De geneeskracht van kerstomaatjes

De geneeskracht van kerstomaatjes Kerstomaatjes zijn een ideale snoepgroente. De kerstomaat is een tomaat ter grootte van een flinke knikker. De kerstomaat lest de dorst, stilt de honger en is supergezond. Overdag of ´s avonds is het heerlijk snoepen van de kerstomaat. Je kunt deze kleine tomaatjes ook in warme schotels verwerken. Voordeel is dat je ze niet door hoeft te snijden. Kerstomaatjes smaken prima als ze in de schil gaar worden gemaakt. Eventueel kun je ze koken en ontdoen van de schil. Dat is even werk maar het komt de smaak zeer ten goede. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Azteekse groente

De tomaat is een van oorsprong Mexicaanse groente. Het woord tomaat stamt af van het Azteekse woord tomatl wat opzwellend fruit betekent. Columbus nam enkele groenten mee terug uit Mexico waaronder de aubergine, mais, aardappel en de tomaat. Zo werden deze groenten geïntroduceerd in Europa.

Snoeptomaatjes: ideale snackgroente

De kerstomaat is juist zo gezond omdat je deze voedzame en dorstlessende groente kunt snacken in plaats van vette happen of zoete koeken. In combinatie met andere snackgroenten zoals worteltjes en komkommer kun je snel een vol gevoel krijgen van snoeptomaatjes. Het is een ideale groente om op te knabbelen als je huiswerk maakt, een boek leest of in de trein reist. Bovendien zorgt het eten van elke snoepgroente ervoor dat je minder vet snoept waardoor het mondiale probleem van het overgewicht wordt verminderd.

Lycopeen in tomaat

Kerstomaten zijn één van de honderden tomaatsoorten. Het fijne aan de kerstomaat is dat je hem slechts hoeft te wassen en dat hij vervolgens in één hap verorberd is. In het tomaatje zit de roodmakende stof lycopeen die ook als supplement wordt verkocht. Lycopeen heeft een kankervoorkomende werking. Met name prostaatkanker wordt voorkomen door het eten van tomaat. Kerstomaatjes zijn één van de lekkerste manieren om gezond te eten en kanker te voorkomen.

Supergezonde en makkelijke snack

Voor een overzicht van al de gezonde voedingsstoffen in tomaten in het algemeen verwijs ik de lezer naar het artikel¨De geneeskracht van tomaat¨. Daaraan kan toegevoegd worden dat tomaatjes goed zijn voor het hart. De fytonutriënt die hartondersteunende eigenschappen is een glycoside en heet esculeoside A. Ook de flavonoïde chalconaringenine is erg gezond voor het hart. De wetenschap breidt de kennis over fytonutriënten steeds verder uit en de tomaat komt daardoor steeds hoger op de lijst van meest gezonde voedingsstoffen te staan.

Bloem van de tomaat / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bloem van de tomaat / Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Helende eigenschappen van kerstomaat

Er zitten veel vezels in de tomaat. Deze werken bevorderend voor de spijsvertering en daarom ook preventief tegen overgewicht. Bovendien voorkomt tomaat door de aanwezigheid van antioxidanten dat de aders van een laagje plaque worden voorzien (aderverkalking). Hierdoor worden ziekten als hoge bloeddruk en hartinfarcten voorkomen.

Geschilde kerstomaatjes

Wanneer je ervan houdt om gasten te verrassen dan kun je eens proberen om kerstomaatjes te schillen. Je moet ze net zo schillen als alle tomaten, dat wil zeggen door ze zeer kortstondig, zeg 30 seconden in kokend water te gooien en ze vervolgens van hun velletje ontdoen door met je hand het schilletje er voorzichtig af te duwen. Omdat ze minder stevig zijn kun je onder het ontschilde kerstomaatje een stukje kaas, komkommer of bleekselderij doen en het hierna aan een cocktailprikkers prikken, of iedereen hun eigen snackvorkje geven.

Tomaat aan de struik / Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tomaat aan de struik / Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kersentomaatjes vallen onder de groenten die je kunt grillen maar je moet toch oppassen dat hij niet door het rooster naar beneden valt. Om dit te voorkomen moet je hem opspiezen en kort grillen.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 lekkere snackgroenten10 lekkere snackgroentenSnackgroenten zijn niet alleen voor mensen die aan de lijn doen een ideale snack tussen de maaltijden door. Het is voor…
Gezonde tussendoortjes voor je peuterGezonde tussendoortjes voor je peuterPeuters zijn echte ontdekkers en naarmate ze groter worden, gaan ze ook steeds meer lekkers ontdekken. Op een bepaald mo…
Hartige taarten in verschillende soortenHartige taarten in verschillende soortenHartige taarten of quiches zijn gemakkelijk te maken en kunnen goed van te voren worden bereid. Bij onderstaande recepte…
Maak eens een pizzatuinVerras je vrienden met een pizza die gemaakt is met kruiden en groenten uit eigen tuin. De ingrediënten zijn makkelijk a…

De geneeskracht van komkommerDe geneeskracht van komkommerSommige mensen menen onterecht dat de komkommer niet echt gezond is. Vroeger dachten wetenschappers dat komkommers niet…
De geneeskracht van gemberDe geneeskracht van gemberGember is een wortelgewas met een lichtgele kleur. Het smaakt enigszins scherp en pittig. Gemberwortel is een prima ingr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pluma, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • PDF landbouwcursus compleet (Steiner)
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44
  • Foto geschilde kerstomaatjes: tom008
  • Overige foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Barbara van de Sande, 20-09-2016
De auteur probeert zich bij de feiten te houden maar desondanks omvat dit artikel een geheel subjectieve mening over de Amerikaanse samenleving die ik niet in een dergelijk informatief artikel zou verwachten. Als de auteur zich daadwerkelijk had verdiept in de Amerikaanse samenleving had deze een andere wending gegeven aan de inhoud van dit artikel. Mijn advies is dan ook om meningen van meerdere kanten te belichten om subjectiviteit te voorkomen, of anders geheel weg te laten. Reactie infoteur, 22-09-2016
Ik vind het een mooie overeenkomst: Steiner zegt dat tomaten egocentrisme bevorderen en de VS is het meest kapitalistische-egocentrische land ter wereld, waar men al bij het ontbijt ketchup nuttigt. Misschien ligt daar wel iets van diepere waarheid. Maar deze is dan kennelijk niet voor jou bedoeld.

Racism Is A. Crime, 09-07-2016
Laatste fragment is koeterwaals. Lees zelf maar mensen: ''Als we naar de VS kijken waar dagelijks patat met ketchup wordt gegeten en de samenleving zeer egocentrisch en weinig op sociale gronden berust in elkaar zit dan zou deze constatering, gedaan vanuit een spirituele invalshoek, wel eens waarheid kunnen zijn. Je persoonlijk innerlijk tribunaal bepaalt of je genoeg dan wel teveel tomaatjes eet.'' Reactie infoteur, 07-09-2016
Dat stukje is geschreven vanuit spirituele invalshoek. Er wordt voort geborduurd op de visie die Rudolf Steiner heeft gegeven. Wanneer je dat koeterwaals vindt, komt dat omdat je niet bekend met met spiritualiteit. Dat is niet erg. Ik heb het erbij gezet omdat veel mensen die interesse hebben in de geneeskracht van voeding, ook interesses hebben in spirituele invalshoeken.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.