IJsbergsla, een belangrijke basis voor een salade
IJsbergsla werd vroeger vervoerd in blokken ijs om het vers te houden. De sla werd opgestapeld en het ijs erover heen gedaan. Zo ontstond de naam ijsbergsla, die we tegenwoordig nog steeds gebruiken voor deze knapperige groente. IJsbergsla bevat niet bijster veel voedingstoffen maar er zitten wel enzymen in. Die zijn zeer belangrijk voor een goede spijsvertering. Enzymen zijn onontbeerlijk voor de omzetting van stoffen in bruikbare componenten voor het lichaam.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Bewaartips ijsbergsla
IJsbergsla is de knapperigste slasoort die er te koop is. Het is een grote bos maar je kunt hem goed bewaren waardoor hij twee weken lang lekker blijft. Hij is lang te bewaren als je hem aan de bovenkant afsnijdt en zijn onderkant, waar de wortels hebben gezeten in tact laat. Sommige mensen snijden elke dag een centimeter dik stuk ijsbergsla af en hebben zo hun dagelijkse basis voor een salade.
Voedingswaarde ijsbergsla
Helaas bevat ijsbergsla niet bijzonder veel
fytonutriënten. Een bordje ijsbergsla bevat ongeveer 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
ijzer, 6% vitamine C, 4% vitamine A en 2% calcium. Er zit ook nog een gram
proteïne in. Onder de slasoorten is ijsbergsla de slechtst voedende groente en misschien is het wel de minst voedzame groente van alle groenten die er bestaan. Doch het zij gezegd dat er veel
enzymen in sla zitten. Deze enzymen helpen om andere voedingstoffen om te zetten in het lichaam. Daarom is het eten van rauwe sla belangrijk bij elke maaltijd.
De oude Romeinen kookten hun sla maar tegenwoordig eten we sla liever rauw op. De oude Egyptenaren waren de eersten die sla begonnen te cultiveren.
Eet gemengde salades
Toch is de lage voedingswaarde geen reden om ijsbergsla te laten staan. Het is eerder een reden om er lekker veel van te eten. Je kunt ijsbergsla zien als een groente die een basis is om andere groente erbij te eten in een gemengde salade.
Paardenbloemblad, rauwe
boerenkool, ongekookte
spinazie , Romeinse sla,
rucola,
uienringen,
paprika,
radijsplakjes, geraspte wortel,
komkommer,
tomaat kun je allemaal uitstekend mengen met ijsbergsla. Het mengen met andere rauwe groenten maakt ijsbergsla gezonde basis voor een salade.
IJsbergsla op brood
Je kunt ijsbergsla bij de lunch eten door een plakje sla op de boterham te doen en vervolgens een plak kaas. Met sla heb je eigenlijk geen boter nodig. Ook kun je ´s avonds een salade maken als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. In plaats van te snacken kun je een salade maken. Er zitten wel suikers in ijsbergsla, maar niet zoveel dat je er aan van kunt komen.
Lichte salade ijsbersla als hoofdingrediënt, verder met
gojibessen, komkommer, jonge kaas en radijsjes.
Vullende snacksalade
Een gezonde snacksalade kun je maken door vullende groenten in de salade te verwerken, samen met noten en zaden. Vullende groenten zijn gekookte maar afgekoelde
peulvruchten zoals
kikkererwten,
linzen,
bruine bonen, kidneybonen en boterbonen. Een andere goed vullende groente, zonder dat het veel calorieën heeft is wortel en zoete aardappel. Deze laatste is bijzonder lekker als hij ongekookt is. Veel mensen weten niet dat in tegenstelling tot gewone
aardappel je
de zoete aardappel rauw kunt eten. Verder zijn
walnoten,
amandelen en pecannoten goede basis voor een vullende salade. Ook kun je denken aan
zonnebloempitten,
pinda´s en
sesamzaad. Dit zijn allemaal noten en
zaden die meehelpen aan de lijn. Bij veel mensen leeft het misverstand dat noten en zaden dikmakend zouden zijn.
Eettips ijsbergsla
Sla laat zich goed mengen met kaas. Jonge kaas zou je kunnen gebruiken maar veel lekkerder is het om een paar kruimeltjes roquefort of danish blue door een salade te doen. Fetakaas komt ook in aanmerking. Het goede van fetakaas is dat het meestal in een potje zit waar ook olie doorheen zit. Deze olie kun je ook gewoon gebruiken over een sla. Parmezaanse kaas kun je raspen en over een salade heen doen. Kappertjes zijn een lekkere friszure tint aan de sla Je kunt over het geheel
azijn of balsamico doen om de sla af te maken. Een beetje peper en
zout toevoegen en de sla is klaar.
Meng hem met andere slasoorten
IJsbergsla laat zich uitstekend mengen met andere soorten sla. Je kunt ook wat paprikablokjes snijden en er doorheen doen. Andere groenten die prima door een salade met ijsbergsla kunnen zijn komkommer,
rode uien,
olijven, radijsjes,
spinazie, roosjes van de
broccoli,
paardenbloemblad en lollorosso.
Lees verder