Wat te doen tegen koude handen of voeten?

Wat te doen tegen koude handen of voeten? In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen of voeten, de ander altijd. Wat kun je er tegen doen?

Hoe kom je aan koude handen of voeten?

Met name wanneer de dagen korter worden en de nachten kouder, hebben mensen last van koude handen of voeten. Bij de ene persoon is de doorbloeding van het lichaam naar de handen en/of de voeten beter dan bij de andere. Veel mensen klagen overdag over koude handen en 's nachts over koude voeten in bed. Door het hebben van koude voeten in bed kan men niet goed slapen, waardoor men zich de volgende dag niet goed uitgerust voelt.

Wat te doen tegen koude handen?

Bescherming van je handen tegen kou is altijd wat lastig. Je wilt je handen nog wel gemakkelijk kunnen gebruiken bij al je activiteiten. Je kunt je handen beschermen tegen de kou door de volgende tips toe te passen:
 • Zorg er in ieder geval voor een paar lekker warme handschoenen te dragen, zodra het buiten kouder wordt. Zorg ervoor dat je handschoenen niet te strak zitten.
 • Draag geen strakke kleding of sieraden die de bloedsomloop kunnen belemmeren.
 • Wanneer je ook binnen last van koude handen hebt, dan kun je handschoenen met afgeknipte vingers dragen.
 • Warme dranken, zoals een warme kop thee of koffie kunnen helpen.
 • Je handen af en toe onder de warme kraan weer opwarmen of in warm water onderdompelen.
 • Je handen insmeren met vaseline voordat je je handschoenen aandoet kan helpen.
 • Een bezoek aan de huisarts is nodig, wanneer je last hebt van koude en gevoelloze handen en vingers. Wanneer je handen en vingers regelmatig wit zijn van de kou en dood aanvoelen, kan er iets anders aan de hand zijn.

Wat te doen tegen koude voeten?

Je kunt je voeten van de kou afhelpen door de volgende tips toe te passen:
 • Zorg voor goede warme laarzen, wanneer je naar buiten gaat. Let er bij aankoop van nieuwe laarzen op dat ze gevoerd zijn. Het beste is een voering de gemaakt is van schapenwol. Goede warme laarzen zijn onder andere de Uggs en de Slovz (de Slovz zijn ook geschikt voor binnen).
 • Doe geen strakke sokken aan of meerdere paren sokken over elkaar heen. Zorg voor 1 paar warme sokken die niet te krap zijn. Strakke sokken om je voeten zorgen ervoor dat de bloedtoevoer wordt afgekneld.
 • Draag geen strakke kleding, zoals een strakke spijkerbroek of strak ondergoed. Ook hierdoor kan de bloedtoevoer naar de voeten worden belemmerd.
 • Bij kou 's-avonds in huis kun je lekker warme pantoffels aantrekken, maar ook een fleecedekentje over je voeten kan een weldaad zijn bij kou in de avond.
 • Neem een hete douche, een warm bad of een warm voetenbad voordat je naar bed gaat. Wanneer je voeten al koud zijn voordat je naar bed gaat, dan zullen ze in bed bijna niet warm worden.
 • Met een elektrische deken kun je je bed voorverwarmen. Je stapt dan niet in een koud bed, waardoor je voeten in ijsklompjes veranderen. Vind je een elektrische deken te warm, dan kun je ook alleen een elektrisch verwarmbaar kussentje bij of op je voeten leggen.
 • Een kersenpitkussen is ideaal, je verwarmt het kussentje in de magnetron en legt het bij je voeten in je bed. Het kussentje blijft, terwijl je in bed ligt nog een paar uur warm, waardoor je met lekker warme voeten in slaap kunt vallen.
 • Een warmwaterzak kan ook uitkomst bieden, maar deze is vaak net iets te klein om beide voeten goed te verwarmen.
 • Smeer je voeten in met vaseline, voordat je gaat slapen of naar buiten gaat. Na het insmeren trek je een paar ruimvallende warme sokken er overheen aan. Vaseline isoleert, zodat je je eigen lichaamswarmte niet kwijtraakt.
 • Gebruik "warme voeten crème" van het merk Hansaplast. Dit merk claimt dat je door het gebruik hiervan nooit meer last van koude voeten hebt.
 • Het aloude "slaapmutsje" kan wonderen doen. Vlak voor het naar bed gaan een glas wijn of port kan zorgen voor een lekker warm gevoel in zowel de handen als de voeten.
 • Een bezoek aan de huisarts is nodig wanneer je voeten en tenen regelmatig gevoelloos en helemaal wit van de kou zijn. Er kan dan sprake zijn van een aandoening die behandeld dient te worden.

Sporten tegen koude handen en voeten

Wanneer je gauw last hebt van koude handen en voeten is het een aanrader om te gaan sporten. Met name sporten die de conditie verhogen, kunnen zorgen voor een betere doorbloeding van het lichaam. Een verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat er voldoende bloed naar de handen en voeten wordt gestuwd, waardoor deze op temperatuur blijven.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…
Hoe je het warm houdt in het winterHoe je het warm houdt in het winterDe wintermaanden staan weer voor de deur. Vele mensen zien er tegen op, vooral omdat ze het vaak koud hebben in de winte…

Wat is hyperventilatie?Bij hyperventilatie adem je te diep en te snel in en uit zonder dat je je daar bewust van bent. Door deze verkeerde mani…
Schistosomiasis: infectie parasitaire wormen SchistosomaSchistosomiasis: infectie parasitaire wormen SchistosomaSchistosomiasis wordt ook wel bilharzia genoemd, naar de Duitse arts Theodor Bilharz (1825-1862) - de ontdekker van deze…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.