De geneeskracht van Romeinse sla
Romeinse sla is vooral populair in Zuid-Europa en in Nederland onder moestuinhouders. Deze slasoort is 5 maal zo gezond als kropsla. Romeinse sla wordt ook bindsla genoemd. Het was in het oude Egypte al een populaire groente. Romeinse sla is lekker knapperig. Als je hem in de moestuin hebt kun je er wat bladeren vanaf halen en deze mixen met andere slabladeren om een groene salade te maken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Mals en knapperig
Bindsla of Romeinse sla is een heerlijke, frisse groente die vooral in een warme zomer veelvuldig op tafel komt. Sla hoeft niet gekookt te worden en is rauw op zijn lekkerst.
De Romeinen kookten hun sla overigens wel. Je zou ter variatie de sla een minuutje kunnen
blancheren voordat je hem opeet. Knapperige slabladeren zijn zeer gezond. De sla is vaak de basis voor een salade die uit een gezonde mix van groente bestaat. Romeinse sla kent knapperige stukken en lange groene malse bladeren. Het laat zich goed mixen met andere slasoorten.
Favoriete slasoort onder moestuinkwekers
Romeninse sla is een supergezonde slasoort. Het is onder moestuinhouders een favoriete groente. Je kunt onder glas de sla vroeger laten opkomen. In de volle grond is de sla van half juli tot en met eind september oogstklaar. Van zaaien tot oogsten duurt ongeveer 4 maanden bij Romeinse sla.
Voedingswaarde romeinse sla
Romeinse sla is zeer rijk aan
vitaminen en
mineralen. In 94 gram Romeinse sla zit al 163% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine A. Voor vitamine K geldt dat in 94 gram 120% van de ADH zit. Dezelfde hoeveelheid bevat 38% vitamine C en 32% foliumzuur of vitamine B11. De overige waarden zitten tussen de 3 en de 10%. Kwa mineralen zitten er molybdeen,
mangaan,
kalium,
ijzer,
magnesium, calcium,
fosfor en koper in. Wat vitaminen betreft bevat het een redelijke hoeveelheid vitamine B1, B2 en B6. Voorts bevat Romeinse sla veel vezels, enige proteíne en het
aminozuur tryptofaan. Er zitten geen calorieën in Romeinse sla.
Gezondheidsvoordelen van Romeinse sla
Door de vele
antioxidanten voorkomt Romeinse sla dat cholesterol geoxideerd kan worden in de bloedvaten. Het houdt de bloedvaten elastisch. Dat helpt vele
hart- en vaatziekten waaronder hartinfarct, een beroerte door herseninfarct te voorkomen. Kalium in Romeinse sla helpt voorts om de bloeddruk laag te houden. Bindsla is hiermee een uitstekend voedsel voor het bloedvatenstelsel.
Eettips bindsla
Sla is een lekkere basis voor een groene salade. Je kunt een gewassen en gedroogd slablaadje prima op de boterham doen en er een plak kaas overleggen. Dan maak je zelf een boterham gezond. Wanneer je een krop sla in huis hebt, kun je er altijd een paar bladeren afhalen voor een kleine bijsalade met
komkommer en een paar uienringen. Groene sla kun je prima mengen met andere soorten sla zoals
rucola, lollorosso,
ijsbergsla maar ook
paardenbloemblad en
hondsdraf. Deze laatste twee behoren tot de
alternatieve slabladeren voor een originele salade.
Ideeën maaltijdsalde met Romeinse sla
Om een goede maaltijdsalade te maken moet je groenten gebruiken die enigszins vullen. Romeinse sla is niet echt een vullende groente dus je moet het mengen met andere ingrediënten zoals
peulvruchten.
Kikkererwten,
linzen,
bruine bonen, kidneybonen en
boterbonen kunnen prima door een salade met Romeinse sla als basis gemengd worden. Wortel en
zoete aardappel kunnen de salade wat zoeter maken.
Walnoten,
amandelen,
hazelnoten en
pecannoten zijn een prima basis voor een vullende salade. Ook kun je denken aan
zonnebloempitten,
lijnzaad en
sesamzaad. Dit zijn noten en
zaden die een salade goed vullen zonder dat het leidt tot het eten van te veel calorieën. Een salade is een lekker tussendoortje. Je kunt beter een salade eten met deze basis dan een zoete reep als je tussendoor iets wilt snacken. De salade kun je verder afmaken door er gedeeltes van 2 of 3 ongekookte groenten van het volgende assortiment aan toe te voegen:
tomaat,
olijf,
radijs,
rode ui,
gewone ui, komkommer,
paprika,
paardenbloemblad,
boerenkool,
spinazie,
weegbreeblad en hondsdrafblad. Wanneer je er een feest van wilt maken en de salade extra voedingswaarde wilt geven dan doe je er
fruit bij. Daarvoor kun je één van de volgende fruitsoorten gebruiken:
mango,
ananas,
mandarijn,
sinaasappel,
appel, abrikoos,
lychee, papaya of
druiven.
Lees verder