InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van komkommer

De geneeskracht van komkommer

De geneeskracht van komkommer Sommige mensen menen onterecht dat de komkommer niet echt gezond is. Vroeger dachten wetenschappers dat komkommers niet tot de categorie gezonde groenten behoort. De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar fytonutriënten in komkommer. Daaruit blijkt dat deze langwerpige groente wel degelijk gezond is. Komkommer is een lekkere frisse groente die alleen rauw wordt gegeten. Het komkommertje is familie van de meloenen. Hij is een prima dorstlesser. Komkommer vormt vaak de basis van groentensmoothies. Het is ook een vast ingrediënt in veel salades. In de lauwe salade gado-gado wordt komkommer gecombineerd met satehsaus, wat een perfecte smaakcombinatie is.

Inhoud:


Hoe de komkommer de wereld veroverde

De komkommer komt oorspronkelijk uit India. Hij is genoemd in een verhaal van Gilgamesh van ongeveer 3000 jaar voor Christus. Dat betekent dat de komkommer minstens 5000 jaar gegeten wordt. Van India reisde de komkommer naar Sumerië en verder naar Turkije en het oude Griekenland. Vanuit daar kwam het in Rome terecht. De Romeinen hielden van de komkommer. Voorts is het een veel gegeten groente geworden in Europa en werd het na de Europese invasie van beide Amerika´s wereldwijd gegeten.

Zure bom

Komkommers die vroeg geplukt worden en gehouden in azijn heten augurken. De voedingswaarde neemt helaas af door groente in te maken met azijn. Als zure bom is de komkommer ook wereldwijd bekend. Dit fenomeen is ontstaan in India waar het Acar wordt genoemd. In Indonesië heten in zuur ingelegde groenten ook atjar. Europa houdt de gewoonte om groente in te leggen in zout oftewel pekel. Het Nederlandse woord pekel is de oorsprong van het Engelse woord pickles wat staat voor zure groenten. Omdat het hier vanwege de winterse kou nodig was om groenten in te zouten om ´s winters te eten te hebben hadden Nederlanders de gewoonte om groente in het zout te bewaren. Tegenwoordig zijn er zoetzure groenten en zoutzure augurken.

Voedingswaarde komkommer

In komkommer zitten niet overdreven veel vitaminen en mineralen maar dat zegt niet alles. Er wordt de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar fytonutriënten, die net zo goed antioxidanten kunnen zijn als vitaminen. Veel fytonutriënten zoals polyfenolen hebben een specifieke werking. Er worden steeds meer fenolen ontdekt in verse groente en fruit. De komkommrer bevat vitamine K; 100 gram is genoeg voor 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Er zit ook vitamine C(5%ADH/100gram) en vitamine B5(3%ADH) in. Het bevat de mineralen molybdeen(7%ADH), kalium(4.3%ADH), mangaan(4%ADH), magnesium(3.3%ADH) en er zit het aminozuur tryptofaan(3%ADH) in.

Fytonutriënten in komkommer

Koimkommer bevat een scala aan fytonutriënten waartoe onder andere flavonoïden behoren. Onder de flavonoiden vallen apigenine, luteoline, quercetine en kaempferol. Kwa lignanen zit er pinoresinol, lariciresinol en secoisolariciresinol in. Deze lignanen zorgen voor een verkleinde kans op hart- en vaatziekten. Broccoli en kolen bevatten dezelfde lignanen. Verder zitten er de triterpenen cucurbitacine A, cucurbitacine B, cucurbitacine C en cucurbitacine D in.

Komkommer werkt tegen kanker

De flavonoïden bieden een ontstekingsremmend effect. Gecombineerd met vitamine C wordt dit effect extra versterkt. De cucurbitacinen hebben een antikankerwerking, net als de lignanen in komkommer. De lignanen spelen een interessant één-tweetje met onze maagbacteriën. Deze zetten de lignanen uit de komkommer om in enterolignanen zoals enterodiol en enterolactone. Deze enterolignanen binden zich aan oestrogeenreceptors. Deze lignanen zijn bio-identieke hormonen. Voedsel met lignanen eten is heel gezond. Hierdoor ontstaat een verminderde kans op kankers die met oestrogenen te maken hebben waaronder borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker.

Komkommers hebben eigenlijk pitjes

Komkommers zijn sinds de jaren 70 omgekweekt van een groente met zurige maar toch eetbare pitjes tot een groente zonder pitjes en met alleen een waterig restje van pitjes. In derde wereldlanden, waar de komkommer vaak alleen biologisch wordt verbouwd en niet in over-veredelde vorm smaakt de komkommer veel lekkerder. Hij is voller van smaak. In Nederland komt de komkommer uit kassen en is hij zeer waterig vergeleken bij een derde wereldkomkommer. Wat smaak betreft heeft de westerse landbouw weinig vooruitgang getoond. Daar zijn alle culinaire experts het over eens. De Nederlandse kastomaat is ook een waterig, smaakloos goedje vergeleken bij een biologische tomaat.

Eettips komkommer

Komkommer is een ideale snackgroente. Je kunt een schaaltje komkommer altijd op tafel zetten tijdens de hoofdmaaltijd. Komkommer is een frisse afwisseling op het eten waardoor de hele warme maaltijd beter smaakt. Komkommer is lekker op brood in combinatie met Nederlandse kaas of pindakaas. Smeer eens een boterham met pindakaas, sambal en komkommer. Verder is komkommer ideaal te combineren met een zelf gemaakte satehsaus. Komkommer kun je ook goed raspen. Samen met geraspte wortel en geraspte bietjes maak je zo een heerlijke driekleurige geraspte rauwkostsalade waaraan je geen dressing meer hoeft toe te voegen.
© 2012 - 2017 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barbecuerecept: AardappelsaladeBarbecuerecept: AardappelsaladeAardappelsalade is geschikt voor bij de barbecue. Je kunt het vlees dan lekker afwisselen met de salade. Er zijn veel va…
Eindeloos variëren met komkommerKomkommer is uit de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Je kunt het in de meest uiteenlopende gerechten verwerke…
De Oostenrijkse keuken: VoorgerechtenVoorgerechten uit Oostenrijk. Een heerlijke haringsalade, aardappelkaas, paprikakaas of een gerecht met kaantjes. De rec…
Recepten met haringRecepten voor de liefhebbers van haring. Of u nou van zoute of van zure houdt er staat vast iets lekkers voor u bij.
Voorgerechten met gerookte zalmVoorgerechten met gerookte zalmGerookte zalm is een zeer populair ingrediënt voor een voorgerecht. Deze heerlijke zachte en malse dunne plakjes vis kun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign / Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pickling
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42
  • Foto´s : tom008

Reageer op het artikel "De geneeskracht van komkommer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Lies Maas, 27-02-2016 02:01 #5
De Nederlandse tomaat is in de loop der jaren heel veel veranderd.
En het is bepaald niet waar dat ze waterig en smakeloos zijn.
Er zijn zo veel verschillende soorten bij gekomen.
In Australie bij mijn dochter hebben we veel tomaten in de tuin gekweekt, zonder kas natuurlijk want het klimaat is warm en erg geschikt voor buitenteelt maar ik moet zeggen dat ik de Nederlandse tomaat zeker zo lekker vind.
De tomaten in Australie smaken beslist niet beter dan hier in Nederland. Het is echt een fabeltje dat men dit denkt.
En de tomaten uit de supermarkt in Australie zijn net als in Nederland exact het zelfde qua smaak. Reactie infoteur, 24-03-2016
Veel van de tomaten in Australie worden gekweekt door Nederlandse tuinders die een kas in Australie hebben laten bouwen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598008/ Dus het is logisch dat de tomaten bij onze tegenvoeters ongeveer gelijk smaken.

Het schijnt dat Nederlandse tuinders tegenwoordig synthetische smaakstoffen aan het water toevoegen waarmee men de op substraat groeiende planten voedt. `Dat is de enige reden dat de Nederlandse tomaat weer wat lekkerder en minder waterig smaakt dan een paar jaar geleden.

Nee, het is geen fabeltje.Nederlandse tomaten stonden internationaal tot voort kort bekend als goedkoop maar slecht van kwaliteit. Dat laatste is omgebogen door de tuinders; de kwaliteit is verhoogd door het gebruik van synthetische smaakstoffen.

Tomaten die biologisch of biologisch-dynamisch zijn gekweekt smaken wel degelijk anders en zijn vaak voller van smaakpalet en aroma. Maar het ligt natuurlijk ook aan de rassen die gebruikt worden. Er zijn veel meer soorten tomaten dan in de winkel liggen. De biologische soorten zijn niet doorgekweekt en -veredeld en kunnen daarom meer authentiek smaken.

Jogems, 07-01-2016 19:54 #4
Zij komkommers Geneeskrachtig tegen maagzuur? Reactie infoteur, 19-01-2016
Niet in het bijzonder. Mensen die al last hebben van maagzuurproblemen kunnen deze zelfs verergerd zien door komkommer eten. De volgende voedselssoorten zijn wel goed tegen maagzuur: zoethoutthee, banaan, aloë vera, gember, havermout, bloemkool, broccoli, asperges, selderij, knolselderij, groene boontjes, peterselie, couscous en zilvervliesrijst.

Oek, 21-02-2015 17:25 #3
Als een van de hoogst alkalische groenten gaat het ook verzuring van het lichaam tegen. Het boost je PH omhoog waardoor je lichaam minder vatbaar is voor ziekten.

Paul, 19-12-2014 15:43 #2
Fysiologisch is komkommer geen groente maar een vrucht, culinair wordt het groente genoemd dat is eigenlijk verwarrend en niet correct, tegenwoordig spreekt men ook van vruchtgroente wat de lading ook al niet helemaal dekt, het is gewoon een vrucht, net als tomaat paprika aubergine enz.

Ben Clevers, 18-12-2014 16:52 #1
L.S.

Ik had nagenoeg ieder ochtend kramp in mijn benen vlak na ik wakker werd en strekte automatisch mijn benen en dan schoot de kramp erin. Dit jaar zijn wij komkommer gaan schillen en in schijfjes snijden, een weinig zout, suiker en wat azijn erop, enkele uren laten staan in de koelkast, het vocht afgieten. Zo hebben wij, met twee personen er wel 50 gegeten. Wat blijkt ik heb nooit meer kramp en mijn vrouw ook niet. Een heerlijk vrij gevoel.
Met groeten,

Ben Clevers. Reactie infoteur, 03-05-2015
Wow, wat goed van jullie, Bedankt voor het delen van deze belangrijke informatie!

Infoteur: Tom008
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!