De geneeskracht van komkommer
Sommige mensen menen onterecht dat de komkommer niet echt gezond is. Vroeger dachten wetenschappers dat komkommers niet tot de categorie gezonde groenten behoorden. Er is sindsdien veel onderzoek gedaan naar o.a. fytonutriënten in komkommer. Daaruit blijkt dat deze langwerpige groente wel degelijk gezond is. Komkommer is een lekkere frisse groente die vooral rauw wordt gegeten. Het komkommertje is familie van de meloenen. Hij is een prima dorstlesser. Komkommer vormt vaak de basis van groentesmoothies. Het is ook een vast ingrediënt in veel salades. In de lauwe salade gado-gado wordt komkommer gecombineerd met satésaus, wat een perfecte smaakcombinatie is.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Hoe de komkommer de wereld veroverde
De komkommer komt oorspronkelijk uit India. Hij is genoemd in een verhaal van Gilgamesh van ongeveer 3000 jaar voor Christus. Dat betekent dat de komkommer minstens 5000 jaar gegeten wordt. Van India reisde de komkommer naar Sumerië en verder naar Turkije en
het oude Griekenland. Vanuit daar kwam het in Rome terecht.
De Romeinen hielden van de komkommer. Voorts is het een veel gegeten groente geworden in Europa en werd het na de Europese invasie van beide Amerika´s wereldwijd gegeten.
Zure bom
Komkommers die vroeg geplukt worden en gehouden in
azijn heten augurken. De voedingswaarde neemt helaas af door groente in te maken met azijn. Als zure bom is de komkommer ook wereldwijd bekend. Dit fenomeen is ontstaan in India waar het Acar wordt genoemd. In Indonesië heten in zuur ingelegde groenten ook atjar. Europa houdt de gewoonte om groente in te leggen in zout oftewel pekel. Het Nederlandse woord pekel is de oorsprong van het Engelse woord pickles wat staat voor zure groenten. Omdat het hier vanwege de winterse kou nodig was om groenten in te zouten om ´s winters te eten te hebben hadden Nederlanders de gewoonte om groente in het zout te bewaren. Tegenwoordig zijn er zoetzure en zoutzure augurken.
Voedingswaarde komkommer
In komkommer zitten niet overdreven veel
vitaminen en
mineralen maar dat zegt niet alles. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar
fytonutriënten, die net zo goed
antioxidanten kunnen zijn als vitaminen. Veel fytonutriënten zoals
polyfenolen hebben een specifieke werking. Er worden steeds meer fenolen ontdekt in verse groente en fruit. De komkommer bevat vitamine K; 100 gram is genoeg voor 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Er zit ook vitamine C(5%ADH/100gram) en vitamine B5(3%ADH) in. Het bevat de mineralen molybdeen(7%ADH),
kalium(4.3%ADH),
mangaan(4%ADH),
magnesium(3.3%ADH) en er zit het
aminozuur tryptofaan(3%ADH) in.
Fytonutriënten in komkommer
Komkommer bevat een scala aan fytonutriënten waartoe onder andere flavonoïden behoren. Onder de flavonoiden vallen apigenine, luteoline,
quercetine en kaempferol. Kwa lignanen zit er pinoresinol, lariciresinol en secoisolariciresinol in. Deze lignanen zorgen voor een verkleinde kans op
hart- en vaatziekten.
Broccoli en
kolen bevatten dezelfde lignanen. Verder zitten er de triterpenen cucurbitacine A, cucurbitacine B, cucurbitacine C en cucurbitacine D in.
Komkommer werkt tegen kanker
De flavonoïden bieden een ontstekingsremmend effect. Gecombineerd met vitamine C wordt dit effect extra versterkt. De cucurbitacinen hebben een antikankerwerking, net als de lignanen in komkommer. De lignanen spelen een interessant één-tweetje met onze maagbacteriën. Deze zetten de lignanen uit de komkommer om in enterolignanen zoals enterodiol en enterolactone. Deze enterolignanen binden zich aan oestrogeenreceptors. Deze lignanen zijn bio-identieke hormonen. Voedsel met lignanen eten is heel gezond. Hierdoor ontstaat een verminderde kans op kankers die met oestrogenen te maken hebben waaronder borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker.
Eettips komkommer
Komkommer is een ideale
snackgroente. Je kunt een schaaltje komkommer altijd op tafel zetten tijdens de hoofdmaaltijd. Komkommer is een frisse afwisseling op het eten waardoor de hele warme maaltijd beter smaakt. Komkommer is lekker op brood in combinatie met
Nederlandse kaas of pindakaas. Smeer eens een boterham met pindakaas, sambal en komkommer. Verder is komkommer ideaal te combineren met een
zelfgemaakte satehsaus. Komkommer kun je ook goed raspen. Samen met geraspte wortel en geraspte bietjes maak je zo een heerlijke driekleurige geraspte rauwkostsalade waaraan je geen dressing meer hoeft toe te voegen.
Reacties
Lies Maas, 27-02-2016
De Nederlandse tomaat is in de loop der jaren heel veel veranderd.
En het is bepaald niet waar dat ze waterig en smakeloos zijn.
Er zijn zo veel verschillende soorten bij gekomen.
In Australie bij mijn dochter hebben we veel tomaten in de tuin gekweekt, zonder kas natuurlijk want het klimaat is warm en erg geschikt voor buitenteelt maar ik moet zeggen dat ik de Nederlandse tomaat zeker zo lekker vind.
De tomaten in Australie smaken beslist niet beter dan hier in Nederland. Het is echt een fabeltje dat men dit denkt.
En de tomaten uit de supermarkt in Australie zijn net als in Nederland exact het zelfde qua smaak.
Reactie infoteur, 24-03-2016
Veel van de tomaten in Australie worden gekweekt door Nederlandse tuinders die een kas in Australie hebben laten bouwen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598008/ Dus het is logisch dat de tomaten bij onze tegenvoeters ongeveer gelijk smaken.
Het schijnt dat Nederlandse tuinders tegenwoordig synthetische smaakstoffen aan het water toevoegen waarmee men de op substraat groeiende planten voedt. `Dat is de enige reden dat de Nederlandse tomaat weer wat lekkerder en minder waterig smaakt dan een paar jaar geleden.
Nee, het is geen fabeltje.Nederlandse tomaten stonden internationaal tot voort kort bekend als goedkoop maar slecht van kwaliteit. Dat laatste is omgebogen door de tuinders; de kwaliteit is verhoogd door het gebruik van synthetische smaakstoffen.
Tomaten die biologisch of biologisch-dynamisch zijn gekweekt smaken wel degelijk anders en zijn vaak voller van smaakpalet en aroma. Maar het ligt natuurlijk ook aan de rassen die gebruikt worden. Er zijn veel meer soorten tomaten dan in de winkel liggen. De biologische soorten zijn niet doorgekweekt en -veredeld en kunnen daarom meer authentiek smaken.
Jogems, 07-01-2016
Zij komkommers Geneeskrachtig tegen maagzuur?
Reactie infoteur, 19-01-2016
Niet in het bijzonder. Mensen die al last hebben van maagzuurproblemen kunnen deze zelfs verergerd zien door komkommer eten. De volgende voedselssoorten zijn wel goed tegen maagzuur: zoethoutthee, banaan, aloë vera, gember, havermout, bloemkool, broccoli, asperges, selderij, knolselderij, groene boontjes, peterselie, couscous en zilvervliesrijst.
Ben Clevers, 18-12-2014
L.S.
Ik had nagenoeg ieder ochtend kramp in mijn benen vlak na ik wakker werd en strekte automatisch mijn benen en dan schoot de kramp erin. Dit jaar zijn wij komkommer gaan schillen en in schijfjes snijden, een weinig zout, suiker en wat azijn erop, enkele uren laten staan in de koelkast, het vocht afgieten. Zo hebben wij, met twee personen er wel 50 gegeten. Wat blijkt ik heb nooit meer kramp en mijn vrouw ook niet. Een heerlijk vrij gevoel.
Met groeten,
Ben Clevers.
Reactie infoteur, 03-05-2015
Wow, wat goed van jullie, Bedankt voor het delen van deze belangrijke informatie!