De geneeskracht van moringa
30 gram moringa bevat net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels, net zoveel kalium als drie bananen en net zoveel calcium als vier glazen melk. Bovendien zitten er allerlei andere fytonutriënten in hoge mate in. Moringa is een zeer gewaardeerde geneesplant die groeit in de tropen en subtropen. Hij kent vele medicinale werkzaamheden en een extreem hoge voedingswaarde. Van oorsprong groeit hij op het Indiase subcontinent, in het Himalayagebergte, Pakistan en enkele andere delen van Azië en in delen van Afrika bezuiden de Sahara. De plant wordt voor nutritieve en medicinale doeleinden gekweekt in de Filipijnen, Cambodja, de V.S., Mexico en de Caraïbische eilanden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
De Latijnse naam voor deze plant is
Moringa oleifera. Moringa is een prima bron van
proteïnen,
vitaminen,
aminozuren, betacaroteen en allerlei
polyfenolen. In moringa zit een zeldzame combinatie aan
fytonutriënten: zeatine,
quercetine, betasitosterol, caffeoylquinicezuur en kaempferol. In het Engels kent moringa vele bijnamen: Miracle Tree, Tree of Life, Mother’s Best Friend, God’s Gift to Man, Savior of the Poor. Respectievelijk betekenen deze namen in
het Nederlands: wonderboom, levensboom, moeders´ beste vriend, Gods cadeau voor de mensheid en verlosser van de armen.
Traditioneel gebruik
Van de moringaplant zijn meerdere delen bruikbaar voor medicinale toepassingen. De bladeren, wortels, schors, bloemen, het zaad en fruit kunnen allemaal worden ingezet. Ook de jonge scheuten kunnen worden gebruikt. Ze worden vooral in Azië ingezet in de traditionele geneesmethoden. Indicaties waarbij moringa wordt gebruikt zijn:
hart- en vaatziekten, diabetes, leveraandoeningen, bacterie-infecties, schimmelinfecties, reumatische aandoeningen, beten van giftige dieren, bloedarmoede en maagzweren. Verder is het koortsdrijvend, remt het ontstekingen, heeft het antikankerkwaliteiten, verlaagt het de bloeddruk en voorkomt het epilepsie. In Afrika wordt het gebruikt om hypertensie of verhoogde bloeddruk, HIV/AIDS en diabetes mee te behandelen.
Een ondervoede moeder kan haar baby van genoeg voedingsstoffen voorzien als ze moringa tot zich neemt.
Moringa bij diabetes
Van oudsher wordt moringa bij diabetes gebruikt. In medisch onderzoek op ratten die aan diabetes leiden werd vast gesteld dat de diertjes meer insuline aanmaakten en de alvleesklier over meer
antioxidanten bevat als de ratten geïsoleerde kaempferol en quercetine uit moringa toegediend kregen. Verder werden de ratten gedood om te kijken of er meer verbeteringen waren op de alvleesklier. Diabetes is een degeneratieve ziekte die in dit geval door wetenschappers veroorzaakt is bij de ratten, deze dieren krijgen niet snel diabetes. Een van de degeneraties die plaats vindt is onder de betacellen van de lever. De dieren die moringa kregen, hadden beduidend minder last van deze degeneratie. De onderzoekers stellen hierdoor dat de moringaplant beschikt over belangrijke antidiabetes- en antioxidantwerking zodat het mogelijk moet zijn hier in de toekomst profijt van te trekken in het maken van een antidiabetesmedicijn. Niet alleen kaempferol en quercetine maar ook chlorogeenzuur heeft effect op het glucosemetabolisme. Moringinine leidt tot een verbetering van de ziekte glucose-intolerantie. Mensen zouden los van deze conclusie kunnen besluiten om zelf moringa in te nemen, niet alleen om diabetes te voorkomen maar om het grote scala aan geneesmogelijkheden van de plant te benutten.
Tegen dyslipidemia
Dyslipidemia is een ziekte die zich kenmerkt door een wanverhouding in lipiden zoals triglyceriden, cholesterol en fosfolipiden. Dyslipidemia is een ziekte die van geboorte af aan zich kan manifesteren maar in veruit de meeste gevallen is het een gevolg van medicijngebruik, vooral van steroïden en betablokkers. Ook alcohol- en tabaksgebruik kan een oorzaak van dyslipidemia zijn. Daarnaast kan het een gevolg zijn van diabetes, obesitas, infecties en leverziekten. Uit onderzoek op zowel dieren als mensen bleek dat het innemen van een moringa-extract na 40 dagen grote
verbeteringen opleverde; de lipidenwaarde daalden terug tot gezonde niveaus.
Ondervoeding kan tot het verleden behoren als we genoeg moringabomen planten.
Moringa beschermt lever
Moringa beschermt de lever, vooral na medicijngebruik. In een onderzoek op ratten werden de levers van ratten beschadigd door medicijninname. Het bleek dat de ratten die een moringa-extract kregen een gezondere lever erop na hielden dan de ratten die dit extract niet kregen toegediend. In de onderzoeken werd naast moringa-extract sillymarine toegediend om referentiegegevens te genereren.
Moringa maakt dure supplementen overbodig
Moringa bevat zoveel voedingsstoffen dat het anemie of bloedarmoede kan genezen. Daarnaast heeft het bewezen dat het atherosclerose of aderverkalking kan tegen gaan. Moringa barst van de voedingsstoffen en kent een waslijst aan medicinale eigenschappen. Elke dag moringathee drinken of capsules innemen als voedingssupplement, zorgt voor een betere gezondheid. Moringa maakt andere supplementen overbodig. Bijkomend voordeel is dat het helemaal niet duur hoeft te zijn. Dat betekent dat in arme landen ondervoeding tot het verleden kan behoren als men genoeg moringabomen plant.
Voorbehoud bij uitkomsten wetenschappelijke onderzoek moringa
Voor alle hierboven genoemde werkingen geldt dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers geven echter toe dat de mate van onderzoek die gedaan is enigszins beperkt is. Alle gebruikte onderzoeken zijn zonder bedrijfssubsidies gedaan zodat er geen belangenverstrengeling is verwerkt. Dat houdt echter ook in dat wegens geldgebrek de onderzoeken niet uitvoering kunnen plaatsvinden. De wetenschappers kunnen wetenschappelijk gezien niet hard maken dat moringa de genoemde medicinale effecten heeft maar het is zeer waarschijnlijk. Wetenschappers zeggen dat moringa een enorm potentieel aan medicinale effecten heeft, wat degelijk dient te worden onderzocht door klinische onderzoeken teneinde elke twijfel rond de geneeskracht van moringa uit te sluiten.
Hoe kun je moringa gebruiken?
Moringapoeder kun je:
- Over een warme maaltijd strooien,
- Zetten als thee,
- Door de muesli,
- Over een salade,
- Door een dressing.
Daarnaast zijn er moringa capsules verkrijgbaar en kun je een doosje theezakjes kopen waarin moringa in zit.