Stevige wandeling is gezond voor lichaam en geest

Stevige wandeling is gezond voor lichaam en geest Als je stevig wandelt komen niet alleen de benen in beweging, maar activeer je het gehele lichaam, zoals longen, hart en bloedsomloop. Je stimuleert ook de aanmaak van spieren, botten en kraakbeen. Wandelen in de natuur of stadscentrum, neemt tevens zorgen weg en geeft een optimistischer kijk op het leven. En het voordeel t.o.v. menige andere sport is weinig kans op een blessure. Bewegen loont ook bij diabetes, hoge bloeddruk, zwangerschap etc.

Rust roest

Het is niet iedereen gegeven om via een "echte" sport zoals zwemmen, badminton, tennissen, racefietsen, hardlopen e.d. het lichaam in conditie te houden en de geest te ontspannen. Gelukkig kun je ook via een flinke stevige wandeling je longen, hart, spieren en botten sterk houden. En als je zorgen hebt, is niets zo afleidend voor de geest als een wandeling in de buitenlucht, en te genieten van al het moois dat je ziet.

Sterke spieren en botten

Regelmatig intensief wandelen versterkt botten en spieren, en verkleint daarmee het risico van osteoporose. Doordat we de botten steeds opnieuw belasten worden ze niet alleen steviger, maar bouwen we zelfs nieuwe botmassa op, waardoor we botontkalking tegengaan. Wandelen stimuleert tevens de aanmaak van kraakbeen, waardoor we weer soepeler kunnen bewegen.

Conditie van hart en longen

Sporten is goed voor hart, longen en bloedsomloop. En dat geldt ook voor dagelijks een flink stuk wandelen, al bewegen we maar minstens een half uur. Het hart is immers een spier, en elke spier die we belasten wordt groter en sterker. Het risico op hartproblemen daalt al indien we slechts een uur per week lekker bewegen. Het brengt ook het tempo van de hartslag in rust omlaag, omdat er minder slagen nodig zijn om evenveel bloed te laten circuleren.

Tegen diabetes en overgewicht

Elke dag wandelen zorgt er ook voor dat het risico op diabetes type-2 met meer dan 50% daalt.
Als we een uur lang met een tempo van 5 kilometer per uur lopen verbruiken we circa 240 kilocalorieën. Dat betekent dat als je dagelijks in dit tempo een half uur wandelt, je per 2 maanden één kilo afvalt.

Bepaalde kankervormen

Veel wandelen vermindert de kans op borst-, darm-, en baarmoederkanker. De overlevingskansen verdubbelen voor mensen met darmkanker, indien ze elke dag minstens een uur wandelen. Sowieso stimuleert wandelen stofwisseling en stoelgang en is het dus goed tegen verstopping.

Tegen zorgen en somberheid

Veel mensen met sombere buien en depressieve gevoelens hebben de neiging in huis te blijven, wat best te snappen is. Maar niets is zo afleidend voor de geest als om juist naar buiten te gaan en te genieten van het bijzonders om je heen, zoals kinderen, dieren en al het andere dat groeit en bloeit. Het verzet de gedachten als je aandacht hebt voor je omgeving, en het brengt je eigen zorgen vaak in een realistischer perspectief. Ook midden in de winter als de dagen kort zijn, voorkomt het inademen van zuurstofrijke frisse buitenlucht somberheid en een najaarsdepressie. Temeer daar onze huid dan tevens extra zonlicht kan absorberen voor de broodnodige aanmaak van vitamine D.

Dus voortaan elke dag minstens een half uur: "De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas ! ".
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
BBB, depressieve gevoelens en te veel etenBBB, depressieve gevoelens en te veel etenVoor veel vrouwen is naar hun gevoel de billen, buik en benen het probleemgebied van het lichaam. Verkeerde eetgewoontes…
Lopen als workout: hoe bouw je conditie op met wandelen?Lopen als workout en om je conditie op te bouwen. Het lijkt zo gemakkelijk. Maar bouw je ook daadwerkelijk conditie op m…
Hartslag bij kinderenHartslag bij kinderenWaarom klopt het hart van een kind zo veel sneller als dat van een volwassene? Hoe meet je bij een kind de gemiddelde ha…

Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenTips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenSommige mensen houden gewoon niet van kou, anderen vinden het juist fijn. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ech…
Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
Bronnen en referenties
  • Plus magazine, augustus 2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.