Zaden, waarom zijn ze supergezond?

In zaden zitten allerlei belangrijke omega 3-vetzuren. Zaden bevatten net als noten veel gezonde enkelvoudige vetten, vitamine E en vezels. Er is een grote hoeveelheid aan verschillende soorten zaden met elk specifieke gezondheidskenmerken. Zaden kunnen je gezondheid op normale wijze versterken maar je kunt ze eveneens medicinaal aanwenden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Zaden zijn goed voor het hart

Hart- en vaatziekten voorkomen /ARTIKEL] doe je vooral met [ARTIKEL=103718]noten en zaden. Met name lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn erg goed voor het hart. Ze zorgen ervoor dat cholesterolafzettingen aan de wanden van bloedvaten geen kans krijgen om te ontstaan. Op deze manier wordt hoge bloeddruk voorkomen en is er een kleinere kans dat stolseltjes in de kransslagader loslaten die vervolgens een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Bron: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Elk zaadje en pitje heeft specifieke geneeskracht

In zaden zitten gezonde proteïnen(eiwitten), vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Sommige zaden hebben specifieke geneeskrachtige eigenschappen. Sesamzaad stimuleert de lever. Als je lever overbelast is door het eten van teveel vetten, suikers of het teveel drinken van alcohol, dan kan stoppen met deze schadelijke producten plus het eten van sesamzaad de lever weer gezond maken. Lijnzaad bevat flink wat vezels en is daarom goed voor de lijn en ter voorkoming of verergering van diabetes type 2.

Hennepzaad

De laatste tijd is hennepzaad ontdekt als supervoedsel. Hennepzaadjes hebben geen verdovende werking zoals de toppen van de hennepplant. Hennepzaad wordt verwerkt in allerlei koekjes en cakes en je kunt de losse zaadjes over salades doen. Hennepzaad is geneeskrachtig tegen hart- en vaatziekten, Parkinson, Alzheimer en verschillende vormen van kanker. In Hennepzaad zitten omega 3 en omega 6 vetzuren. Er zit Gamma-linoleenzuur in wat ook in zonnebloempittenolie en sesamolie zit. Dit is een omega 6 vetzuur wat de bloedvaten licht verwijdt en hoge bloeddruk remt. Het werkt ook tegen trombose en cholesterolvorming.

Zaden en obesitas

Zaden en noten worden vaak in één adem genoemd. Ze lijken op elkaar in voedingswaarde maar zaadjes zijn vaak een stuk kleiner. Zaden en noten stillen het hongergevoel zeer goed door de enkelvoudige vetten die erin zitten. Je hebt minder behoefte aan andere dingen eten. Dat is een reden dat je kunt afvallen door zaden en noten. Daarnaast bevatten ze vezels waardoor de rest van het eten beter verteerd wordt en ingrediënten geleidelijker in je bloed opgenomen worden. Hongergevoel kan in werking worden gezet omdat het lichaam een tekort aan voedingsstoffen signaleert. Een deel van de mensen met obesitas hebben in feite een tekort aan mineralen waardoor het lichaam om meer voeding gaat vragen. In zaden en pitten zitten zoveel voedingsstoffen dat het lichaam niet snel om nog meer voeding zal vragen en een hongergevoel zal aanwakkeren. De hoge gezonde vetwaarde, de vezels en de goede voedzaamheid werken samen om obesitas te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek uit allerlei landen heeft geconstateerd dat het eten van 40 à 50 gram zaden of noten per dag of om de dag voor gewichtsverlies zorgt.

10 gezonde zaden


Chiazaad

Chiazaad is nog niet echt doorgedrongen tot de Europese keuken. Inmiddels is het te koop in biologische winkels in Nederland. Het is van oorsprong voedsel van de Maya´s en Azteken. Dit zaad is vooral populair in Mexico en de VS. Het is wel zeer gezond. Het zaadje wordt op verschillende manieren gegeten. Een daarvan is als kiemgroente. Verder wordt het verwerkt in pappen en soepen. Daarnaast worden chiazaadjes aan het drinkwater in een kan toegevoegd. In Mexico zit dit zaad veelvuldig in brood, cakes en koekjes.

Eettips zaden

Zaden kun je over een groene salade heen doen. Je kunt ze ook in de havermout stoppen. Gebruik dan geen scherp smakend zaad zoals mosterdzaad maar liever zonnebloempitten. Zaden kun je uitstekend vermengen door een pastamaaltijd met champignons en Hollandse kaas. Een eetlepel lijnzaad erdoor mixen smaakt heel lekker. Overigens kun je lijnzaad niet alleen in hele vorm maar ook gestampt of gebroken kopen. Het lichaam kan van gebroken lijnzaad de nutriënten efficiënter opnemen. Door het lange bewaren van gestampt lijnzaad gaan vele nutriënten echter verloren. Het is om deze reden beter om pitjes zelf te stampen in een aparte vijzel waar je alleen pitjes en zaden in verwerkt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondste noten en zadenDe gezondste noten en zadenNoten zijn ideale vleesvervangers en daarom zeer geschikt voor vegetariërs. Hiernaast zitten noten en zaden vol met ijze…
Gezond voedsel: hennepzaadGezond voedsel: hennepzaadDe eerste associatie met hennep is waarschijnlijk niet dat het gezond is, maar hennepzaad bevat veel voedingsstoffen die…
Afvallen met Afrikaanse mango?Afvallen met Afrikaanse mango?Afrikaanse mango, of met de Engelse naam African mango, is een hype in de dieetwereld. Is het echt mogelijk om met de Af…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…
Bronnen en referenties
  • http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=597
  • http://www.healthcastle.com/nuts-benefits.shtml
  • http://superfoodprofiles.com/surprising-health-benefits-papaya-seeds
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chia_%28plant%29
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.