IJsbergsla, een belangrijke basis voor een salade

IJsbergsla, een belangrijke basis voor een salade IJsbergsla werd vroeger vervoerd in blokken ijs om het vers te houden. De sla werd opgestapeld en het ijs erover heen gedaan. Zo ontstond de naam ijsbergsla, die we tegenwoordig nog steeds gebruiken voor deze knapperige groente. IJsbergsla bevat niet bijster veel voedingstoffen maar er zitten wel enzymen in. Die zijn zeer belangrijk voor een goede spijsvertering. Enzymen zijn onontbeerlijk voor de omzetting van stoffen in bruikbare componenten voor het lichaam. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Bewaartips ijsbergsla

IJsbergsla is de knapperigste slasoort die er te koop is. Het is een grote bos maar je kunt hem goed bewaren waardoor hij twee weken lang lekker blijft. Hij is lang te bewaren als je hem aan de bovenkant afsnijdt en zijn onderkant, waar de wortels hebben gezeten in tact laat. Sommige mensen snijden elke dag een centimeter dik stuk ijsbergsla af en hebben zo hun dagelijkse basis voor een salade.

Voedingswaarde ijsbergsla

Helaas bevat ijsbergsla niet bijzonder veel fytonutriënten. Een bordje ijsbergsla bevat ongeveer 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ijzer, 6% vitamine C, 4% vitamine A en 2% calcium. Er zit ook nog een gram proteïne in. Onder de slasoorten is ijsbergsla de slechtst voedende groente en misschien is het wel de minst voedzame groente van alle groenten die er bestaan. Doch het zij gezegd dat er veel enzymen in sla zitten. Deze enzymen helpen om andere voedingstoffen om te zetten in het lichaam. Daarom is het eten van rauwe sla belangrijk bij elke maaltijd.

De oude Romeinen kookten hun sla maar tegenwoordig eten we sla liever rauw op. De oude Egyptenaren waren de eersten die sla begonnen te cultiveren.

Eet gemengde salades

Toch is de lage voedingswaarde geen reden om ijsbergsla te laten staan. Het is eerder een reden om er lekker veel van te eten. Je kunt ijsbergsla zien als een groente die een basis is om andere groente erbij te eten in een gemengde salade. Paardenbloemblad, rauwe boerenkool, ongekookte spinazie , Romeinse sla, rucola, uienringen, paprika, radijsplakjes, geraspte wortel, komkommer, tomaat kun je allemaal uitstekend mengen met ijsbergsla. Het mengen met andere rauwe groenten maakt ijsbergsla gezonde basis voor een salade.

IJsbergsla op brood

Je kunt ijsbergsla bij de lunch eten door een plakje sla op de boterham te doen en vervolgens een plak kaas. Met sla heb je eigenlijk geen boter nodig. Ook kun je ´s avonds een salade maken als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. In plaats van te snacken kun je een salade maken. Er zitten wel suikers in ijsbergsla, maar niet zoveel dat je er aan van kunt komen.

Lichte salade ijsbersla als hoofdingrediënt, verder met gojibessen, komkommer, jonge kaas en radijsjes.

Vullende snacksalade

Een gezonde snacksalade kun je maken door vullende groenten in de salade te verwerken, samen met noten en zaden. Vullende groenten zijn gekookte maar afgekoelde peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bruine bonen, kidneybonen en boterbonen. Een andere goed vullende groente, zonder dat het veel calorieën heeft is wortel en zoete aardappel. Deze laatste is bijzonder lekker als hij ongekookt is. Veel mensen weten niet dat in tegenstelling tot gewone aardappel je de zoete aardappel rauw kunt eten. Verder zijn walnoten, amandelen en pecannoten goede basis voor een vullende salade. Ook kun je denken aan zonnebloempitten, pinda´s en sesamzaad. Dit zijn allemaal noten en zaden die meehelpen aan de lijn. Bij veel mensen leeft het misverstand dat noten en zaden dikmakend zouden zijn.

Eettips ijsbergsla

Sla laat zich goed mengen met kaas. Jonge kaas zou je kunnen gebruiken maar veel lekkerder is het om een paar kruimeltjes roquefort of danish blue door een salade te doen. Fetakaas komt ook in aanmerking. Het goede van fetakaas is dat het meestal in een potje zit waar ook olie doorheen zit. Deze olie kun je ook gewoon gebruiken over een sla. Parmezaanse kaas kun je raspen en over een salade heen doen. Kappertjes zijn een lekkere friszure tint aan de sla Je kunt over het geheel azijn of balsamico doen om de sla af te maken. Een beetje peper en zout toevoegen en de sla is klaar.

Meng hem met andere slasoorten

IJsbergsla laat zich uitstekend mengen met andere soorten sla. Je kunt ook wat paprikablokjes snijden en er doorheen doen. Andere groenten die prima door een salade met ijsbergsla kunnen zijn komkommer, rode uien, olijven, radijsjes, spinazie, roosjes van de broccoli, paardenbloemblad en lollorosso.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie vegetarische salades met brie en walnotenLaat je gasten smullen door middel van deze heerlijke en simpele vegetarische voorgerechten. De moeite die je er insteek…
De geneeskracht van slaDe geneeskracht van slaKropsla is een fris product en dient als basis voor menig salade. Een krop sla eet je nooit in één keer op maar je kunt…
Lauwwarme avocado saladeLauwwarme avocado saladeHeb je op een warme zomerdag geen trek in een warme maaltijd? Of heb je trek in een gezonde en goed gevulde maaltijd sal…
Hoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesHoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesPeultjes of sugar snaps zijn een groente die je bij veel gerechten kunt eten. Vaak worden ze niet op de juiste wijze ber…

De geneeskracht van rode uienDe geneeskracht van rode uienRode uien zijn goed voor je bloed. Mensen met hartziekten of type 2 diabetes wordt aangeraden rode uien te eten. Het woo…
De geneeskracht van bessenBessen behoren tot de oudste vruchten die door mensen worden gegeten. In de prehistorie plukten jagers-verzamelaars al b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lebensmittelfotos, Pixabay
  • http://www.squidoo.com/how-nutritious-is-iceberg-lettuce
  • http://www.groenedag.org/R1/NL/Gezo/GeVo/fm43Ijsbergsla.html
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.