Bijzondere tweelingen
Tweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen veel bekijks te hebben. Vooral identieke tweelingen staan vaak in de belangstelling. Hoewel een tweeling dus op zich al als een bezienswaardigheid wordt gezien, is er een aantal tweelingen dat nog eens extra de aandacht trekt.
Tweelingen
Er zijn eeneiige en twee-eiige tweelingen. Twee-eiige tweelingen ontstaan doordat twee eicellen worden bevrucht. Eeneiige tweelingen komen voort uit één eicel en een zaadcel. De kans om een tweeling te krijgen is in Nederland ongeveer 1 op 100 zwangerschappen. In de laatste decennia is het aantal tweelingen flink toegenomen doordat vrouwen op steeds oudere leeftijd kinderen krijgen en doordat er meer gebruik gemaakt wordt van ivf. Beide factoren vergroten de kans op het krijgen van een tweeling. Hoewel het krijgen of zijn van een tweeling dus al vrij bijzonder is, is er een aantal bijzondere tweelingen op de wereld. Zij hebben kenmerken die nog minder voorkomen dan het zijn van een tweeling op zichzelf.
Huidskleur
De kans is een op een miljoen dat een tweeling tweekleurig is. In Engeland werd in 2012 een tweeling geboren waarvan het ene meisje blank en het andere meisje zwart was. Dit kan voorkomen als twee aparte eicellen worden bevrucht door twee verschillende zaadcellen. In dat geval kunnen de genen die de huidskleur van de kinderen bepalen namelijk verschillend zijn. De vader van deze tweeling had Ierse en Jamaicaanse roots. De moeder had Ierse, Afrikaanse en Jamaicaanse roots. Haar vader was blank. Het komt wel vaker voor dat broers en zussen een verschillende huidskleur hebben, maar voor een tweeling is het wel zeer bijzonder. Het was overigens niet de eerste keer dat een tweekleurige tweeling werd geboren. De kans op een dergelijke tweeling is 1 op een miljoen zwangerschappen.
Tweelingen die niet even oud zijn
Tweelingen zijn doorgaans even oud omdat ze vlak na elkaar worden geboren. Meestal zit er ongeveer een half uur tussen de geboorte van de twee kinderen. Dit is echter niet altijd het geval. In juni 2014 werd in Boston een tweeling geboren met een leeftijdsverschil van maar liefst 24 dagen. Toen de moeder van deze tweeling 24 weken zwanger was, kreeg ze weeën. Ondanks pogingen om de bevalling uit te stellen werd er een jongetje van 745 gram geboren. Zijn broertje vond het echter wel fijn in de baarmoeder van zijn moeder en besloot nog even te blijven. De weeën hielden na de eerste geboorte op en pas 24 dagen later besloot broerlief het lichaam van zijn moeder te verlaten. Hij was een stuk groter en zwaarder dan zijn broertje. Het is erg zeldzaam als een eenmaal ingezette bevalling stopt.
Het leeftijdsverschil van 24 dagen, zoals hierboven beschreven, is echter nog niets vergeleken met de tweeling die 2,5 jaar in leeftijd scheelt. Bij de vader werd op 26-jarige leeftijd een tumor aan de testikels ontdekt. Wilde hij nog kinderen krijgen, dan moest hij zijn sperma laten invriezen. Zo geschiedde in 2007. In 2009 keerde de tumor terug en besloot het echtpaar om een ivf-behandeling te starten zodat de man een reden had om voor te vechten. In 2010 werd een jongetje geboren. Vervolgens werd in 2012 een meisje geboren dat is ontstaan uit hetzelfde ingevroren sperma. De kinderen lijken erg veel op elkaar en de ziekte van pa is zodanig teruggedrongen dat hij van beide kan genieten.
Afwijkingen bij de moeder
Normaal gesproken heeft iedere vrouw één baarmoeder. Als er een tweelingzwangerschap ontstaat, groeien de kinderen samen in deze baarmoeder. Twee-eiige tweelingen hebben ieder een eigen placenta en vruchtzak. Men spreekt dan van een dichoriale tweeling. Er zij ook dichoriale eeneiige tweelingen maar meestal delen eeneiige tweelingen de placenta en zitten ze ieder in een eigen vruchtzak. Dit soort tweelingen noemt men monochoriaal. In 2011 is een Amerikaanse vrouw bevallen van een tweeling die uit twee baarmoeders afkomstig is. Het hebben van twee baarmoeders is al een zeldzame aandoening en wordt uterus didelphys genoemd. De vrouw kwam hier pas achter toen ze al zeven weken zwanger was. De kans dat hieruit ook nog eens een tweeling wordt geboren is een op de vijf miljoen. De kinderen zijn gezond ter wereld gekomen. In Ohio in de Verenigde Staten werd in 2014 een tweeling geboren die het vruchtwater en de placenta van hun moeder deelden, een zogenaamde mono-mono-tweeling. Dat was al bijzonder maar de wijze waarop ze ter wereld kwamen was dat nog meer. De twee meisjes hielden namelijk elkaars hand vast. Ze kwamen met een keizersnee ter wereld.
Een bijzondere Siamese tweeling
Een op de 200.000 geboorten betreft die van een Siamese tweeling. Siamese tweelingen zijn altijd eeneiig. Bij deze tweelingen is het embryo niet volledig gesplitst. Zij hebben een zeer lage overlevingskans. Siamese tweelingen kunnen op verschillende manieren aan elkaar verbonden zijn en in sommige gevallen worden zij chirurgisch van elkaar losgemaakt. De mogelijkheid daartoe hangt af van de mate van vergroeiing en of zij essentiële organen met elkaar delen. In 2014 is in Australië een Siamese tweeling geboren met één lichaam en één hoofd maar met twee breinen en twee gezichten. Ze deelden ook hun lichaam. Deze aandoening wordt diprosopus genoemd en er zijn maar enkele tientallen gevallen van op de wereld bekend. De tweeling is slechts negentien dagen oud geworden.