Wat zijn polyfenolen?
Waarom zijn noten, kruiden, fruit en groente gezond? Omdat er naast vitaminen, mineralen ook polyfenolen in zitten. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Thee kent veel tanninen, wat zeer gezonde polyfenolen zijn met antioxidantwerking. Thee heeft ook anticarcinogene, oftewel kankerbestrijdende werking. De polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Looizuur, een tannine
Polyfenolen worden onderverdeeld in tanninen, fenylpropanoïden en flavonoïden. De categorie tannine komt uit de leerbewerking. Het leer wordt gefixeerd, steviger gemaakt met looizuur. In feite gebeurt in onze mond hetzelfde als we dranken of
vruchten eten met tannine. Wijn en sterke thee waar veel looizuur in zit zijn daar voorbeelden van; de mondholte voelt stroef aan na het drinken van deze dranken. Dat komt omdat tannine zich bindt aan eiwitten die in de mondholte zitten.
Quercetine
Quercetine is een flavonoïde dat onder andere in
appels,
uien, kappertjes,
frambozen,
druiven,
citrusfruit,
tomaat,
broccoli, groene bladgroenten en
cranberry voorkomt. Het heeft enigszins kankerbestrijdende eigenschappen maar deze zijn niet zeer sterk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat biologisch gekweekte tomaten 78% meer quercetine bevatten en 97% meer kaempferol, een andere flavonoïde.
Groente en fruit
Polyfenolen komen voor in veel groente en fruit. Met name de granaatappel, druiven,
bessen, thee, olijfolie,
cacao,
mangistan, ginkgo,
walnoten en
pinda´s. Polyfenolen komen niet alleen voor in het vruchtvlees maar ook in de schil. Nu zul je denken dat je daar weinig aan hebt want schillen eten mensen niet, op enkele vruchten na. Toch worden stoffen uit de schil soms gebruikt. Wanneer een granaatappel wordt geperst, dan worden ook de polyfenolen uit de schil in het sap geperst. Op deze manier kan een geperst sapje meer polyfenolen bevatten dan alleen het vruchtvlees. Vers geperst granaatappelsap is wat de hoeveelheid polyfenolen betreft, gezonder dan pure granaatappel. In schillen van citrusvruchten en
mangovruchten zitten ook polyfenolen.
Zoals vrijwel alle chemische stoffen zijn de in kleine dosis zeer gezonde polyfenolen in grote dosis giftig. Gelukkig zit er in de meeste planten een kleine dosis polyfenol.
Anticarcinogenen
Polyfenolen zijn ontstekingsremmers en anticarcinogenen, oftewel kankerbestrijdende nutriënten. Vrije radicalen worden geëlimineerd door polyfenolen. Hierdoor vallen polyfenolen onder de
antioxidanten. Vrije radicalen kunnen voor allerlei schadelijke fenomenen in het lichaam zorgen zoals celschade en DNA-schade. Ze zorgen ook voor een verlaging op het risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen.
Resveratrol
De bekendste polyfenol is
resveratrol, wat kankerbestrijdende eigenschap heeft. Sommige chemokuurpatiënten eten dit als supplement om de kans op kanker te verlagen. Er zijn zelfs mensen die dit preventief innemen tegen het krijgen van kanker. Resveratrol is niet de naam van één polyfenol, maar van een categorie polyfenolen die onder de noemer
resveratrol vallen. Voorbeelden van resveratrol zijn: carasifenol B en C, ampelopsine G en H en nepalensinol B. Resveratrol zit onder andere in druiven waardoor het ook in rode wijn zit. Echter zit er zo weinig van deze kankerbestrijdende stof in rode wijn dat het geen nut heeft wijn om deze reden te drinken.
Melk bederft de werking van polyfenolen
Melk kan de werking van polyfenolen tegenhouden. Cacao wat in melkchocolade zit en thee met melk zijn veel minder effectief voor het menselijk lichaam. Dat komt door de caseïne, ook wel kaasstof genoemd, wat in melk zit. Caseïne is rijk aan het aminozuur proline wat de werking van polyfenolen tegenwerkt. Overigens zit dit aminozuur ook in het speeksel maar niet genoeg om de voedzame werking te hinderen.
Lees verder
Reacties
Anouk van Damme, 24-08-2015
Kunnen Polyfenolen in het product EGCG Line hogere bloedwaarden in de lever veroorzaken?
Reactie infoteur, 04-09-2015
EGCG Line is een merk, geen product. Dit merk kent vele producten. Maar om een antwoord op je vraag te stellen: polyfenolen kunnen medicinale waarde hebben. Er zijn vele duizenden soorten polyfenolen. Elk voedselproduct heeft weer andere polyfenolen.
Mark van Duijn, 13-02-2015
Als tannines, looizuren zijn, is het dan zo dat tanninerijke producten de ijzeropname remmen doordat het een ijzer-looizuurcomplex onstaat? Zo ja, is hier betrouwbaar bewijs voor?
Reactie infoteur, 02-05-2015
Ja, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1168162