Wat zijn polyfenolen?

Wat zijn polyfenolen? Waarom zijn noten, kruiden, fruit en groente gezond? Omdat er naast vitaminen, mineralen ook polyfenolen in zitten. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Thee kent veel tanninen, wat zeer gezonde polyfenolen zijn met antioxidantwerking. Thee heeft ook anticarcinogene, oftewel kankerbestrijdende werking. De polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Looizuur, een tannine

Polyfenolen worden onderverdeeld in tanninen, fenylpropanoïden en flavonoïden. De categorie tannine komt uit de leerbewerking. Het leer wordt gefixeerd, steviger gemaakt met looizuur. In feite gebeurt in onze mond hetzelfde als we dranken of vruchten eten met tannine. Wijn en sterke thee waar veel looizuur in zit zijn daar voorbeelden van; de mondholte voelt stroef aan na het drinken van deze dranken. Dat komt omdat tannine zich bindt aan eiwitten die in de mondholte zitten.

Quercetine

Quercetine is een flavonoïde dat onder andere in appels, uien, kappertjes, frambozen, druiven, citrusfruit, tomaat, broccoli, groene bladgroenten en cranberry voorkomt. Het heeft enigszins kankerbestrijdende eigenschappen maar deze zijn niet zeer sterk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat biologisch gekweekte tomaten 78% meer quercetine bevatten en 97% meer kaempferol, een andere flavonoïde.

Groente en fruit

Polyfenolen komen voor in veel groente en fruit. Met name de granaatappel, druiven, bessen, thee, olijfolie, cacao, mangistan, ginkgo, walnoten en pinda´s. Polyfenolen komen niet alleen voor in het vruchtvlees maar ook in de schil. Nu zul je denken dat je daar weinig aan hebt want schillen eten mensen niet, op enkele vruchten na. Toch worden stoffen uit de schil soms gebruikt. Wanneer een granaatappel wordt geperst, dan worden ook de polyfenolen uit de schil in het sap geperst. Op deze manier kan een geperst sapje meer polyfenolen bevatten dan alleen het vruchtvlees. Vers geperst granaatappelsap is wat de hoeveelheid polyfenolen betreft, gezonder dan pure granaatappel. In schillen van citrusvruchten en mangovruchten zitten ook polyfenolen.

Zoals vrijwel alle chemische stoffen zijn de in kleine dosis zeer gezonde polyfenolen in grote dosis giftig. Gelukkig zit er in de meeste planten een kleine dosis polyfenol.

Anticarcinogenen

Polyfenolen zijn ontstekingsremmers en anticarcinogenen, oftewel kankerbestrijdende nutriënten. Vrije radicalen worden geëlimineerd door polyfenolen. Hierdoor vallen polyfenolen onder de antioxidanten. Vrije radicalen kunnen voor allerlei schadelijke fenomenen in het lichaam zorgen zoals celschade en DNA-schade. Ze zorgen ook voor een verlaging op het risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Resveratrol

De bekendste polyfenol is resveratrol, wat kankerbestrijdende eigenschap heeft. Sommige chemokuurpatiënten eten dit als supplement om de kans op kanker te verlagen. Er zijn zelfs mensen die dit preventief innemen tegen het krijgen van kanker. Resveratrol is niet de naam van één polyfenol, maar van een categorie polyfenolen die onder de noemer
resveratrol vallen. Voorbeelden van resveratrol zijn: carasifenol B en C, ampelopsine G en H en nepalensinol B. Resveratrol zit onder andere in druiven waardoor het ook in rode wijn zit. Echter zit er zo weinig van deze kankerbestrijdende stof in rode wijn dat het geen nut heeft wijn om deze reden te drinken.

Melk bederft de werking van polyfenolen

Melk kan de werking van polyfenolen tegenhouden. Cacao wat in melkchocolade zit en thee met melk zijn veel minder effectief voor het menselijk lichaam. Dat komt door de caseïne, ook wel kaasstof genoemd, wat in melk zit. Caseïne is rijk aan het aminozuur proline wat de werking van polyfenolen tegenwerkt. Overigens zit dit aminozuur ook in het speeksel maar niet genoeg om de voedzame werking te hinderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polyfenol: antioxidant en bioactieve stofPolyfenol: antioxidant en bioactieve stofPolyfenolen staan in de belangstelling. Voedingsproducenten en –verkopers van granaatappelsap, groene en witte thee, cho…
Gezond snoepen, popcorn is gezond!Gezond snoepen, popcorn is gezond!Ben je ook nog steeds op zoek naar die ene gezonde lekkernij? Welnu zoek niet verder, die heerlijke gepofte maÏsvlokken…
Kan thee bederven?Kan thee bederven?Kan thee bederven en is het dan schadelijk voor je gezondheid? Misschien heb je wel eens thee gekocht, vergeten dat je h…
De voedingswaarde van druivenDe voedingswaarde van druivenDe druif past uitstekend in een vruchtensalade. Je kunt de druivenplant in je eigen tuin kweken als gevelplant. Een drui…

Blijf gezond met chlorellaBlijf gezond met chlorellaChlorella is een groen zoetwaterwier, dat nog niet een zo heel lang geleden zijn opwachting heeft gemaakt op de natuur v…
De geneeskracht van spruitjesDe geneeskracht van spruitjesSpruitjes zijn een zeer gezonde groente vol vitaminen en mineralen. Ze werden al in de zestiende eeuw gecultiveerd en zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Munchtastic, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Polyphenole
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tannine
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphenol
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyfenol
  • Kopfoto: wikimedia commons
  • Overige foto´s: Tom008
Reacties

Anouk van Damme, 24-08-2015
Kunnen Polyfenolen in het product EGCG Line hogere bloedwaarden in de lever veroorzaken? Reactie infoteur, 04-09-2015
EGCG Line is een merk, geen product. Dit merk kent vele producten. Maar om een antwoord op je vraag te stellen: polyfenolen kunnen medicinale waarde hebben. Er zijn vele duizenden soorten polyfenolen. Elk voedselproduct heeft weer andere polyfenolen.

Mark van Duijn, 13-02-2015
Als tannines, looizuren zijn, is het dan zo dat tanninerijke producten de ijzeropname remmen doordat het een ijzer-looizuurcomplex onstaat? Zo ja, is hier betrouwbaar bewijs voor? Reactie infoteur, 02-05-2015
Ja, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1168162

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.