De geneeskracht van bleekselderij
Bleekselderij is een mooie groente die familie is van de gewone selderij. Het is een gezonde groente. De bleekselderij kun je het beste rauw opeten of kort koken. Bleekselderij is een knapperige afwisseling op een schoteltje snackgroenten. Je kunt in de uitholling van de bleekselderij roomkaas smeren. Deze roomkaas kun je eerst verrijken met wat groene kruiden. Dit is een ideale en gezellige borrelsnack. Er zijn nog meer manieren om deze lekkere groentesnack te beleggen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Voedingswaarde bleekselderij
Vitaminen en
mineralen zijn in ruime mate aanwezig in bleekselderij. In 100 gram zit vooral veel vitamine K, 36% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Voor foliumzuur of vitamine B11 en vitamine A geldt dat er 9% van de ADH in zit. Er zit 5% van de ADH voor vitamine C in 100 gram bleekselderij. Verder zit er een beetje vitamine B2 en B5 in, respectievelijk 3.5% en 2.5% van de ADH.
Mineralen in bleekselderij
Wat de mineralen betreft zit er vooral veel
kalium in. In een onsje bleekselderij zit 7.5% van de ADH voor kalium, 6.5% van de ADH voor molybdeen, 5% van de ADH voor
mangaan en 4% van de ADH voor calcium. Voorts bevat bleekselderij het
aminozuur tryptofaan.
Bleekselderij in de Chinese geneeskunde
In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij, of selderij, wat uiteraard eeneiige tweelingzusjes van elkaar zijn, bloeddrukverlagend werkt. Zeer recent heeft de wetenschap aanwijzingen gevonden
waarom de bleekselderij een natuurlijke,
plantaardige bloeddrukverlager is. In selderij zitten actieve organische stoffen van het type phthaliden. Deze stof maakt de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed. Hierdoor gaan de bloedvaten wijder open staan. Daardoor kan het bloed onder een lagere druk stromen. Wetenschappers hebben 3-n-butyl phthalide uit bleekselderij geëxtraheerd en dit in proefdieren gespoten. Daaruit bleek dat de proefdieren een lagere bloeddruk krijgen van deze stof uit bleekselderij.
Bleekselderij tegen hoge bloeddruk
Op zich is het hierboven beschreven onderzoek een vrij lompe methode van de wetenschap maar ze zijn nog niet zo ver dat ze methoden hebben hebben uitgevonden om dit proefdierloos tot wetenschappelijk feit te verheffen. Een aantekening hierbij is dat er
natrium in bleekselderij zit, een stof die de bloeddruk zou verhogen. Daarom staat de wetenschap eigenlijk voor een raadsel dat bleekselderij bloeddrukverlagend zou zijn. Waarschijnlijk moet de oplossing gevonden in een grote combinatie aan chemische componenten binnen de bleekselderij die samenwerken om een bloeddrukverlagend effect tot stand te brengen. Wetenschappers hebben bleekselderij in relatie tot de bloeddrukverlagende eigenschappen nog niet getest op mensen.
Bleekselderij tegen vochtopeenhoping
In de Mediterrane landen werd bleekselderij gebruikt om zijn diuretische activiteiten. Het werkt urineverdrijvend en het helpt om het lichaam te ontdoen van excessieve vochtopeenhopingen. Met andere woorden: wanneer je vocht hebt in je knie kun je bleekselderij eten zodat het wellicht sneller verdwijnt. Kalium en natrium zijn de mineralen in bleekselderij die ervoor zorgen dat de lichaamsvloeistoffen gereguleerd worden.
Bleekselderij tegen kanker
Bleekselderij bestrijdt kanker op twee manieren. Er zitten coumarinen in deze knapperige groente. Dat zijn
fytonutriënten die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Deze vrije radicalen kunnen dermate schade aan cellen en DNA aanrichten dat er kankerachtige gezwellen kunnen ontstaan die later uitmonden in één van de vele vormen van deze hardnekkige volksvijand nummer 1 van het westen. Daarnaast zitten er acetyleniciden in bleekselderij. Van dit component is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze de groei van tumorcellen stoppen.
Bleekselderij in de oudheid
In de antieke tijd van de Egyptenaren,
Grieken en
Romeinen is bleekselderij ontstaan uit het doorkweken van selderij. Het heeft tot de Middeleeuwen geduurd eer bleekselderij niet slechts een medicijn was maar het tot de culinaire groenten werd gerekend. Vervolgens heeft het tot de 18e eeuw geduurd voordat men het aandurfde de bleekselderij rauw te eten.
Eettips Bleekselderij
Bleekselderij kun je rauw uitstekend eten; het is een prachtige snackgroente. Je kunt op de holle stelen niet alleen roomkaas smeren maar ook
pindakaas en
tahin zijn een delicatesse in combinatie met de frisse bleekselderijsteel. Wanneer je bleekselderij in kleine stukjes snijdt kun je deze groente prima roerbakken. De blaadjes lenen zich perfect voor een salade. Er zijn mensen die de blaadjes oneetbaar achten en weg gooien, dat is zonde! Je kunt de blaadjes in een soep of bouillon doen. De blaadjes van de bleekselderij kun je fijnhakken en over gekookte
aardappels strooien.
Lees verder
Reacties
Maria, 11-05-2017
Inderdaad een lomp en vermijdbaar onderzoek om proefdieren te gebruiken voor het testen van de bloeddruk, vroeger en nu.
Waarom niet met twee controle-groepen van mensen uitgeprobeerd, zoals zo vaak en dubbelblind?
Bleekselderij is erg gezond, dus heeft iedereen er voordeel bij tijdens zo'n onderzoek.
Ik eet en drink het (sap) regelmatig, maar beslist niet elke dag. Soms als eigengemaakte groentesap in combinatie met wortels, soms als rauwe, fijngesneden salade met cashewnoten, een heerlijke combinatie. De geur alleen al is heerlijk!
De farm. industrie kan er dan ook prima buiten blijven, omdat hun doel veel geld verdienen is en niet de gezondheid van de mensen.
Reactie infoteur, 29-05-2017
Amen.
L. M. van Hees, 02-12-2015
Is dagelijks bleekselderij eten bloeddruk verlagend?
Reactie infoteur, 10-02-2016
Het werkt bloeddrukregulerend. Het is niet verstandig om elke dag dezelfde groente te eten. Er zijn andere bloeddrukverkagende groenten en fruitsoorten. Medicinale voeding is een relatief nieuw begrip in de wetenschap. Maar bleekselderij is al een eeuwenoude bloeddrukverlager.
Henk van Grondelle, 07-11-2013
Onder de subkop "Bleekselderij tegen hoge bloeddruk" schrijft u: "Het gaat wetenschappers erom een stof te extraheren om er later een medicijn van te maken waarop een duur patent zit." Een dwaze en onjuiste tekst volgens mij. Echte wetenschappers doen onderzoek naar stoffen en de eigenschappen daarvan. De farmaceutische industrie is in de eerste plaats geïnteresseerd in de commerciële toepassingen van zo'n onderzoek en is bereid om grof te betalen voor ieder "onderzoeksresultaat" dat leidt tot een nieuw medicijn met een waardevol patent. De "onderzoeker" die zich (fors) laat betalen door de farmaceutische industrie is in de eerste plaats bezig met zijn bankrekening en op zijn best pas héél veel later met wetenschap en een groter belang.
Reactie infoteur, 08-11-2013
In grote lijnen klopt het wat je zegt, en zie ik deze explicatie als een fantastisch mooie aanvulling op de zin die in het artikel gebruikt is.
Walther, 04-06-2013
Er werd mij verteld, dat een paar schijven komkommer in n glas water n nacht laten staan, goed is tegen hogebloeddruk, klopt dat?
Reactie infoteur, 04-06-2013
In komkommer zit kalium en dat is op zich goed voor het goed functioneren van de cellen, spieren en het hart. Er komt een minimale hoeveelheid kalium in het water als je er kokommerschijfjes door doet. Het beste is om biologische komkommer gebruiken. Door komkommer te eten krijg je veel meer kalium binnen en kalium zit eveneens in vele andere voeding. In snijbiet, peulvruchten zoals linzen en bonen, aardappels, tomaten, spinazie, koolsoorten, paprika en asperges zit meer kalium.