Voeding en ouderdomsziekten/verouderingsziekten
Uit Deens onderzoek is gebleken dat onze genen voor minder dan 25% bepalen hoe oud we kunnen worden. Wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. Door middel van goede en gezonde voeding kunnen we ervoor zorgen dat het verouderingsproces minder snel gaat en de kans verminderen op het krijgen van bepaalde ouderdomsziekten. Wat is goede en gezonde voeding? Wat is nog meer nodig om de kans om op een gezonde manier oud te worden te verhogen? Waar liggen de zogenaamde 'Blue Zones' (gebieden waar veel inwoners gezond en fit honderd jaar en ouder worden) en wat is hun geheim?
Informatie over goede en gezonde voeding
Er is veel informatie te vinden over voeding en gezondheid. Helaas zijn niet alle informatiebronnen het met elkaar eens. Wat in het éne gezondheidsartikel staat, wordt tegengesproken door hetgeen in een ander artikel staat en wat juist niet mag volgens het "...dieet", moet absoluut gegeten worden als je weer een ander dieet volgt. Het is bijna onmogelijk door de vele boeken, tijdschriften, sites en programma’s over voeding, gezondheid en diëten er achter te komen wat nu echt goede en gezonde voeding is. Alleen over groenten en fruit is iedereen het eens. Deze zijn gezond en kunnen een belangrijke rol spelen om het verouderingsproces minder snel te laten gaan.
Met welke ouderdomsziekten/verouderingsziekten hebben we onder andere te maken?
Hoewel het merendeel (zo niet alle) van de ziekten zich ook voordoen bij jonge(re) mensen neemt het aantal mensen die met deze ziekten te maken heeft significant toe naarmate men ouder is, vandaar de naam ouderdomsziekten of verouderingsziekten. Denk aan kanker, dementie, suikerziekte, hart- en vaatziekten, osteoporose, staar, hoge bloeddruk et cetera. Door middel van goede en gezonde voeding is het mogelijk om de kans te verminderen om deze verouderingsziekten te krijgen.
Michael Pollan en zijn boek ‘Een pleidooi voor echt eten’
In zijn boek ‘Een pleidooi voor echt eten’ beschrijft Michael Pollan hoe ons voedingspatroon in enkele decennia is veranderd. Hij laat het verband zien tussen ons moderne westerse voedingspatroon en de vele beschavingsziekten/ouderdomsziekten waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Met zijn bekendste slogan ‘Eet nooit iets dat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’ pleit hij om niet langer voedingscomponenten of voedselachtige substanties te eten, maar echt herkenbaar puur voedsel zonder vele bewerkingen en toevoegingen. Daarnaast pleit hij ervoor om zoveel mogelijk planten te eten en niet teveel!
Het oer-menu
De voeding die we tegenwoordig eten lijkt niet meer op wat wij aten in de oertijd. Hierdoor heeft ons lichaam nog steeds moeite met voedingsmiddelen als brood, pasta, zuivel en aardappelen. Het oer-menu houdt in dat je deze voedingsmiddelen zo min mogelijk eet en ze vervangt door bijvoorbeeld meer groenten, fruit, zaden, noten en vette vis. Dit kan onder andere een gunstig effect hebben op het cholesterol.
De voedselzandloper van Kris Verburgh
Met de voedselzandloper biedt Kris Verburgh een alternatief voor de Schijf van Vijf en de voedseldriehoek. De voedselzandloper laat door middel van twee driehoeken in elkaars spiegelbeeld zien wat gezonde en ongezonde voeding is. Door vooral voeding te eten uit de onderste driehoek zal het verouderingsproces minder snel verlopen en als je te zwaar bent zal je ook gewicht verliezen. De basis van de onderste driehoek bestaat uit groenten en fruit.
Voedingspiramide van de universiteit van Harvard
Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben in 2008 een nieuwe voedseldriehoek voorgesteld waarbij de basis wordt gevormd door groente, fruit en gezonde vetten (en beweging). Aardappelen, witbrood, witte rijst en witte pasta zitten in deze voedseldriehoek samen met de frisdranken, chips, koek en snoep in hetzelfde ongezonde driehoekje bovenaan.
Het Cron-dieet (Calorie Restriction under Optimal Nutrition- dieet)
Cronies zijn mensen die het Cron-dieet volgen. Niet voor een bepaalde periode maar altijd. Zij nemen veel minder calorieën (slechts 1400 tot 1600) tot zich, maar zorgen er wel voor dat zij alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat het de levensduur aanzienlijk kan verlengen, maar het dieet is moeilijk (een leven lang) vol te houden. Zij eten (heel) veel fruit en groenten.
Wat is nog meer nodig om op een gezonde manier oud te worden?
- Regelmatig bewegen/sporten
- Niet roken
- Geen overgewicht
- Liefdevolle relaties (denk aan familie/vriendschap/partner)
De 'Blue Zones'
Dan Buettner (Amerikaanse onderzoeker) ontdekte dat er gebieden op deze wereld zijn waar veel inwoners fit en gezond honderd jaar en ouder worden. Deze gebieden worden de 'Blue Zones' genoemd.
Waar liggen de 'Blue Zones'?
- Okinawa (Japan)
- Loma Linda (Californië)
- Sardinië (Italië)
- Ikaria (Griekenland)
Wat zijn de overeenkomsten tussen de inwoners in de 'Blue Zones'?
Dan Buettner stelde op basis van de leefgewoonten van de inwoners van de 'Blue Zones' negen leefregels samen, de zogenaamde 'Power 9' ;
- 'Beweeg natuurlijk. Doe dagelijks aan lichte lichaamsbeweging.
- Ken je doel. Mensen met een duidelijk doel voor ogen leven al snel zeven jaar langer.
- Schakel een versnelling terug. Langdurige stress is slecht voor je.
- Verlaag je calorie-inname met twintig procent.
- Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel. Eet noten, groene bladgroenten en bonen en maximaal twee keer per week vlees.
- Drink twee glazen wijn per dag, het liefst tijdens de maaltijd.
- Investeer in je familie.
- Voel je veilig en geborgen.
- Een goede vriendenkring en genoeg sociale contacten hebben invloed op een langere levensverwachting'.
(Bron: Gezondnu, januari 2013)
Hoe oud is de oudste mens geworden?
Officieel de oudste mens is Jeanne Calment. Zij werd 122 jaar oud en overleed in 1997.