Handen en voeten verzorgen

Handen en voeten verzorgen Je handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt zo op zijn tijd. Je handen zijn gek op een handcrème, maar ook je voeten kunnen genieten van een verzorgende crème of olie, het liefst gepaard met een massage. Zowel je handen als je voeten kan je scrubben.

De handen

Een handcrème

De handen bevatten van nature weinig vetkliertjes, en kunnen daarom wel wat extra vocht gebruiken. Je handen worden dagelijks blootgesteld aan diverse factoren die je handen nog extra uitdrogen, zoals schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen en de weersomstandigheden. Een lekkere handcrème is dan pure verwennerij voor je handen. Je kan ook de huid van je handen af en toe een scrubbeurt geven, om ze daarna lekker in te smeren. De handen zijn een van de eerste delen van het lichaam die tekenen van veroudering laten zien. Smeer daarom ook je handen in met een zonnebrandcrème wanneer je (langdurig) blootgesteld wordt aan de zon.

Doorbloeding van de handen

Je handen kunnen echt verschrikkelijk koud worden wanneer ze blootgesteld worden aan de koude buitenlucht. Je kan je handen verstoppen in dikke handschoenen, daarnaast helpen massages van je hand en oefeningen een betere doorbloeding van de handen creëren, waardoor je minder snel ijsklompjes als handen krijgt.

Handen met kloofjes

Wanneer de huid van je handen erg droog is, kunnen er op diverse plekken pijnlijke kloofjes ontstaan. Dit zijn als het ware een soort barsten in de huid, voornamelijk door vochttekort. Je kan kloofjes in je hand beperken (en mogelijk zelfs voorkomen) door regelmatig een dikke laag handcrème op je handen te smeren. Wat ook weleens wil werken is vlak voordat je gaat slapen je handen in te smeren met een hele dikke laag vaseline. Trek vervolgens dunne, gebreide handschoenen aan en ga naar bed. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt voelen je handen weer zijdezacht aan!

De voeten

Voor de voeten geldt eigenlijk hetzelfde als voor de handen: ook zij hebben behoefte aan een goede verzorging. Week je voeten wekelijks 10 minuten in een voetbadje met warm water en een paar druppels amandelolie. Droog je voeten goed af, en geef ze daarna een scrubbeurt met een scrubcrème voor je lichaam. Door je voeten te bewerken met cirkelvormige, kleine bewegingen verwijder je oude huidcellen en eelt. Wanneer er hardnekkige eelt op je voeten zit kan je dit voorzichtig weghalen met een metalen vijltje of een puimsteen. Knip vervolgens je nagels recht af, om te voorkomen dat ze in je huid gaan groeien. Smeer de nagelriemen van je teennagels in met een vette crème en duw de nagelriemen voorzichtig terug met bijvoorbeeld een wattenstaafje.

Voetmassage

Niet alleen je rug, maar ook je voeten zijn dol op een lekkere massage! Wrijf je voeten in met een vochtinbrengende crème of wat massageolie en geef je voeten een stevige massage met je duimen. Begin met kleine draaiende bewegingen aan de buitenkant de voetenzool, en werk zo langzaamaan naar de binnenkant van de voetzool toe. Masseer de rest van je voeten en enkels met je vingertoppen met lange, opwaartse bewegingen.

Voetentips

Je voeten worden er blij van wanneer je zo vaak als mogelijk op blote voeten rondloopt (mits veilige ondergrond natuurlijk!). Dit verbetert de doorbloeding van je voeten. Bovendien is het voor je voeten prettig om eens zonder strakke sokken en schoenen te kunnen zijn. Het is daarom ook verstandig om regelmatig van schoenen te wisselen, zodat je voeten de ruimte krijgen en niet in een bepaalde houding gevormd worden.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitgedroogde handenUitgedroogde handenVooral in de winter hebben mensen last van uitgedroogde handen. Er kunnen zomaar scheurtjes in je handen komen of ze voe…
Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenMaatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenKoude voeten of koude handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog n…
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…
Massage: Belangrijke massageregelsMassage: Belangrijke massageregelsOm te zorgen dat het bij het masseren meteen goed gaat, moet u een paar basisregels in acht nemen. U dient te weten hoe…

Beauty: je huid oppeppenBeauty: je huid oppeppenIeder seizoen heeft zo wel iets waar je huid van te lijden heeft, logisch want je huid is je bescherming. Zeker zo belan…
Beauty: Permanente make-upBeauty: Permanente make-upPermanente make-up is er al een tijdje en wordt steeds meer toegepast. Toch zijn er wel enkele zaken waar je op moet let…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.