De geneeskracht van lavas
Lavas heet ook wel maggiplant. Mensen die geen zout kunnen eten wordt aangeraden een lavasplant in de tuin te hebben. Lavas kan wel twee meter groot worden. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken. Als je lavas door het eten doet mis je het zout helemaal niet. Lavas heeft een lekker aroma. Het kruid lavas is ideaal voor mensen die een zoutarm dieet volgen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Maggi en lavas
Wanneer in een recept staat dat je Maggi moet gebruiken en je hebt dat niet in huis kun je net zo goed lavas uit de tuin plukken. Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd omdat de geur doet denken aan Maggi. Toch zit er in Maggi geen lavas.
Botanische tekening lavas /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Eettips lavas
De lavasplant groeit oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied en Zuid West Azië. De plant doet het in Nederland ook zeer goed. Een twee meter hoge lavasplant is zeer verleidelijk om dagelijks te gebruiken. Je kunt met een bordje ernaar toe lopen om wat blaadjes af te plukken. De blaadjes kun je heel gebruiken als slablad. Als je de blaadjes fijn snijdt kun je ze gebruiken in de soep. Wanneer je
aardappels hebt gebakken kun je verse gesneden blad over de aardappels doen als ze al op je bord liggen. Gekookte
zilvervliesrijst kun je precies op dezelfde manier als aardappels kruiden. Je kunt dit kruid mengen met
rozemarijn en
tijm om een tomatensaus voor bij de pasta te kruiden. Voor ´s winters kun je het kruid drogen, verpoederen en in een pot stoppen.
Lavasthee
Lavasthee is een medicinale thee die de nieren en de lever opschoont. Lavas is goed te gebruiken als mixkruid. Je kunt het met
paardenbloemblad mixen om een speciale leverreinigende thee te drinken. Lavas werkt als antiflatulentie medicijn. Daarnaast werkt het diuretisch. Dat wil zeggen dat het de nieren stimuleert om urine te maken. Lavasthee gebruikt men al eeuwenlang om wonden mee schoon te maken. Het werkt antiseptisch, wat betekent dat het bacteriën bestrijdt. Verder werkt lavasthee goed tegen
indigestie, menstruatiestoornissen en als slijmoplossend middel.
Vroeger gebruik van lavas
Lavas is een plant die twee meter hoog kan worden. Het is een grote vaste plant. Hij krijgt vele gele bloemen. In de herfst sterft hij af tot er bijna niets meer overblijft. Lavas komt uit Zuid Europa. Dit kruidige specerij is familie van de
engelwortel,
pastinaak, selderie,
peterselie en
venkel. In Engeland heet de plant ¨lovage¨ en in vele Oost Europese landen is de naam van de plant de vertaling van het woord ¨liefdeskruid¨ of ¨liefdesstokje¨. Het is niet bekend waarom de liefde wordt verbonden aan de plant. Misschien komt dat omdat het als panacee werd beschouwd, wat ook van de liefde gezegd kan worden.
Lavas, een medicinale lekkernij
Lavas wordt al beschreven als kruid in Romeinse kookboeken.
De Romeinen gebruikten ook het lavaszaad als specerij in het eten. De Romeinen noemden lavas een panacee; een geneesmiddel tegen alle ziekten. Het werd voorgeschreven tegen ziekten die te maken hadden met het hart, de longen, de maag, de darmen, en het was geneesmiddel tegen hysterie. In Engelse kookboeken wordt de wortel van lavas gebruikt om het in siroop te leggen om er een snoepje van te maken.
Bergapten en andere coumarinen
In lavas zitten velen
fytonutriënten. Het bevat coumarinen en psoralen. Het psoraal bergapten is een stof die ook in bergamot, pastinaak, citrusoliën en sap van de
grapefruit zit. Het is een sterk riekende medicinale stof die onder andere in een therapie tegen multiple sclerose wordt gebruikt. Bergapten is een kaliumblokker in de zenuwen.
Beta-sitosterol
Beta-sitosterol is een plantensterol. Het wordt gebruikt in de behandeling van prostaatkanker, Benigne prostaathyperplasie of 'BPH' wat een goedaardige prostaatvergroting is en het kaal worden. Het zit niet alleen in lavas maar ook in
mais,
basilicum,
boekweit, sojabonen,
zoethout,
zwarte komijn,
salie, cherimoya, senna, tweestijlige meidoorn, gewone teunisbloem, witte moerbei, duindoorn, maarts viooltje, ashwaganda en zegepalm.
Carvacrol
Carvacrol is een geur- en smaakstof. Het heeft eigenschappen waarvan voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Carvacrol is een sterk antisepticum, een bacteriedodende stof. Carvacrol wordt gebruikt als etherische olie. Naast bestanddeel van lavas komt carvacrol voor in tijm,
oregano en rozemarijn.
Lees verder
Reacties
Sander Roeland, 12-06-2016
Hartelijk dank voor het artikel over Lavas.Waar kan ik zaad vinden-kopen?
Reactie infoteur, 07-09-2016
Er zijn legio mogelijkheden om dit zaad te kopen, danwel via internet, danwel in speciale winkels. Ik kan geen reclame maken voor winkels door ze te benoemen.
Yanno, 05-06-2015
Wat in het uitstekend geschreven artikel mist is een goede bewaarmethode. Het lijkt mij goed als de lezer(ressen)s kennis hebben van een door mij gebruikte techniek. Hoe werkt het: Knip alle mooie bladeren af. Leg 1 blad + stengel op een wit vel keukentissue. Rol de tissue op. Maak op die manier 10, 15 of meer rolletjes. Doe alles in een diepvrieszak met dubbele zip. Zo kan in alle wintermaanden en het voorjaar een heerlijke soep maken. Afgelopen jaar dacht ik voldoende rolletjes gemaakt te hebben maar heb er (1/2 juni) nog maar 4.
Reactie infoteur, 09-06-2015
Bedankt voor de waardevolletoevoeging!
Anoniem, 02-04-2014
Ik had lange tijd last van obstipatie, gas vorming, krampen en opgezette buik. Dit is echt een wondermiddel. Ik heb na twee keer gebruik nergens last meer van. Eet in de ochtend met een glas water 1 grote eetlepel. 2 maal daags 1 theelepel in kokend water en dan drinken. Smaakt niet heel lekker, maar dat heb ik er wel voorover!
Reactie infoteur, 03-04-2014
Dat is een goede tip voor mensen die hetzelfde probleem willen verhelpen!