Koude voeten voorkomen

Koude voeten voorkomen Koude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer warm. Je bed instappen met koude voeten zorgt er bijvoorbeeld voor dat het langer duurt voordat je de slaap kunt vatten. Als er geen sprake is van een aandoening waardoor je koude voeten hebt, kan je veel doen tegen het verschijnsel. Koude voeten voorkomen is vrij gemakkelijk Voorkomen is (ook) in dit geval beter dan 'genezen'. Hoe kan je koude voeten voorkomen en wat kan de oorzaak zijn? Veel mensen hebben soms of regelmatig last van koude voeten. Eenvoudig te lang met blote voeten rondlopen in huis is een logische oorzaak van het krijgen van koude voeten. Met name in de herfst en winter kunnen je voeten zo koud worden dat het uren lijkt te duren voor ze weer warm zijn. Voorkom het krijgen van koude voeten door niet met blote voeten op koude vloeren te lopen. Draag warme sokken (voorkom te strakke sokken) en/of pantoffels. Wol staat bekend om extra isolerende werking. Wollen sokken of pantoffels van schapenvacht zijn erg goed om de voeten warm te houden.

Oorzaken van koude voeten

Waarom worden voeten koud? Voeten zijn, net als handen, extremiteiten. Het zijn dus de uiteinden van je lichaam. Je hart pompt continu bloed door je lichaam, de extremiteiten zijn het verst van het hart verwijderd en krijgen daardoor minder warm zuurstofrijk bloed. Daarnaast zijn vingers en tenen dun in verhouding tot ander delen van je lichaam, en ze koelen dan ook sneller af omdat er in verhouding minder bloed doorheen stroomt.

Een gezond jong persoon die buiten loopt terwijl het koud is, zal ook last kunnen krijgen van koude handen en/of voeten. Is er sprake van een slechte doorbloeding, bijvoorbeeld door bloedvatvernauwing, bijwerkingen van medicijnen of bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier, dan zal je nog sneller last hebben van koude extremiteiten. Als je (voor zover je weet) gezond bent en je hebt last van koude voeten terwijl daar geen logische reden voor te vinden is, kan je het beste aan je huisarts vragen wat de mogelijke oorzaak voor het verschijnsel zou kunnen zijn. Voorkom koude voeten door warme sokken en/of pantoffels te dragen. Bekende zaken die koude voeten kunnen veroorzaken zijn:
 • slechte doorbloeding in het algemeen.
 • verminderde hartfuncties.
 • roken (veroorzaakt namelijk ook slechtere doorbloeding) of gebruik van andere bloedvatvernauwende middelen.
 • diabetes.
 • te snel werkende schildklier.
 • te weinig beweging.
 • ernstige spataderen.
 • bijwerking van bepaalde medicijnen.
 • op blote voeten rondlopen.
 • te strakke sokken en/of te strakke schoenen dragen.
 • buiten lopen bij winterse temperaturen op schoenen die de voeten onvoldoende verwarmen.
 • overige.

Overleg bij twijfel over de oorzaak van koude voeten met de huisarts.

Tips tegen koude voeten

Ben je iemand die op dunne sokken of op blote voeten door het huis loopt, en dus koude voeten krijgt als gevolg van afkoeling, wat kan je dan doen om je voeten zo snel mogelijk weer warm te krijgen?

Warme wollen sokken

Sokken dragen in huis is aan te raden. Draag bij voorkeur dikke sokken, maar voorkom een strakke enkelband. Zijn je voeten al erg koud dan kan het echter nog wel een poosje duren eer je voeten weer opgewarmd zijn. Een warm voetenbad (niet heet maar handwarm) kan verlichting bieden. Droog na het warme voetenbad de voeten goed af en trek warme (wollen of flanellen) sokken aan.

Elektrische voetenwarmer

Een elektrische voetenwarmer is een opwarmer speciaal gemaakt voor de voeten. Je steekt je koude voeten erin en deze worden heerlijk verwarmd door de voetenwarmer.

Pantoffels van wol of schapenvacht

Pantoffels, en dan met name pantoffels die bijvoorbeeld echt wol bevatten, houden de voeten goed warm. Pantoffels die van schapenvacht gemaakt zijn voorkomen koude voeten en zorgen ervoor dat koude voeten snel weer warm worden.

Magnetronsloffen

Erg handig zijn zogenaamde magnetronsloffen. Deze sloffen kunnen verwarmd worden (zoals de naam al zegt) in de magnetron. Geschikt om koude voeten te voorkomen, maar ook om voeten die al koud zijn snel te verwarmen.

Warme voeten-mat

Een 'warme voeten-mat' is mat die extra warmte geeft onder de voeten. Deze matten worden verwarmd met elektriciteit en zijn er in verschillende afmetingen.

Voetmassage

Door een stevige voetmassage verbetert de doorbloeding in de voeten waardoor de voeten warmer worden. Is er iemand in je omgeving die jou een voetmassage wil geven om je voeten warmer te maken, probeer het dan zeker uit. Na de massage lekkere warme sokken of pantoffels aantrekken en de voeten blijven (als het goed is) lekker warm.

Verwarmde schoenen

Met speciale warme inlegzolen kan je je schoenen verwarmen. Je kunt de voeten hiermee warm houden en koude voeten voorkomen. De zooltjes worden opgewarmd met een USB-poort. Zijn de voeten al koud dan kunnen verwarmde zooltjes de voeten snel opwarmen.

Warme kruik

Ouderwets maar nog steeds in veel gevallen een effectief middel tegen koude voeten, is nog altijd de warme kruik. Een kruik gevuld met heet water maakt de voeten in bed meestal snel warm. Ook het bed wordt er door opgewarmd.

Koude voeten worden niet warm?

Als koude voeten niet warm worden met behulp van geschikte sokken, pantoffels of een van de andere hulpmiddelen, overleg dan met de huisarts wat de oorzaak kan zijn van de koude voeten. In veel gevallen krijgen mensen koude voeten door afkoeling, maar vooral oudere mensen of mensen met een verminderde doorbloeding van de voeten, kunnen een aandoening hebben waardoor koude voeten ontstaan, en dit moet door de huisarts worden uitgezocht. Heb je dus last van koude voeten die maar niet weg gaan, of heb je last van koude voeten ondanks goede voorzorgsmaatregelen, overleg dan met een arts.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen koude handen of voeten?Wat te doen tegen koude handen of voeten?In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen…
Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenNooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenVeel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, uiteraard vooral tijdens het stookseizoen. De oplossing is vaak sim…
Pantoffels en sloffenPantoffels, ook wel sloffen of huisschoenen genoemd, heb je in alle soorten en maten. Ze worden met name gebruikt als sc…

Een gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols is iets zeer vervelends wat helaas iedereen kan overkomen. Meestal komt het uit het niets en brengt he…
Soorten hulpverleners in de psychiatrieSoorten hulpverleners in de psychiatrieEr zijn tal van beroepsgroepen werkzaam in de psychiatrie en dit kan soms best verwarrend overkomen voor mensen. Behalve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rainer Maiores, Pixabay
 • http://diabetische-voeten.nl/koude-voeten/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/voeten/waarom-vrouwen-koude-voeten-hebben
Kisses (665 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.