Langer, gelukkig & gezond leven: Blue Zones

Langer, gelukkig & gezond leven: Blue Zones Langer leven, gelukkig en gezond zijn door het optimaliseren van uw levensstijl en omgeving. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er zijn op onze aarde een aantal plekken waar dit succesvol wordt toegepast. Deze plaatsen worden Blue Zones genoemd. Dan Buettner deed onderzoek in deze 5 gebieden. Hoewel de Blue Zones over de hele wereld verspreid liggen, hebben de mensen die er leven opvallend veel gemeen.

Blue Zones

De levensstijl van de Blue Zone-bewoners blijken 9 specifieke kenmerken te delen. Deze gemeenschappelijke kenmerken worden de ‘Power 9’ genoemd.

De Power 9:

1. Beweeg natuurlijk

Ga bij relatief korte afstanden lopend of met de fiets, in plaats van met de auto. Ga met de trap in plaats van met de lift; De bevolking in de Blue Zones lopen geen marathons en gaan niet naar de sportschool. In plaats daarvan leven zij in een omgeving die hen voortdurend aanzet tot beweging. Natuurlijke beweging welteverstaan. Ze tuinieren in (groente)tuin en gebruiken weinig tot geen elektrische apparaten voor het werk in huis en tuin.

2. Het hebben van een doel

Zorg voor ‘een plan van de dag’; De mensen in de Blue Zones hebben ’s morgensvroeg bij het opstaan een doel voor ogen. Het nastreven van een doel geeft extra energie en verhoogt de levensverwachting.

3. Schakel een versnelling terug

Zorg voor rustmomenten; Langdurige stress is slecht voor een mens. Stress vreet energie en door een gebrek aan energie ontstaan gezondheidsklachten. Wat de mensen met de langste levensverwachting hebben (wat de meeste anderen niet hebben) zijn dagelijkse routines om die stress af te schudden. Door bijvoorbeeld te mediteren, een dutje te doen, bidden of door gewoon iets leuks te doen.

4. 80%-regel

Verlaag je calorie-inname met 20%; In de blauwe zones hanteert men het principe dat er gegeten wordt totdat de maag voor 80% gevuld is. Deze 'eetopvatting' is het verschil tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel hebben. Dit kan ook het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden.

5. Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel

Eet plantaardig voedsel; Het eetpatroon van de bewoners van de Blue Zones is gebaseerd op plantaardig voedsel. Het gaat met name om verschillende soorten bonen, zoals tuinbonen, sojabonen, zwarte bonen en linzen. Maar ook noten, zaden, groene bladgroenten en zoete aardappelen horen tot het menu.

6. Wijn

Drink rode wijn; Het drinken van wijn behoord ook tot de specifieke kenmerken van de Blue Zone-bewoners. Matige drinkers overleven niet-drinkers. 1 of 2 glazen wijn per dag (bij voorkeur Sardijnse Connonau wijn) drinken bij het eten met familie of vrienden.

7. Geloof

Belijd een geloof; Van de inwoners in de Blue Zones behoort maar liefst 98% tot een geloofsgemeenschap. Welk geloof lijkt niet uit te maken, maar volgens het onderzoek van Dan Buettner hebben gelovigen een hogere levensverwachting. Geloof kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om de stress (punt 3) af te schudden.

8. Geliefden

Investeer tijd in familie en vrienden; In de Blue Zones komen familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Dit blijkt ook de ziekte- en sterftecijfers van kinderen in het huis te verlagen. Ze zijn trouw aan een levenspartner, zetten zich in voor de relatie en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen.

9. Vind gelijkgestemden

Creëer een sociaal gunstig netwerk; Goede vrienden en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting. Het blijkt dat de mensen uit de blauwe zones leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bevorderen.

De 5 Blue Zones

Okinawa (Japan)

Okinawa is een eilandengroep voor de kust van Japan met een groot aantal langst levende mensen ter wereld. De 1,3 miljoen bewoners van Okinawa hechten veel waarde aan hun tradities, cultuur en omgeving.

De Okinawanen hebben een positieve kijk op het leven en halen energie uit het hebben van een levensdoel. In hun eigen groentetuin kweken zij bijvoorbeeld kruiden, gember en kurkuma). Daarnaast eten zij veel sojaproducten als tofoe. Een ander belangrijk aspect: eet tot je 80% vol bent.

Loma Linda (Californië)

Loma Linda is een plaats in Californië en telt ongeveer 20.000 inwoners. De inwoners van Loma Linda hebben de hoogste levensverwachting van de Verenigde Staten. Dit komt vooral door de levenswijze van de ‘Zevende Dag Adventisten’ gemeenschap, wiens geloof een gezond leven onderschrijft.

Hierbij moet vooral gedacht worden aan het ontmoedigen van alcohol, roken en frisdrank. Rust en ontspanning in spa’s, veel lichaamsbeweging en het drinken van 5 tot 6 glazen water per dag.

Nicoya (Costa Rica)

Nicoya is een stad in de Costa Ricaanse provincie Guanacaste. De stad is gebouwd in oude koloniale stijl en is één van de belangrijkste toeristische gebieden van Costa Rica.

Het hoge calcium gehalte in het water is één van de redenen waarom de Nicoya behoord tot de 5 Blue Zones. Daarnaast hebben de Nicoyanen een dieet van veel fruit, rijst, bonen en mais. Ook voldoende slaap en zonlicht behoren tot de ‘ingrediënten’ van de lang en gelukkig levende Nicoyaan.

Ikaria (Griekenland)

Ikaria is een eiland in de Egeïsche Zee en telt ongeveer 10.000 inwoners. De bevolking van Ikaria heeft de meeste negentigjarigen in de wereld, minder hartziekten en er komt bijna geen dementie voor. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de schone lucht en het Mediterraanse dieet van gezonde vis & groente.

De lessen die dit Griekse eiland ons leert zijn: Zorg voor voldoende beweging zoals lopen en fietsen en doe regelmatig (5 keer per week) een dutje van ongeveer 30 minuten

Sardinië (Italië)

Het eiland Sardinië ligt ten zuiden van het eiland Corsica en ten westen van de Laars van Italië. Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee.

De Sardijnen staan bekend om de positieve houding ten opzichte van ouders (sterke familieband). De eilandbewoners genieten van de schoonheid van de omgeving, bewegen veel en consumeren grote hoeveelheden donkere rode wijn (Cannanau), tuinbonen, gerst, geitenmelk en geitenkaas (Pecorino)
© 2013 - 2024 Tattersall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Blauwe zones, een leefstijl mysterie?Ze heten blauwe zones, plaatsen in de wereld waar mensen langer leven en gezonder dan ergens anders op aarde. Mensen die…
Voeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenVoeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenUit Deens onderzoek is gebleken dat onze genen voor minder dan 25% bepalen hoe oud we kunnen worden. Wat we eten bepaalt…
Het geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet schiereiland Nicoya, Costa Rica, is het grootste Blue Zone gebied op aarde. Hier bevinden zich honderden 100-jarige…

Is alcohol gezond of niet?Rondom alcohol is er veel te doen. Van een aanvaarde harddrug tot een gezondheidselixer. Zo is volgens sommige rode wijn…
Shiitake, de keizerlijke paddenstoelShiitake, een Oosterse paddenstoel die ook in Europa gekweekt wordt, is niet alleen smakelijk maar heeft ook een grote g…
Bronnen en referenties
  • http://enschedeonzestad.nl/enschede-als-blue-zone.html
  • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/
Reactie

Anoniem, 22-01-2015
Hallo, wij doen ons profielwerkstuk over de Blue Zones, maar wij komen niet verder.
heeft er iemand een idee hoe onze onderzoeksvragen eruit zouden kunnen zien?
Groetjes Reactie infoteur, 05-02-2015
Hallo,

Ik weet niet of jullie inmiddels zelf een aantal onderzoeksvragen hebben bedacht, maar ik zou de Blue Zones betrekken op jullie eigen leefomgeving.

Met als hoofdonderzoeksvraag bijvoorbeeld:

"Op welke wijze kan de gemeente Uden de 9 specifieke kenmerken van een Blue Zone toepassen en binnen 25 jaar zelf een Blue Zone worden?"

Deze hoofdvraag moeten jullie natuurlijk nog verder uitwerken met een aantal deelvragen.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groet,

Sander

Tattersall (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.