Hoe gezond is koffie?

Hoe gezond is koffie? Is koffie gezond? De cafeïne die erin zit zorgt voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is niet vochtafdrijvend en het vocht is daarom net zo gezond als het water dat je drinkt. Tegelijkertijd is koffie ongezond. Veel cafeïne zorgt onder andere voor slapeloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens en hartkloppingen. Ook is cafeïne verslavend. Voor sommige groepen mensen, zoals zwangere vrouwen en kinderen is het beter om helemaal geen koffie te drinken. Koffie drinken is iets dat veel mensen dagelijks doen: koffie 's ochtends om wakker te worden, in de loop van de ochtend met een koekje, tijdens de lunch of in de avond voor de televisie. Als het om gezondheid gaat wordt er veel beweerd over koffie. Het probleem is dat deze beweringen niet eenduidig zijn: volgens de één of koffie gezond; volgens ander is koffie ongezond.

Gevaarlijke stoffen in koffie

Van koffie wordt nogal eens beweerd dat er stoffen in zitten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, en die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Gelukkig valt dit allemaal mee. De enige stof in koffie die daadwerkelijk kankerverwekkend is, is acrylamide. Maar hoewel acrylamide inderdaad een verhoogde kans geeft op kanker, is dit geen reden om koffie te laten staan. De hoeveelheid die in koffie zit, is namelijk erg klein. Om daadwerkelijk het risico op kanker te verhogen zou je jaren achter elkaar meer dan 30 koppen koffie op een dag moeten drinken.

Een stof in koffie waar je wel enigszins mee op moet passen in cafeïne.

Cafeïne in koffie

In koffie zit cafeïne, net als in cola, chocola en thee. Een gemiddelde kop koffie bevat tussen de 50 en 100 milligram cafeïne. In kleine hoeveelheden is cafeïne ongevaarlijk. Het zorgt juist voor een verhoogde concentratie en prestatie, en gaat vermoeidheid tegen. Helaas treedt er wel enige gewenning op in het lichaam, waardoor je steeds een beetje meer koffie moet drinken voor hetzelfde resultaat.

Het voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 5 koppen koffie op een dag te drinken, omdat cafeïne in grote hoeveelheden ongezond is. Te veel cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Tegelijkertijd werkt cafeïne verslavend. Stoppen met koffie drinken kan hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken. Wat precies te veel koffie en te veel cafeïne is, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.

Wanneer je moeite hebt met inslapen kan het verstandig zijn om vanaf het eind van de middag geen koffie meer te drinken. Cafeïne kun je zien als een pepmiddel en het is niet verstandig om dit vlak voor het slapen tot je te nemen. Wat precies het effect is verschilt per persoon, maar cafeïne kan makkelijk enkele uren in je bloed blijven zitten, en je dus uit je slaap houden.

Geen koffie drinken

Voor een aantal groepen mensen wordt het afgeraden om koffie te drinken vanwege de cafeïne. Dat geldt vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan zorgen voor een lager geboortegewicht. Wanneer de moeder cafeïne tot zich neemt tijdens de zwangerschap of wanneer er borstvoeding wordt gegeven kan dit ervoor zorgen dat de baby onrustig wordt. Koffie wordt daarom afgeraden. Cafeïnevrije koffie is vaak niet helemaal vrij van cafeïne, maar de hoeveelheid is erg klein en kan bij normaal gebruik (2-5 koppen per dag) rustig gedronken worden.

Ook jongere kinderen zijn vaak gevoelig voor cafeïne. Onder de 13 jaar wordt het drinken van koffie afgeraden. Tussen de 13 en 18 jaar is het beter om de hoeveelheid koffie te beperken tot niet meer dan 1 of 2 koppen per dag.

Afvallen door koffie drinken

Er wordt vaak beweerd dat cafeïne een positief effect heeft op het energieverbruik en de vetverbranding. Met andere woorden, koffie drinken zou je helpen bij afvallen. Hier is echter geen bewijs voor. Er mag dan ook aangenomen worden dat koffie drinken niet gezien mag worden als een methode om af te vallen.

Wel kun je koffie meerekenen bij de hoeveelheid vocht die je tot je neemt op een dag. Voor een volwassen persoon wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Wanneer je wilt afvallen helpt meer drinken daarbij. Koffie zonder melk en suiker bevat geen calorieën, en is dus een goede manier om vocht tot je te nemen als je wilt afvallen. Van koffie wordt vaak beweerd dat het vochtafdrijvend is, en dat je koffie dus niet mee mag tellen bij het vocht dat je tot je neemt. Maar dat is niet waar. Wel stimuleert de koffie je nieren, waardoor het vocht je lichaam sneller verlaat. voor het afvallen maakt dat echter geen enkel verschil.

Waarom is koffie gezond?

Koffie heeft ook een aantal positieve effecten op de gezondheid. zo gaat het een hoge bloeddruk tegen en neemt het risico op diabetes af. Ook lijkt de kans op bepaalde soorten kanker af door het dagelijks drinken van koffie. Om dit te bewijzen is echter meer onderzoek nodig.

Koffie gezond?

Concluderend kan gesteld worden dat koffie gezond is of in ieder geval niet ongezond, maar dat het niet in grote hoeveelheden gedronken moet worden. 2-5 koppen koffie is voor de meeste mensen een goede hoeveelheid. Als er meer dan 10 koppen per dag worden gedronken heeft het meer negatieve effecten op de gezondheid dan positieve. Voor bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen en kinderen is het beter om helemaal geen koffie te drinken.
© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Gezonde alternatieven voor koffie en cafeïneGezonde alternatieven voor koffie en cafeïneKoffie, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Koffie om wakker te worden, koffie in de pauze, koffie na het…
Koffie is gezond!Koffie is gezond!Koffie is één van de meest geliefde dranken in Nederland. Lange tijd werd gezegd dat koffie ongezond is, omdat het de bl…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…

Voeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenVoeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenUit Deens onderzoek is gebleken dat onze genen voor minder dan 25% bepalen hoe oud we kunnen worden. Wat we eten bepaalt…
De geneeskracht van moringa30 gram moringa bevat net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels, net zoveel kalium als drie bananen en net zoveel cal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shixugang, Pixabay
  • Voedingscentrum.nl
  • Koffieengezondheid.nl
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.