

Tweelingen

Vroeger snapten mensen helemaal niets van tweelingen. Ze dachten dat de ene helft goed was en de andere helft slecht. Er staat zelfs in de Bijbel dat de ene helft sterfelijk is en de andere helft onsterfelijk. Ongeveer 200 tweelingen per jaar worden er geboren. Van de tachtig kinderen die er geboren worden zit er een tweeling tussen.

Twee-eiig of een- eiig

Sommige tweelingen lijken heel veel op elkaar en weer andere tweelingen juist helemaal niet. Dit heeft te maken met het aantal eitjes. Bij een tweeling was het een dubbele eisprong, normaal gesproken wordt er een eicel bevrucht. Bij een twee- eiige tweeling zijn er twee eicellen bevrucht. Deze tweeling is ontstaan uit twee eicellen en twee zaadcellen. Dit zijn vaak een jongen en een meisje, ze zijn op hetzelfde moment ontstaan.

Een een- eiige tweeling ontstaat uit een eicel en een zaadcel. De eicel splitst zich zo ontstaan er twee klompjes cellen die elk hun eigen weg gaan. Waarom het eitje zich in tweeën splitst is nog niet ontdekt. Dit zijn twee jongens of twee meisjes. Een een- eiige tweeling lijkt heel veel op elkaar omdat ze uit een eitje geboren zijn en dus ook voor een groot gedeelte dezelfde genen hebben. Een tweeling wordt heel vaak te vroeg geboren vanwege ruimtegebrek in de buik. Er is niet genoeg ruimte voor twee baby`s.

Siamese tweeling

In 1811 werd de tweeling Chang en Eng geboren. Ze zaten bij de geboorte met de borst aan elkaar en gingen als circusmensen de wereld door. Ze noemde zich 'De Siamese Tweeling' omdat ze in Siam geboren waren. Vanaf dat moment werden die tweelingen zo genoemd.

Een Siamese tweeling lijkt op een een- eiige tweeling en hij is ook uit een eicel ontstaan. Er is dan iets fout gegaan bij de splitsing van de eicel. Op een of andere manier heeft de eicel zich niet goed kunnen splitsen. Dan blijven de delen die niet goed gesplitst konden worden aan elkaar vast zitten. Als ze voor de geboorte weten dat het een Siamese tweeling is gaan ze onderzoeken of ze ook organen delen en of het ook mogelijk is om de twee van elkaar te scheiden bij de geboorte. Soms word ervoor gekozen om het sterkste kind te laten overleven. Dan kunnen ze de Siamese tweeling wel scheiden maar is de kans groot dat de zwakste het niet overleeft.

Ze scheiden in preciepe alleen de tweeling als het zeker is dat ze het allebei kunnen overleven. Als ze samen een hart hebben kun je ze niet scheiden of je moet ervoor kiezen om een van de twee te laten leven. Als ze samen twee nieren hebben is het weer een ander verhaal. Dan kun je elk kind een nier geven. De tweeling moet dan verder wel helemaal gezond zijn. Het is een hele zware operatie.

Een Siamese tweeling moet altijd met een keizersnee gehaald worden omdat de kinderen natuurlijk veel te groot zijn om op de gewone manier geboren te worden.

Lees verder

© 2007 - 2020 Donkertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
Interessante weetjes omtrent tweelingenSommige vrouwen hebben meer kans op het bevallen van een tweeling dan anderen. Hoe komt dat? We staan even stil bij enke…
Het tweelingtransfusiesyndroomHet tweelingtransfusiesyndroomVaak weet men al zeer vroeg in de zwangerschap dat men een tweeling verwacht. Doch is het niet overbodig nog enige geres…
Zwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenZwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenTweelingzwangerschappen komen bij ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen voor. Bij echoscopisch onderzoek kan een tweeling…

Rugklachten en zwangerschapOngeveer 50 % van de zwangere vrouwen hebben rugklachten. Vrouwen die meerdere baby's baarden hebben doorgaans ernstiger…
Miskraam overkomt maar liefst 1 op 4 vrouwenMiskramen komen vaker voor dan men wel zou kunnen denken. De cijfers zijn uiteenlopend, de ene spreekt over één vrouw op…
Bronnen en referenties
  • http://www.hetklokhuis.nl/lees/dossiers/read/dossier_intro.cfm?did=91002281-508B-E261-7914EC4B22301C49

Reageer op het artikel "Het ontstaan van tweelingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Donkertje
Gepubliceerd: 07-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!