Hoe gezond is de kiwi?

Hoe gezond is de kiwi? De kiwi, of van originele Chinese kruisbes, vinden we lekker en we weten dat de kiwi gezond is. We variëren niet echt veel met de kiwi, want de meeste mensen eten het zo nu en dan alleen als een stukje fruit, en dat is zonde. Wetende dat de kiwi gezond is, zou deze toch nog veel meer in het gezonde voedingspatroon terug moeten komen. Dus geldt de vraag nog steeds, weten we wel hoe gezond de kiwi eigenlijk is?

Oorsprong

De kiwi, of Chinese kruisbes (Actinidia Chinensis) van origine, komt uit China en werd daar al eeuwen gegeten. Het duurde tot begin 20ste eeuw voordat de zaden van deze Chinese kruisbes naar Nieuw Zeeland werden gehaald. Hier kwamen de eerste rassen uit tevoorschijn waarmee de telers zijn doorgegaan. De naam Kiwi kreeg hij pas veel later, toen bleek dat het voor Nieuw Zeeland een belangrijk exportproduct werd en Chinese kruisbes marketingtechnisch niet echt duidelijk zou werken.

Hoewel tijdens de warme maanden het nog zo’n 75% Nieuw Zeelands product is, zijn Amerika, maar ook Chili en de Europese landen Frankrijk en Italië druk in de weer met het telen van kiwi’s. Dit maakt dat we zonder enig probleem door het jaar heen verse kiwi’s kunnen eten.

De gezonde kiwi!

De kiwi is uitermate gezond, want met één kiwi heb je al 1,5 keer de dagelijkse behoefte voor vitamine C binnen. Verder bevat de kiwi veel kalium en pectine. Maar ook vitamine A en E, fosfor, mangaan, magnesium en foliumzuur.
De kiwi bevat geen vet en een beperkte mate aan goede koolhydraten (suikers) en eiwitten. Eigenlijk is er geen fruitsoort die zoveel goede voedingsstoffen in zich heeft en dat maakt dat dagelijks één kiwi een perfect onderdeel van een gezond voedingspatroon is.

De kiwi bevat per 100 gram slechts 57 kilocalorieën, dus in ieder willekeurig dieet is de kiwi ook perfect in te passen.

Wat doen al deze stoffen voor je lichaam?

Een opsomming geeft een goed beeld waarom regelmatig één kiwi goed voor je is. De belangrijkste aspecten op een rij:
  • Pectine is een cholesterol verlagende stof
  • Chlofyline helpt bij het voorkomen van leverkanker.
  • Carotenoïden helpen preventief als het gaat om chronische ziekten, maar ook verschillende vormen van kanker en hartziektes.
  • Serotonine is kalmerend voor de hersenactiviteit en dus ook goed tegen stress.
  • Foliumzuur is bij de aanleg van DNA structuur belangrijk.
  • Aminozuren zijn goed voor het hart.
  • Magnesium is goed voor het beenderstelsel en de stofwisseling.

Verder is inmiddels ook aangetoond dat kiwi een licht laxerende werking kan hebben, zeker op oudere leeftijd.

De geel of groene kiwi?

De gele kiwi is er pas sinds 2000 (althans in Europa), maar is snel populair geworden. Het is een product dat voortgekomen is uit het door blijven verbeteren van de kiwi (door de telers).
Er zijn steeds meer mensen die de gele prefereren boven de groene. Beide zijn overigens net zo gezond, dus daar hoe je het niet voor te laten.

Hoe toe te passen?

Wat veel mensen niet doen is de schil eten, maar als je deze goed borstelt is het een uitermate gezond product om mee op te eten. De schil bevat enorm veel vezels en met het goed borstelen, haal je de “haartjes” weg en is de schil prima te eten. Snij de kiwi in plakjes met de schil er nog om of eet hem zo uit het handje. Prima te eten en uitermate gezond!

Verder eten we de kiwi meestal alleen als een stukje fruit. We lepelen de gehalveerde kiwi leeg of we snijden de geschilde kiwi in plakjes. Maar de kiwi is ook perfect met andere fruitsoorten te combineren. Als toetje dus ook heerlijk in een fruitcocktail. Een stukje zoet en een stukje zuur gecombineerd, geeft een heerlijke bite.
Mix de kiwi niet met yoghurt (of ander melkproduct), want voor veel mensen kan het afbreken van de eiwitten een bittere smaak opleveren.

Gebruik de kiwi ook eens in een marinade en deze zal het vlees een stuk malser maken of verwerk de kiwi in een frisse maaltijdsalade met wat ananas, kip en verschillende noten.

Tot slot

De kiwi is uitermate gezond en je weet nu ook hoe en dat de kiwi op meer manieren is toe te passen dan slechts als het bekende stukje fruit. Zoals men eerder aangaf “an apple a day keeps the doctor away”, geldt dit eigenlijk ook voor de kiwi. Daar moet alleen nog wel een mooi slogan voor bedacht worden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Afvallen met kiwiAfvallen met kiwi, kan dat wel? De kiwi is een heerlijk, zoete vrucht, die perfect is als tussendoortje. Daarnaast heeft…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Smoothies zijn op het gebied van voedsel een gezonde trend, en groene Smoothies worden ook steeds bekender. Groene Smoot…
Tien goede redenen om te stoppen met koffieTien goede redenen om te stoppen met koffieOver koffie bestaat heel wat controverse. Is het nu ongezond of kunnen een of twee kopjes toch heilzaam zijn? Het staat…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.