Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnen

Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnen Sommige mensen houden gewoon niet van kou, anderen vinden het juist fijn. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar echt last hebben van de kou is vervelend, vooral omdat dit ook lichamelijke problemen met zich mee kan brengen. Door rekening te houden met een paar simpele dingen, kunt u er makkelijk voor zorgen dat u minder snel last heeft van de kou. De meeste mensen weten dat het helpt om een warme trui aan te trekken, maar er zijn nog net wat meer kleine dingetjes waar u rekening mee kunt houden waardoor het fijner is om de winter door te komen.

Gelijkmatig verwarmen woning

Het klinkt aanlokkelijk, de verwarming net een graadje hoger zetten als u het koud krijgt. Dit is alleen niet zo verstandig voor uw lichaamswarmte. Het blijkt dat u beter om kan gaan met kou als u de temperatuur in huis gelijkmatig houdt, dus de thermostaat op een vaste temperatuur zetten voor overdag en voor in de nacht. Hierdoor went uw lichaam aan die temperatuur en zult u daar makkelijker mee om kunnen gaan. Het is onverstandig om het ene uur de verwarming hoger te zetten, om hem daarna weer lager te zetten. Dat zorgt ervoor dat uw gevoelstemperatuur ook gaat schommelen.

Laagjes kleding

Hou rekening met de kou als u kleding aan trekt. Het is verstandig om laagjes te dragen in plaats van één dik kledingstuk. Uw lichaam verwarmt de kleding, de lucht tussen de laagjes kleding wordt daardoor ook warmer, daardoor zult u het minder koud hebben. Met het naar buiten gaan is het slim om rekening te houden met de bedekking van uw hoofd. U verliest veel warmte via uw hoofd, daarom scheelt het heel veel om een muts te dragen als het koud is buiten. Op die manier gaat u warmteverlies via uw hoofd tegen. Handschoenen zijn in de winter praktisch, maar wanten zorgen er voor dat uw vingers minder koud zijn, omdat uw hand zichzelf warm kan houden. U kunt ook uw vingers in de want bewegen, waardoor ze warmer zullen blijven. Daarom is het verstandig wanten te dragen als u in de winter last heeft van erg koude vingers.

Eten en drinken

Het is onverstandig om koud drinken te nuttigen als u al last heeft van de kou. Uw lichaam zal hierdoor alleen nog maar meer afkoelen en u zult het daardoor vanzelf nog kouder krijgen. Het kan een hele hoop helpen om juist iets warms te eten of te drinken, als u last heeft van kou. Zeker als u van buiten komt kan een warme kop thee een hele hoop goed doen. Door dan iets uit de koelkast te drinken zult u het gevoel van kou alleen maar versterken.

Beweging

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om er toch even bij stil te staan. Blijf bewegen als het koud is. Uw lichaam wordt warmer als u in beweging blijft, daarom is het verstandig om dat ook te doen. Als u koude voeten heeft, worden ze vaak vanzelf pijnlijk. Hoewel het dan niet fijn lijkt om de voeten te bewegen, zorgt het er wel voor dat de doorbloeding beter wordt en uw voeten dus sneller op zullen warmen. Hetzelfde geldt voor uw vingers. Als u koude handen heeft, is het verstandig om regelmatig uw vingers te bewegen, om zo stijfheid en prikkelingen in uw vingers te voorkomen. Door de bewegingen zullen uw vingers opwarmen en vanzelf weer beter aanvoelen. Helemaal als u buiten bent in de kou is het verstandig in beweging te blijven. Blijf niet stil staan op één plek, maar blijf lopen en let er bewust op dat u uw vingers en tenen blijft bewegen, omdat die snel afkoelen.

Alcohol

Mensen krijgen soms het gevoel dat men warm wordt van alcohol, maar toch is het van belang om er rekening mee te houden dat alcohol uw lichaamstemperatuur niet echt verhoogt. Het gevoel van warmte is er ook, maar het kan dus ook zijn dat uw lichaam eigenlijk kouder is dan u zelf denkt. Het is belangrijk daar rekening mee te houden, zeker als u met kou buiten bent. Door het drinken van veel alcohol heeft u misschien niet door hoe koud u het heeft, daardoor zou er zelfs onderkoeling in kunnen treden, wat er gevaarlijk kan zijn. Hou er dus bij het drinken van alcohol in de kou rekening mee dat u zichzelf warm houdt, ook al voelt het niet alsof u het koud heeft.
© 2014 - 2024 Nikkay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Werken met extreme hitte of koudeWerken met extreme hitte of koudeHet weer in Nederland is zeer veranderlijk. Het ene moment schijnt de zon en enkele ogenblikken later valt de regen met…

Linkshandigen hebben het niet gemakkelijkLinkshandigen hebben het niet gemakkelijkHorloges, fotocamera's, computermuizen: in het dagelijks leven hebben rechtshandigen het een stuk gemakkelijker. Linksha…
Stevige wandeling is gezond voor lichaam en geestStevige wandeling is gezond voor lichaam en geestAls je stevig wandelt komen niet alleen de benen in beweging, maar activeer je het gehele lichaam, zoals longen, hart en…
Nikkay (21 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.