IJsbergsla, een belangrijke basis voor een salade

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud
- Bewaartips ijsbergsla
- Voedingswaarde ijsbergsla
- Eet gemengde salades
- IJsbergsla op brood
- Vullende snacksalade
- Eettips ijsbergsla
- Meng hem met andere slasoorten
Bewaartips ijsbergsla
IJsbergsla is de knapperigste slasoort die er te koop is. Het is een grote bos maar je kunt hem goed bewaren waardoor hij twee weken lang lekker blijft. Hij is lang te bewaren als je hem aan de bovenkant afsnijdt en zijn onderkant, waar de wortels hebben gezeten in tact laat. Sommige mensen snijden elke dag een centimeter dik stuk ijsbergsla af en hebben zo hun dagelijkse basis voor een salade.Voedingswaarde ijsbergsla
Helaas bevat ijsbergsla niet bijzonder veel fytonutriënten. Een bordje ijsbergsla bevat ongeveer 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ijzer, 6% vitamine C, 4% vitamine A en 2% calcium. Er zit ook nog een gram proteïne in. Onder de slasoorten is ijsbergsla de slechtst voedende groente en misschien is het wel de minst voedzame groente van alle groenten die er bestaan. Doch het zij gezegd dat er veel enzymen in sla zitten. Deze enzymen helpen om andere voedingstoffen om te zetten in het lichaam. Daarom is het eten van rauwe sla belangrijk bij elke maaltijd.De oude Romeinen kookten hun sla maar tegenwoordig eten we sla liever rauw op. De oude Egyptenaren waren de eersten die sla begonnen te cultiveren.
Eet gemengde salades
Toch is de lage voedingswaarde geen reden om ijsbergsla te laten staan. Het is eerder een reden om er lekker veel van te eten. Je kunt ijsbergsla zien als een groente die een basis is om andere groente erbij te eten in een gemengde salade. Paardenbloemblad, rauwe boerenkool, ongekookte spinazie , Romeinse sla, rucola, uienringen, paprika, radijsplakjes, geraspte wortel, komkommer, tomaat kun je allemaal uitstekend mengen met ijsbergsla. Het mengen met andere rauwe groenten maakt ijsbergsla gezonde basis voor een salade.IJsbergsla op brood
Je kunt ijsbergsla bij de lunch eten door een plakje sla op de boterham te doen en vervolgens een plak kaas. Met sla heb je eigenlijk geen boter nodig. Ook kun je ´s avonds een salade maken als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. In plaats van te snacken kun je een salade maken. Er zitten wel suikers in ijsbergsla, maar niet zoveel dat je er aan van kunt komen.Lichte salade ijsbersla als hoofdingrediënt, verder met gojibessen, komkommer, jonge kaas en radijsjes.