Leef langer met deze 10 tips

Leef langer met deze 10 tips 100 jaar oud worden; een utopie anno 2014? Tijdens de voorbije twintigste eeuw schoot de gemiddelde levensverwachting omhoog met 30 jaar, wat de grootste winst is in 5000 jaar menselijke geschiedenis. Tussen 1990 en 2000 steeg het aantal honderdjarigen wereldwijd met 51%. Vooruitgang in de gezondheidszorg, beter onderwijs, de preventie van ziektes en nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en behandelingen zijn voor een groot deel de voornaamste redenen voor deze stijging. Maar schijnbaar onbelangrijke alledaagse gewoonten, of de omstandigheden uit het verleden, kunnen óók een invloed hebben op hoe lang en hoe goed men hier kan genieten van het leven.

Een jonge moeder

Volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Chicago heeft men twee keer zoveel kans om 100 jaar oud te worden wanneer men als pasgeboren baby ter wereld komt via een moeder die jonger is dan 25 jaar. Hun vermoeden is dat de beste eitjes van een vruchtbare vrouw éérst worden klaargemaakt voor bevruchting en aldus gezondere nakomelingen bezorgt.

Drink thee

Zowel groene als zwarte thee bevat een geconcentreerde dosis van catechinen, een verzamelnaam voor antioxidanten in planten die helpen de bloedvaten te ontspannen en het hart te beschermen. In een studie van meer dan 40.000 Japanse mannen en vrouwen, die iedere dag 5 of meer koppen groene thee dronken, hadden zij het laagste risico op overlijden aan hart-en vaatziekten en beroerte. Andere studies met zwarte thee toonden vergelijkbare resultaten.
Probeer zo zuiver mogelijke theeblaadjes te gebruiken voor dit gunstige effect, want de kant-en-klare thee uit de supermarkt biedt niet dezelfde voordelen voor de gezondheid. Zodra er water wordt toegevoegd aan theebladeren begint de afbraak van het aantal catechinen binnen een paar dagen. Sommige studies tonen ook aan dat het toevoegen van melk de beschermende effecten van thee op het cardiovasculaire systeem elimineren. Het is dus beter om te kiezen voor citroen of honing om de thee op persoonlijke smaak te brengen.

Beweeg

Fitte mensen zijn mensen die ongeveer 30 minuten per dag wandelen of lopen. Volgens een recente studie van een kleine 3000 mensen die deze praktijk dagelijks volgden, leven deze fitte personen vier keer langer dan diegenen die minder bewegen, ongeacht hoeveel lichaamsvet ze hebben. Ook vrouwen met overgewicht kunnen hun hart sterker maken door al een kleine 10 minuten per dag extra te bewegen. Dus neem die trap in plaats van de lift, wandel eens rond terwijl je wacht op het einde van de balletles, ga te voet naar de bakker, enzovoorts.

Sla eens een cola over

Wetenschappers in Boston ondervonden dat het regelmatig drinken van cola (ook de light-versie) het risico verdubbelt op metabool-syndroom, ook wel insulineresistentiesyndroom genoemd. Het is een reeks van aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, verhoogde insuline niveaus en overtollig vet rond de taille, die de kans op hart-en vaatziekten en diabetes kunnen verhogen.
Een schuldige voor deze symptomen kan het additief zijn waar sommige soda-dranken hun karamelkleur vandaan halen. Bij dierenstudies kon men alvast een verhoogd risico op metabool-syndroom meten na toediening van dit additief.
Wetenschappers denken ook wel dat drinkers van frisdranken regelmatig hun smaakpapillen bloot stellen aan natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen en zo geconditioneerd meer hunkeren naar zoeter voedsel, wat dan weer kan leiden tot gewichtstoename.

Sterke benen

Een sterk onderlichaam vertaalt zich in een goede balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Bij het ouder worden zijn dit de eigenschappen die het risico op valpartijen en blessures, zoals heupfracturen, minimaliseren. Tot 20% van de patiënten met een heupfractuur sterft binnen het jaar als gevolg van complicaties van het trauma. Het hebben van zwakke bovenbeenspieren is de nummer één oorzaak van fragiliteit op oudere leeftijd.

Eet paars

Blauwe druiven, bosbessen en rode wijn krijgen allemaal hun diepe, volle kleuren van de polyfenolen; een groep van chemische verbindingen die het risico op hart -en vaatziekten verminderen en volgens nieuw onderzoek aan de universiteit van Cincinnati ook een bescherming biedt tegen Alzheimer. Polyfenolen helpen bloedvaten en slagaders flexibel en gezond te houden.

Gezond gewicht tijdens de jeugd

Een studie van cardiologen volgde 137 Afro-Amerikanen vanaf hun geboorte tot de leeftijd van 28. Een van hun bevindingen was dat overgewicht op de leeftijd van 14 het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes op volwassen leeftijd duidelijk verhoogt. Volwassenen met diabetes hebben twee tot vier keer meer kans op hart-en vaatziekten dan mensen zonder de aandoening.

De laatste resultaten over vlees

Enkele porties rund-, varkens-, of lamsvlees nu en dan leveren geen enkel risico voor de gezondheid. Integendeel, in vlees zitten belangrijke bouwstenen voor het lichaam, maar een te veel aan rood vlees kan de kans op dikkedarmkanker wel verhogen. Wetenschappers gaan er van uit dat een halve kilogram per week de norm zou moeten zijn voor rood vlees. Wanneer men echter 100 gram bewerkt vlees, zoals hotdogs en spek, per dag zou nuttigen, dan stijgt de kans op dikkedarmkanker met 42%.
Experts zijn niet zeker waarom rood en verwerkt vlees zo schadelijk is, maar één van de verdachten zijn de kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan ​​wanneer vlees wordt gegrild, gerookt of gezouten. Ook het toevoegen van conserveringsmiddelen, zoals nitraten, zou een factor kunnen zijn. Af en toe eens een hotdog op de kermis kan zeker geen kwaad, maar men mag er geen gewoonte van maken.

Vriendschap zonder zorgen

Goede interpersoonlijke relaties fungeren als een buffer tegen stress. Mensen die elkaar steunen, houden elkaar gezond, zowel mentaal als fysiek. Chronische stress verzwakt het immuunsysteem en doet cellen sneller verouderen, wat uiteindelijk een verkorting kan betekenen van de levensduur met 4 tot 8 jaar. Volgens bepaalde studies kan niet iedereen hier zomaar voor in aanmerking komen. Het zijn vooral de relaties waar men vrijuit mee kan praten, zonder te worden beoordeeld of bekritiseerd, die het verschil maken.

Nieuwe uitdagingen

Volgens 2 aparte studies leven mensen die zichzelf gedisciplineerd en georganiseerd vinden langer en hebben ze 89% minder risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer dan de minder gewetensvolle medemens. Wanneer men aandachtig is op de taken die voor handen zijn, gebruikt men meer denkkracht dan wanneer men op automatische piloot werkt. Het is ook belangrijk om de hersenen uit te dagen. In plaats van steeds fictie te lezen, is het misschien wel eens tijd om een biografie te doorgronden en de week nadien proberen om zoveel mogelijk te herinneren. Zet bereikbare doelen uit en probeer ze te voltooien in een op voorhand afgesproken tijdspanne.

Lees verder

© 2014 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Gezond ouder worden: je beste investering!Gezond ouder worden: je beste investering!Niemand kan je de garantie geven dat over dertig jaar de huidige oudedagsvoorziening nog bestaat. Maar je kunt in ieder…

Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
38 dingen die je kunt doen om je beter te voelen38 dingen die je kunt doen om je beter te voelenSoms heb je dat wel eens, je weet je geen houding te geven en je vind het lastig om dingen te ondernemen. Je verveelt je…
Bronnen en referenties
  • http://www.ilc-alliance.org/
  • Anytime anywhere exercise by Joan Price
  • http://www.heart.org/HEARTORG/
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.