Een tweeling met verschillende vaders

Een tweeling met verschillende vaders Een Texaans gezin haalde 18 mei 2009 wereldwijd het nieuws met hun elf maanden oude tweeling. Beide tweelingbroertjes Justin en Jordan lijken zo weinig op elkaar dat de ouders een vaderschapstest lieten doen. Conclusie van de test: met 99,99 procent waarschijnlijkheid dat de twee jongens een verschillende vader hebben.

Tweeling met twee verschillende vaders: hoe kan het?

Bij de conceptie wordt erfelijk materiaal doorgegeven en ontstaat een uniek DNA. De eicellen van de vrouw en de zaadcellen van de man hebben drieëntwintig enkele chromosomen. Bij de bevruchting ontstaat een nieuw mens met drieëntwintig paar chromosomen. Alle drieëntwintig paar chromosomen bestaan uit één chromosoom van mama en één chromosoom van de vader. Vooropgesteld moet worden dat het bij eeneiige tweelingen niet mogelijk is om twee verschillende vaders te hebben. Bij een eeneiige tweeling splitst de bevruchte eicel namelijk. Het erfelijk materiaal heeft zich dan al gevormd, alleen splitst de eicel zich direct daarna. Hierdoor worden twee kinderen met hetzelfde erfelijk materiaal gevormd. Zij hebben hetzelfde DNA.

Twee-eiige tweelingen delen niet precies hetzelfde DNA. Twee-eiige tweelingen ontstaan doordat tegelijkertijd twee eicellen worden bevrucht. In dit geval kan de tweeling net zo veel op elkaar lijken als broers en zussen waar tijd tussen zit. Hoe zeldzaam ook, het is hiermee dus mogelijk dat bij twee-eiige tweelingen de beide eicellen door ander sperma kunnen worden bevrucht. Bij ovulatie kunnen twee eicellen vrijkomen bij de eierstokken van de vrouw. Deze eicellen zijn vierentwintig uur levensvatbaar. Zaadcellen kunnen tot wel vijf dagen lang overleven in de baarmoeder. Als een vrouw in deze periode met twee verschillende mannen seks heeft, is de kans aldus aanwezig dat ze maar liefst twee keer zwanger raakt. Negen maanden later wordt er een tweeling geboren die ieder een andere vader kunnen hebben. In het Engels noemt men deze tweelingen bi-paternal twins.

Zeldzaam

Zowel het DNA laboratorium in Dallas als de ouders stonden gek te kijken toen bleek dat de tweeling ieder een andere vader had. Het laboratorium begon hun onderzoek met een zygositeitstest (A Twin Zygosity Test). Deze test wijst uit of een tweeling hetzelfde DNA heeft of niet. Zo wel, zijn ze eeneiig, zo niet twee-eiig. Vervolgens is er een vaderschapstest gedaan door het DNA van de tweeling te vergelijken met die van de (mogelijke) vader. Dit bracht dus het verrassende en zeldzame resultaat naar buiten dat beide baby’s een andere vader hebben. Het laboratorium in kwestie benadrukt dat dit een zeldzaamheid is. Dat het desalniettemin mogelijk is, bewijzen bijvoorbeeld een Kroatische die, nadat ze met twee mannen naar bed was gegaan, van een tweeling beval die ieder een andere vader had. In China leidde een slippertje met een ex tot de geboorte van een compleet verschillend uitziende tweeling. De echtgenoot vond dit verdacht en een vaderschapstest wees ook hier uit dat het om twee verschillende vaders ging.

Ook Mia Washington moest opbiechten dat ze twintig maanden eerder vreemd was gegaan. Haar echtgenoot heeft aangegeven haar te hebben vergeven en ook de andere baby als de zijne te zullen op te voeden.
© 2009 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweelingen en erfelijkheidJaarlijks worden in Nederland ongeveer 2000 tweelingparen geboren. Wij krijgt er een tweeling en hoe komt dat? Voor twee…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
De Tweelingen of GeminiDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Tweelingen, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…

Zwangerschap – eerste signalenZwangerschap – eerste signalenWie al een zwangerschap achter de rug heeft, herkent de eerste signalen van een zwangerschap direct. Sommige vrouwen her…
Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens…
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 10-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.