Stevige wandeling is gezond voor lichaam en geest
Als je stevig wandelt komen niet alleen de benen in beweging, maar activeer je het gehele lichaam, zoals longen, hart en bloedsomloop. Je stimuleert ook de aanmaak van spieren, botten en kraakbeen. Wandelen in de natuur of stadscentrum, neemt tevens zorgen weg en geeft een optimistischer kijk op het leven. En het voordeel t.o.v. menige andere sport is weinig kans op een blessure. Bewegen loont ook bij diabetes, hoge bloeddruk, zwangerschap etc.
Rust roest
Het is niet iedereen gegeven om via een "echte" sport zoals zwemmen, badminton, tennissen, racefietsen, hardlopen e.d. het lichaam in conditie te houden en de geest te ontspannen. Gelukkig kun je ook via een flinke stevige wandeling je longen, hart, spieren en botten sterk houden. En als je zorgen hebt, is niets zo afleidend voor de geest als een wandeling in de buitenlucht, en te genieten van al het moois dat je ziet.
Sterke spieren en botten
Regelmatig intensief wandelen versterkt botten en spieren, en verkleint daarmee het risico van osteoporose. Doordat we de botten steeds opnieuw belasten worden ze niet alleen steviger, maar bouwen we zelfs nieuwe botmassa op, waardoor we botontkalking tegengaan. Wandelen stimuleert tevens de aanmaak van kraakbeen, waardoor we weer soepeler kunnen bewegen.
Conditie van hart en longen
Sporten is goed voor hart, longen en bloedsomloop. En dat geldt ook voor dagelijks een flink stuk wandelen, al bewegen we maar minstens een half uur. Het hart is immers een spier, en elke spier die we belasten wordt groter en sterker. Het risico op hartproblemen daalt al indien we slechts een uur per week lekker bewegen. Het brengt ook het tempo van de hartslag in rust omlaag, omdat er minder slagen nodig zijn om evenveel bloed te laten circuleren.
Tegen diabetes en overgewicht
Elke dag wandelen zorgt er ook voor dat het risico op diabetes type-2 met meer dan 50% daalt.
Als we een uur lang met een tempo van 5 kilometer per uur lopen verbruiken we circa 240 kilocalorieën. Dat betekent dat als je dagelijks in dit tempo een half uur wandelt, je per 2 maanden één kilo afvalt.
Bepaalde kankervormen
Veel wandelen vermindert de kans op borst-, darm-, en baarmoederkanker. De overlevingskansen verdubbelen voor mensen met darmkanker, indien ze elke dag minstens een uur wandelen. Sowieso stimuleert wandelen stofwisseling en stoelgang en is het dus goed tegen verstopping.
Tegen zorgen en somberheid
Veel mensen met sombere buien en depressieve gevoelens hebben de neiging in huis te blijven, wat best te snappen is. Maar niets is zo afleidend voor de geest als om juist naar buiten te gaan en te genieten van het bijzonders om je heen, zoals kinderen, dieren en al het andere dat groeit en bloeit. Het verzet de gedachten als je aandacht hebt voor je omgeving, en het brengt je eigen zorgen vaak in een realistischer perspectief. Ook midden in de winter als de dagen kort zijn, voorkomt het inademen van zuurstofrijke frisse buitenlucht somberheid en een najaarsdepressie. Temeer daar onze huid dan tevens extra zonlicht kan absorberen voor de broodnodige aanmaak van vitamine D.
Dus voortaan elke dag minstens een half uur: "De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas ! ".