Blue zone het geheim van langer en gezonder leven

Het is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts van National Geografic hebben wij het geheim van gezond en vitaal ouder worden in handen. Vier gebieden op aarde, de Blue Zone gebieden, hebben de inwoners het geheim van een langer en gezonder leven ontdekt. Het zijn de plekken op aarde waar de inwoners langer leven. Ze leven niet alleen langer, ze zijn ook gezonder, fitter en vitaler. Het geheim van deze mensen is hun dagelijkse levenswijze: Negen levensregels die voor iedereen beschikbaar zijn. Negen simpele toepassingen en iedereen kan gezond en langer leven.

Onderzoek

In de jaren ´70 van de vorige eeuw heeft National Geografic al eens eerder onderzoek gedaan onder mensen op bepaalde gebieden op aarde die langer leven dan gemiddeld. Er was toentertijd veel kritiek op het onderzoek, mensen zouden de geboortedatum van hun ouders gebruiken. Tegenwoordig zijn er betere statistieken beschikbaar over langlevendheid als toen. Vooral Okinawa (Japan) houdt al nauwgezet twee eeuwen lang statistieken bij van geboortecijfers en sterfgevallen. Okinawa was onderzocht door het team van experts van National Geografic in de jaren ´70 van de vorige eeuw en ook door het team van Dan Buettner.

Dan Buettner

Dan Buettner, schrijver, journalist en onderzoeker, heeft met behulp van National Geografic die plekken op aarde bezocht en onderzocht waar de inwoners relatief langer en gezonder leven, op zoek naar het geheim van ene langer, gezonder en gelukkig leven. Dan Buettner identificeerde Blue Zones, die plekken op aarde waar men de grootste levensverwachtingen hebben en waar de meeste mensen wonen die 100 en ouder worden. Door het samen werken met een team van experts, stelde hij vast dat deze mensen zich houden aan negen levensregels. Het zijn negen aanbevelingen die door iedereen nageleefd kunnen worden.

Blauwe gebieden

De Blue Zones op aarde, of de blauwe gebieden, zijn gebieden waar relatief veel mensen gezond, vitaal en gelukkig ruimschoots de 100 halen en nog ouder worden. Een blauw gebied is een plaats in de wereld waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. De bewoners zijn in staat hun gezondheid en vitaliteit te behouden tot ze ouder dan tachtig, negentig of zelfs honderd zijn.

Blue?

Waarom de naam Blue? In Sardinië had iemand per ongeluk een cirkel met blauwe inkt getrokken om een gebied waar relatief heel veel mensen 100 jaar en ouder waren. Sardinië is inderdaad meegenomen in het onderzoek van Dan Buettner en zijn team.

Waar zijn die Blue Zone plaatsen op aarde?

Het team van Dan Buettner ging in 2008 naar Loma Linda Californië waar een Adventistische gemeenschap woont en vervolgens onderzochte zij ook:

De reis langs de vier Blue Zone gebieden waar de mensen langer, gezonder, gelukkig en vitaler leven, heeft Dan Buettner beschreven in het boek: Het geheim van langer leven in samenwerking met National Geografic. De persoonlijke verhalen van de mensen die leven in een Blue Zone gebied zullen je ongetwijfeld raken! Je krijgt heel veel zin om heel erg oud te gaan worden na het lezen van dit boek!

Wat is het niet?

Het boek dat Dan Buttner schreef over de Blue Zone gebieden, laat zien dat het geheim van ouder worden niets te maken heeft met:
 • Pillen, medicatie of medicijnen of met
 • Chirurgie
Maar dat het alles te maken heeft met de wijze hoe de mensen leven: hun levenswijze. Costa Rica heeft slechts 15% van de gezondheidszorg tot zijn beschikking als Amerika uitgeeft. Het geheim van langer leven zit hem in de dagelijkse dingen die ze doen, iedere dag opnieuw. Met enkele simpele aanpassingen is hun levenswijze voor iedereen bereikbaar. Dan Buttner heeft deze negen levensregels beschreven in zijn boek.

Negen beknopte levensregels om langer te leven:

 1. Beweeg! Beweeg natuurlijk, zoals je voorouders ook zouden doen. Werken in de tuin, lopend boodschappen doen, kinderen lopend naar school brengen, wandelen, kortom: de natuurlijke omgeving waar de inwoners van Blue zone leven, stimuleren ze om te bewegen op een natuurlijke wijze.
 2. Levensplan. Met welk doel of levensplan, spring jij vrolijk je bed uit waardoor jij zin hebt in je dag en in je leven? Wat is het wat jij met passie doet?
 3. Rust: maak een stap op de plaats. Loop niet zo hard van stapel. Ontstress. Plan een rustmoment in je dag: een moment waar je even niets hoeft, doe een slaapje, houd een happy hour, bid tot God, ontspan of mediteer, kortom, doe even niets en kom tot rust.
 4. 80% regel: stop met eten als je 80% vol zit. Mensen in de Blue Zone eten hun kleinste maaltijd aan het eind van de dag en in de avond eten ze niet meer. Diëten volgen ze niet.
 5. Plantaardig eten: bonen, soja, linzen, tuinbonen, zwarte bonen, groene groente en noten zijn de hoofdingrediënten van het dagelijks dieet van de inwoners van Blue Zone gebieden. Varkensvlees eten ze zelden en als ze het eten in slechts kleine porties.
 6. Wijn. Drink één a twee glaasjes wijn dat rijk is aan antioxidanten tijdens de grootste plantaardige maaltijd van de dag. Drink de wijn tijdens de maaltijd.
 7. Geloof. Veel van de inwoners van de Blue Zone gemeenschappen behoorden tot een geloofsgemeenschap, ongeacht welk geloof, zolang er maar vier keer per maand deelgenomen werd aan de diensten van het geloof.
 8. Geliefden. Familie en geliefden staan op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen. Mensen zijn trouw aan hun levenspartners en zetten zich in voor hun relatie, partner, kinderen en hun ouders. Pensioen kennen ze niet, ze blijven doorgaan omdat ze het vermogen beschikken om actief te blijven.
 9. Creëer de juiste omgeving. Roken, overgewicht en eenzaamheid zijn iets wat niet te vinden is in de Blue Zone gebieden. Geboren zijn in sociale kringen met goede familiebanden en vrienden voor het leven zijn kenmerkend voor een gezond langer leven.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië, ItaliëBlue Zones zijn gebieden op aarde waar de inwoners gezonder, vitaler, fitter, gelukkig en langer leven. Een van die gebi…
Het geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet schiereiland Nicoya, Costa Rica, is het grootste Blue Zone gebied op aarde. Hier bevinden zich honderden 100-jarige…
Langer, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger leven, gelukkig en gezond zijn door het optimaliseren van uw levensstijl en omgeving. Het klinkt te mooi om waar…
Blauwe zones, een leefstijl mysterie?Ze heten blauwe zones, plaatsen in de wereld waar mensen langer leven en gezonder dan ergens anders op aarde. Mensen die…

Gezond ouder worden in het noorden van NederlandGezond ouder worden in het noorden van NederlandDe Europese Commissie heeft Noord-Nederland uitgeroepen tot voorbeeldregio op het gebied van Active & Health Ageing. Het…
Preventieve tips die je levensduur verlengenPreventieve tips die je levensduur verlengenAllereerst onderbreken we je bezigheden met een goed nieuwsberichtje: het blijkt dat mensen die positief in het leven st…
Bronnen en referenties
 • http://community.nlpkring.nl/beta/discussion/topics/558591/messages
 • http://www.bluezones.com/about/dan-buettner/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Zone
 • http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boeken/dan-buettner/1222976/alle-artikelen.html
 • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/sardinia-italy/
 • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/nicoya-costa-rica/
 • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/loma-linda-california/
 • http://50plusje.blogspot.com.es/2013/03/blue-zones-9-regels-om-de-kans-op-een.html
 • http://goedenwel.nl/oud-worden-ja-maar-wel-gezond-graag/
 • http://www.yogacentrum-heerlerheide.nl/index.php/blog/diversen/54-blue-zone
 • http://gewoonanneke.wordpress.com/2013/03/05/blauwe-zones/
 • http://ammlbm.blogspot.com.es/2013/03/blue-zone.html#!/2013/03/blue-zone.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.