Gezond ouder worden: je beste investering!

Gezond ouder worden: je beste investering! Niemand kan je de garantie geven dat over dertig jaar de huidige oudedagsvoorziening nog bestaat. Maar je kunt in ieder geval in jezelf investeren. Het is belangrijk dat je je een gezonde levensstijl aanmeet met voldoende lichaamsbeweging en maatschappelijke betrokkenheid. Dat is de beste garantie voor een gezond en vol leven.

Opmerking

Dit artikel is informatief bedoeld en kan natuurlijk niet het advies van een medicus vervangen. Heb je vragen over je gezondheid dan dien je contact op te nemen met je behandelend arts.

Je beste investering ooit: blijf gezond!

Een groot aantal mensen maakt zich zorgen over zijn of haar financiële toekomst. Niemand weet of er over dertig jaar nog zoiets als een algemene ouderdomswet of aanvullend pensioen zal bestaan. Eigenlijk is het het best dat je je helemaal niet druk maakt over wat de toekomst zal brengen. Daar kun je namelijk zelf weinig invloed op uitoefenen. Of je gezond je pensioenleeftijd haalt heb je voor een gedeelte zelf in de hand. Nu is het natuurlijk zo dat een aantal mensen niet zo veel geluk heeft gehad met zijn of haar gezondheid. Er zijn al babies die een aangeboren afwijking hebben. Door een ongeluk kun je ook arbeidsongeschikt raken. Nee, ik heb het nu over mensen die gezegend zijn met een gezond lichaam. Als je een groot gedeelte van je leven bezig bent met sparen voor je pensioen is het ook van belang die jaren gezond door te brengen. Dan kun je tenminste genieten van je inspanningen.

Ouder worden een genot?

De meesten onder ons denken dat met ouderdom de gebreken komen. Toch is dit niet het hele verhaal. Volgens de auteurs Christopher Crowley en Henry Lodge kun je je biologische klok terugdraaien. Een groot gedeelte van de ziekters die we toeschrijven aan ouder worden kunnen we volgens hen voorkomen. Denk hierbij aan lusteloosheid, pijnlijke gewrichten en het achteruitgaan van lichaamskracht. Dit alles kan voorkomen wordendoor een preventieve levenswijze.

Rust roest

Helaas is het zo in onze maatschappij dat het merendeel van de ouderen steeds minder gaat bewegen naarmate ze ouder worden. Eigelijk zouden we een leven moeten leiden dat ziekte voorkomt en aftakeling afwendt.

Beweging is essentieel!

Om je lichaam het signaal te geven dat je nog vol in het leven staat is het van belang om zes dagen per week te bewegen. Dat wordt onderverdeeld in drie dagen per week cardiotraining en een aantal dagen krachttraining en lenigheidsoefeningen. In het boek "Living Longer for Dummies" staat een voorbeeld van een bewegingsschema. Ons lichaam begint te slijten omdat we de spiermassa niet op peil houden. Volgens het genoemde boek kun je dit verval tegenhouden door krachttraining te doen.

Eet gezond

Stop met het eten van ongezond voedsel. Het is van belang om een gezond gewicht te behouden. Indien je onnodige kilo's met je meetorst heb je een grotere kans op welvaartsziekten. Daarnaast is het moeilijk een marathon te lopen als je dertig kilo overgewicht hebt! Aangeraden wordt meer plantaardige producten te consumeren. Hiermee worden verse groenten en vers fruit bedoeld. Wees ook matig met dierlijk vet. De site van het voedingscentrum geeft uitgebreide informatie over gezond eten.

Blijf betrokken!

Trek je niet terug achter de geraniums als je ouder wordt! Ook al werk je niet meer dan ben je toch van waarde voor de samenleving. Besteed aandacht aan de mensen waar je werkelijk om geeft. Ga vrijwilligerswerk doen als je in de gelukkige positie verkeert dat bij jou alles op rolletjes loopt. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die een doel in hun leven hebben langer en gezonder leven. Trek je niet terug in je veilige cocon. Zorg ervoor dat je een waardevol lid van de samenleving blijft. Dat is op de lange termijn de beste investering die je kunt doen. Je investeert niet alleen in jezelf, maar ook in een gezonde en gelukkige samenleving die ook zinvol is voor mensen die gepensioneerd zijn.
© 2013 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe gezond is de kiwi?Hoe gezond is de kiwi?De kiwi, of van originele Chinese kruisbes, vinden we lekker en we weten dat de kiwi gezond is. We variëren niet echt ve…

Angst voor praten in een groepAngst voor praten in een groepSommige mensen hebben er heel erg moeite mee: praten in een groep. Eén op één gaat het vaak goed, maar zodra er meerdere…
19 tips voor meer energie19 tips voor meer energieLast van vermoeide momenten gedurende de dag? Voornamelijk in de winter lijkt dit probleem zich vaker voor te doen. Het…
Bronnen en referenties
  • Vitaal en gezond 100 worden. Auteurs Randall Stickrod en Walter M. Bort. ISBN13 9789044729320
  • Younger Next Year:Turn Back Your Biological Clock. Auteurs Christopher Crowley en Henry Lodge. ISBN13 9780316731508
  • Living Longer for Dummies. Auteurs Rich Tennant en Walter Bortz. ISBN13 9780764553356
  • www.voedingscentrum.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 16-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.