Gezonder leven, langer leven

Gezonder leven, langer leven De beste manier om tegen allerlei ouderdomskwalen te vechten, die zich na verloop van tijd sowieso ontwikkelen, is om ze preventief aan te pakken. Preventie is echter één van de moeilijkste agendapunten om na te leven, want wie plant nú zijn activiteiten om een onduidelijk resultaat te verkrijgen binnen 20, 30, of 40 jaar? In dit tijdperk van constante informatie over gezondheid is het bos allang niet meer te zien door de bomen. Het is gebruikelijk om te vertrouwen op de experts om te vertellen hoe men moet leven en de nieuwsberichten over de laatste wetenschappelijke bevindingen spreken elkaar meer tegen in plaats van vaststaande bewijzen aan te brengen. Wat kunnen we anno 2014 nu toch al met zekerheid doen om langer te leven?

Start jong

Sommige aspecten van onze gezondheid en vitaliteit worden beheerst door onze genen en hoe een moeder zich gedraagt ​​tijdens de zwangerschap. Een aantal leefstijlfactoren, zoals fitness, voeding en gewicht zijn echter niet te onderschatten als invloeden op ons vermogen om een lang en gezond leven te leiden.

Nog voordat iemand wordt geboren, kan zijn gezondheid worden beïnvloed door de levensstijl van de moeder. Studies hebben aangetoond dat als een aanstaande moeder veel stress ondergaat, dit gevolgen kan hebben voor de baby. Hierdoor zou deze later in het leven namelijk minder goed in staat zijn om stress op een gezonde manier te verwerken.

Zwaar drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot foetaal alcohol syndroom, wat naast een levenslange handicap ook andere fysieke problemen kan veroorzaken. Ook roken kan een invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Onderzoek suggereert ook dat bepaalde diëten van een zwangere vrouw (om bijvoorbeeld niet te veel kilo's bij te komen) het risico op obesitas bij het kind verhogen door het veranderen van het DNA van de ongeboren baby.

Een gelukkige jeugd kan de levensduurte verhogen. Wie een ongelukkige jeugd beleeft, heeft als volwassen persoon een groter risico op hart-en vaatziekten. Laat uw kinderen buiten spelen en speel mee. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Momenteel heeft 1 op 4 kinderen een tekort aan deze vitamine, die nodig is voor het opbouwen van sterke en gezonde botten. Vitamine D helpt ons lichaam om calcium en fosfor te absorberen uit onze voeding. Artsen hebben gewaarschuwd dat deze vitamine-deficiëntie een steeds groter probleem wordt en raden aan om tot de leeftijd van 6 jaar een dagelijkse, extra hoeveelheid te geven in de vorm van supplementen, die vrij te verkrijgen zijn bij de apotheek. Door een veranderde, meer indoor-levensstijl zijn er ook heel wat volwassenen die een extra vitaminekuur kunnen gebruiken. Ieder jaar het bloed eens laten nakijken op tekorten van mineralen en vitaminen kan zeker geen kwaad.

De voordelen van lichaamsbeweging

De drukte van werk en gezinsleven kan het gevoel dat er weinig tijd is om te bewegen aanzienlijk beïnvloeden. Afgezien van het gewichtsverlies, is er echter veel bij te winnen en kan het een groot verschil maken om gezond te blijven. Regelmatig bewegen leidt tot een gezonder hart, want het vermindert de verschillende cardiovasculaire risico's, zoals hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten. Fysiek actief zijn ondersteunt (niet resulteert) een goede geestelijke gezondheid en helpt bij het beheren van stress, angst en zelfs depressie.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van het ideale gewicht (bereken uw BMI) en vermindert het risico op diabetes. Fitness en oefeningen met gewichten dragen dan weer bij tot de bevordering van de botdichtheid en het beschermen tegen osteoporose, wat vooral op latere leeftijd botten dun en zwak maakt waardoor ze gemakkelijker breken bij een val of stoot.

De gezondheid van de botten

Tijdens de kindertijd zijn de menselijke botten sterk en als ze breken dan genezen ze vlot. Wanneer men ouder wordt dan vertraagt dit proces en worden bepaalde gewrichten zwakker en brozer. Rond de leeftijd van 35 begint de botdichtheid stilletjes aan te verminderen en dat is een normaal onderdeel van het ouder worden. Een calcium-rijk dieet en het uitoefenen van spierversterkende bewegingen houden botten langer gezond en minimaliseren het risico op fracturen. Ook de reeds voornoemde inname van voldoende vitamine D en de blootstelling aan zonlicht zijn twee niet te onderschatten factoren bij deze materie.

Blijf sociaal actief

We weten allemaal dat vrienden hebben belangrijk is voor een gelukkig leven, maar het is onlangs ontdekt dat vriendschap ook ​​zou kunnen helpen om langer te leven. Studies over eenzaamheid hebben aangetoond dat sociaal isolement wordt geassocieerd met een hoger sterftepercentage bij oudere mensen en dat eenzaamheid weleens "de verborgen moordenaar" van de ouderen wordt genoemd. In dezelfde lijn van dit onderzoek, heeft men ook aangetoond dat mensen die trouwen langer leven dan diegenen die single blijven. De onderzoekers zijn van mening dat diegenen die trouwen betere, maar vooral sterkere sociale netwerken opbouwen (al dan niet dankzij de kinderen) die het risico op isolement minimaliseren. Sociale media verbindt ons met de wereld maar is een nog te jong en grillig fenomeen om al dan niet bij te dragen tot beter en gezonder netwerken. De werkelijke, menselijke interactie blijkt uit de eerste onderzoeken toch nog steeds cruciaal te zijn bij het opbouwen van een sociaal leven dat bijdraagt tot een gezonder leven.

Vermijd junkfood

Een goede voeding is essentieel voor een algehele goede gezondheid, maar het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken kan helpen bij het verlengen van de levenscyclus. Het eten van te veel calorierijke voeding die rijk is aan enkelvoudige koolhydraten (suikers) of vet kan leiden tot gewichtstoename of obesitas. Sommige vetten staan er om bekend om heel slecht te zijn voor de gezondheid. Transvetten, gemaakt via een proces van hydrogenatie van plantaardige olie, zijn onder andere te vinden in margarine, koekjes, cakes, popcorn en fastfood. Zij verhogen het niveau van de "slechte" cholesterol (LDL) en verlagen het niveau van de "goede" cholesterol (HDL). Deze combinatie kan leiden tot een aanzienlijke verhoging op het risico van atherosclerose, wat de slagaders doet dichtslibben en hart-en vaatziekten of beroertes veroorzaakt. Heel wat gezondheidsorganisaties roepen zelfs op om deze transvetten volledig te verbieden in de voeding.

Het verminderen van de inname van zout is ook belangrijk om je hart gezond te houden omdat een te veel aan zout leidt tot een hogere bloeddruk. Verschillende regeringen maakten reeds afspraken met de voedingsindustrie om het zoutgehalte in hun producten systematisch te verlagen, maar persoonlijk wat minder zout beginnen nuttigen is nog steeds beter dan te veel binnen te krijgen.

Het drinken van te veel alcohol kan ook verwoestende effecten hebben op de gezondheid. Het drinken van meer dan de aanbevolen hoeveelheid op een regelmatige basis kan ook op lange termijn schade aan het lichaam en de inwendige organen veroorzaken. Chronisch alcoholmisbruik is één van de belangrijkste oorzaken van leverziekte.

Stoppen met roken hoeft waarschijnlijk niet meer te worden herhaald, maar het is en blijft een feit. Roken verhoogt het risico op meer dan 50 ernstige gezondheidsproblemen. Het zorgt voor ongeveer 90% van de longkankers, schade aan het hart en de bloedsomloop, verergert aandoeningen van de luchtwegen en beïnvloedt de vruchtbaarheid. Het gemiddelde verlies van levensjaren door te roken, varieert rond de 8 jaar. Dat zijn 2922 dagen of 70128 uren die men meer zou kunnen spenderen aan familie of vrienden, hobby's of reizen...

De invloed van DNA

Ondanks het feit dat er dus allerlei maatregelen zijn die men kan nemen om langer en gezonder te leven, kan er ook een element van geluk betrokken zijn.

Veel onderzoek naar veroudering is gericht op de rol van telomeren. Dit zijn de beschermende uiteinden aan het eind van chromosomen, soms vergeleken met de uiteinden van schoenveters die er voor zorgen dat de veter niet kan uitrafelen. Hun rol is het einde van het chromosoom beschermen en verlies van genetische informatie tijdens de celdeling te voorkomen. Elke keer dat cellen zich delen, worden de toppen van deze telomeren korter. Uiteindelijk worden ze zo kort dat ze de celdeling stoppen wat betekent dat de cellen afsterven waardoor we dus ouder worden.

Studies hebben aangetoond dat langere telomeren zijn gekoppeld aan een langere levensduur, terwijl kortere telomeren gelinkt zijn aan ziekten zoals hartaandoeningen en dementie. Het belang van de genetische stamboom op een langer leven, ligt hem in het feit dat langere telomeren kunnen worden overgenomen door de volgende generatie.

Misschien zal men ooit in staat zijn om te voorspellen hoe lang men gaat leven van bij de geboorte?

Lees verder

© 2014 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Gezond ouder worden: je beste investering!Gezond ouder worden: je beste investering!Niemand kan je de garantie geven dat over dertig jaar de huidige oudedagsvoorziening nog bestaat. Maar je kunt in ieder…
Veroudering voorkomen - TelomerenOnderzoek heeft aangetoond dat het korter worden van de telomeren de voornaamste oorzaak is van veroudering. Een telomee…

Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
38 dingen die je kunt doen om je beter te voelen38 dingen die je kunt doen om je beter te voelenSoms heb je dat wel eens, je weet je geen houding te geven en je vind het lastig om dingen te ondernemen. Je verveelt je…
Bronnen en referenties
  • http://www.nhs.uk/LiveWell/Pages/Livewellhub.aspx
  • http://www.nhs.uk/LiveWell/Goodfood/Pages/Goodfoodhome.aspx
Libra (29 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.