De geneeskracht van gember

De geneeskracht van gember Gember is een wortelgewas met een lichtgele kleur. Het smaakt enigszins scherp en pittig. Gemberwortel is een prima ingrediënt om exotische groenteschotels mee te verrijken. Boven de grond komt er een twee meter hoge gemberplant tevoorschijn die zich vooral kenmerkt door zijn mooie rode bloem. De gemberbloem misstaat niet in een boeket. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Tegen reuma

Er zitten gingerolen in de gemberwortel die een ontstekingsremmend effect hebben. Mensen met reuma hebben hier profijt van doordat de pijnlijke symptomen van reuma verdwijnen na het regelmatig gember eten. Slechts een dun schijfje gember door het eten doet de reumatische pijn verminderen. Als men meer gember eet is het medicinale effect sterker. Het fenol 6-gingerol is verantwoordelijk voor de geneeskrachtige eigenschappen tegen reuma.

Botanische tekening gember / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening gember / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gemberthee

Verse gember is het gezondst maar gember vers en rauw eten is wat al te pittig. Gember is een waarlijk geneeskruid. Om het voor dat doel te gebruiken kun je het beste een gemberthee zetten. Je kunt zelf een gemberthee maken door een redelijke hoeveelheid gember zeer klein te snijden of te raspen en vervolgens in een theepot te doen. Daarna zet je gewoon zwarte thee met een theezakje. Een andere manier is om de gember in je theeglas te doen en na een minuutje te roeren. Alle gember zakt dan naar de bodem. Gemberthee kan heel pittig zijn; dan moet je er gewoon meer water bij doen. De overgebleven gember is niet meer zo scherp en zou je vervolgens kunnen gebruiken voor een salade.

Gember tegen reisziekte

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gember zeer goed werkt tegen reisziekte. Vooral tegen zeeziekte werkt de gemberwortel erg goed. Duizeligheid, misselijkheid, overgeven en koud zweten door door het innemen van gember voor de reis voorkomen.

Gember tegen overgeven

Vrouwen die zwanger zijn hebben een grotere kans om over te geven. Gember eten helpt daartegen zeer goed.

Twee gembersoorten op een markt in China / Bron: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)Twee gembersoorten op een markt in China / Bron: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gember tegen darmkanker

Darmkanker kan mogelijk voorkomen worden door driemaal per week gember te eten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Professor Ann Bode van de universiteit van Minnesota heeft een onderzoek gedaan waarbij muizen werden geïnfecteerd zodat ze kanker kregen. De muizen die 6-gingerol kregen toegediend ontwikkelden helemaal geen kanker. Volgens de professor is dat een aanwijzing dat gember preventief werkt tegen darmkanker en dat het mogelijk zelfs een goed medicijn is tegen darmkanker.

Eierstokkanker

Behalve tegen darmkanker werkt gember ook goed tegen eierstokkanker. Dr Rebecca Lui heeft hier onderzoek naar gedaan. Gingerolen, de actieve fytonutriënten zijn verantwoordelijk voor de antikankerwerking. Kankercellen gingen dood nadat de cellen een extract van gember werden toegediend. Volgens Dr Liu worden de kankercellen resistent tegen chemokuur, wat tot nu toe het meest gebruikt wordt tegen kanker.

Gember als Immuunbooster

Gember doet het lichaam sneller zweten. Zweten is gezond. Duitse onderzoekers zagen dat er een stof door de huid wordt uitgescheiden die schimmels en bacteriën bestrijdt. Deze stof hebben ze dermicidine genoemd. Deze stof wordt op natuurlijke wijze gemaakt door de zweetklieren. Het werkt onder andere preventief tegen de E coli-bacterie en Staphylococcus aureus, welke vele huidinfecties kan veroorzaken.

Gembersiroop

Gember is te koop in siroopvorm. Je kunt hiermee eten zoeter maken. Het is ook lekker om gembersiroop in een glas te mengen met water en vervolgens als limonade op te drinken. Er zijn ook gemberbolletjes op siroop te koop. Deze smaken wat pittig scherp en toch zoet. Het is een goede combinatie voor de smaakpapillen. Wanneer gember voor medicinale doeleinden wordt gegeten dient men er rekening mee te houden dat alleen op verse gember is getest. Gembersiroop drinken kan daarom een aanvulling zijn maar er zit wel veel suiker in wat minder goed is. Verse gemberthee drinken en gember verwerken in rijst-, aardappel- en volkoren pastagerechten is de beste manier om gember tot je te nemen als het gaat om de geneeskracht.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is gemberthee gezond?Is gemberthee gezond?Gemberthee is een thee met zeer goede eigenschappen voor de gezondheid. Zo beschikt het over krachtige antioxidanten en…
Afvallen met gemberAfvallen met gemberGember is een specerij waarvan mensen vaak zeggen dat het kan helpen met afvallen. Hoe zit dit nou eigenlijk? Kun je wer…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
De geschiedenis van gemberDe geschiedenis van gemberAan de geschiedenis van een geneeskruid of voedingsstof kun je een groot deel van de wereldgeschiedenis aflezen. Het is…

De geneeskracht van kerstomaatjesDe geneeskracht van kerstomaatjesKerstomaatjes zijn een ideale snoepgroente. De kerstomaat is een tomaat ter grootte van een flinke knikker. De kerstomaa…
De geneeskracht van courgettesDe geneeskracht van courgettesEen courgette is zowel familie van de komkommer als de meloen. Het is een lekkere, zachte groente waar je veel mee kan d…
Bronnen en referenties
Reacties

Karin, 01-06-2016
Ik lees hier veel over gember, klein gesneden, geraspt en dergelijk voor in de thee. Nu wil ik het ook gaan gebruiken, maar als ik het bv geraspt in de thee doe, of in kleine stukjes snij, moet ik de thee dan daarna zeven? Of drink ik de gember ook op. En eet het dus rauw op. Er staan veel recepten op internet, maar niemand schrijft erbij of je het alleen laat trekken of dat je ook de gember echt op eet.
Graag hoor ik een reactie. Reactie infoteur, 07-09-2016
Als je een thee drinkt, eet je de gember niet op. Maar je kan de gember verder wel gebruiken als je zou willen, bijvoorbeeld door het in een groentemix op te bakken. Gember kun je rauw eten maar dat smaakt scherp.

Astrid, 15-05-2016
Is teveel gembereten gezond en kan het irritatie in je gezicht geven? Reactie infoteur, 07-09-2016
Te veel is nooit goed. Er bestaat zoiets als een gemberallergie maar dat is zeldzaam. Waarschijnlijk heeft zo´n allergie te maken met minder goede filterwerking van de darmslijmvliezen.

Rima, 28-02-2016
Vanaf welke leeftijd mag een baby gember door bv. zijn fruitpapje? Mijn zoontje is bijna zes maanden en is snel verkouden, dus ik dacht dat gember zijn immuunsysteem zou versterken. Reactie infoteur, 24-03-2016
Wat is er mis met alleen fruit om het immuunsysteem te versterken?

In principe mogen zwangere vrouwen gember eten, en dat betekent dat gember ongevaarlijk is voor de baby. Echter, je kan het best heel weinig gember geven want het is veel te scherp voor een baby.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van verkoudheid te achterhalen voor je het gaat behandelen. Misschien is het wel een allergie voor een product.

Margreet Abels, 17-02-2016
Als kind kreeg ik het van huis uit al mee gekonfijte gember te eten. gekonfijt gember is voor mij snoepgoed, dat je tussen door at. gember in siroop is lekker door de yoghurt. wanneer ik misselijk was kreeg ik juist de behoefte om gember te gaan eten. de gekonfijte en op siroop haal ik bij de Xenos, bij Indische toko is het ook te krijgen. Reactie infoteur, 27-03-2016
Geconfijte gember is gember met suiker. Suiker doet de medicinale werking van gember enigszins teniet. Maar het werkt nog altijd een beetje.

D. Linter, 05-02-2016
Dat is inderdaad een hele slimme, om gember te gebruiken als opkikker voor tekenbeten, want teken zijn echt een ramp. Mijn aller mooiste vrouw zat ook regelmatig onder de baby teaks. Ik zal haar nog eens een keer een interessant artikel laten lezen over superfoods, er was een lijstje van producten die van belang zijn.

Weet iemand of gember ook bijdraagt aan een versnelt metabolisme, ik lees namelijk dat je er meer door moet zweten, wat naar mijn idee wil zeggen dat er een snellere verbranding is.

Leuke foto's trouwens bij het artikel, haast schilderij waardig.

Altijd voor jezelf nadenken schatje. Reactie infoteur, 09-02-2016
Dankjewel schatje oh je had het niet tegen mij haha ;-)

Gember stimuleert de contracties van de pylorische antrum. Dat is zeg maar het verbindingstuk tussen maag en darmen. Door gember te eten wordt de maaginhoud sneller geleegd, zo stellen onderzoekers in dit onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18403946

Dat gember zweetuitdrijvend werkt heeft op zich misschien iets te maken met het feit dat de maag sneller wordt geleegd. In de natuur komen deze twee medicinale werkingen wel regelmatig samen voor. Maar ze kunnen ook los voorkomen.

Jan, 02-02-2016
Sinds kort gebruik ik ook verse gember als opkikker, (ziekte van lym tekenbeet) om weer mijn immuun systeem, in order te krijgen en
maakt van verse biologische gember, thee en pers dit d.m.v. een knoflookpers, dat gaat prima. Lekker met een beetje honing! Reactie infoteur, 09-02-2016
Wat een briljant idee om gember met een knoflookpers uit te persen! Ja dat is een goede opkikker en versterkt het immuunsysteem.

Sarah, 19-11-2015
In een juicer verse gemberwortel juicen, in de koelkast bewaren en de hele dag door water aanlengen met een scheut puur gembersap. Super voor de gezondheid, helpt metabolisme en het is lekker, je drinkt er makkelijker voldoende water mee per dag. Reactie infoteur, 27-03-2016
Goeie tip, bedankt voor het delen!

Anne, 13-10-2015
Ik heb net een chemokuur gehad vandaag, in de winkel was op dit moment alleen gemberpoeder te koop. Hoe maak je thee van poeder om de eerste dag door te komen? Wel misselijk pillen gekregen hoor! Reactie infoteur, 12-02-2016
Ik reageer iets te laat want er waren nog 200 andere reacties die ik moest verwerken. Je kunt gemberpoeder gewoon bij heet water doen voor een gemberthee.

B. Willenborg, 05-10-2015
Verse gember in dunne plakjes snijden en inleggen in een dressing van bv. rijstolie of olijfolie met balsamico-azijn en dadelstroop is ook erg lekker. De gember is op deze manier goed rauw te eten.

Groet, B.W Reactie infoteur, 16-02-2016
Mooi receptje! Ja het is goed om mensen te vertellen dat je gember zelfs rauw kan verwerken. In plaats van rijstolie zou ik hennepolie doen, want in rijstolie zit praktisch geen omega 3.

Annie Kappetein, 21-07-2015
Ik snij een klein knolletje in stukjes trek er thee van halve citroen en munt blaadjes. Doe het in een kan in de koelkast en drink een glas als ik dorst heb. Reactie infoteur, 21-07-2015
Dat is een goede tip! Hier staan andere tips over zelf drinken maken: http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/129179-water-smaak-geven-met-verse-producten.html

Peter, 13-07-2015
Ik zet er altijd thee van zo een 3 a 4 ons gember in een steelpan en dan vier grote glazen water toevoegen en even goed door laten koken en dan nog ff een minuut of 10 op een laag pitje dan kaar voor gebruik, dan doe ik twee eetlepels gecondenseerde volle melk van friesevlag en een eetlepel honing… dat de gember thee in de beker maar dan wel een zeefje gebruiken en echt zo lekker… drink 4 bekers per dag en voel me heerlijk… Reactie infoteur, 14-07-2015
Wat een origineel recept!

Maria, 18-03-2015
Hallo
Ik wil gember gebruiken omdat het bij ontstekingen zou helpen maar ik eet het liefst een stukje rauw
want als ik er thee van zet is het zo waterig.
Is rauwe gember eten wel gezond voor de darmen? of is het gevaarlijk de scherpe smaak vind ik geen
probleem. Reactie infoteur, 13-04-2015
Een klein stukje gember moet je rauw zo kunnen opeten. Dat is niet ongezond voor de darmen.

Kimberley Pex, 08-03-2015
Ja, pijnstillend! Staat gelijk aan 5-ASA(medicijnen bij crohn) Tegen ontstekingen in welke vorm dan ook. Bij IBD op vlammingen. migraine, reuma, atritis, maagzweren enz.enz.enz. Rauw raspen en aanlengen met water en stevia, of met ongezoet fruitsap. Gember is echt 'n wondermiddel. Pijn verdwijnt snel, al na 'n half tot 'n uur merkbaar, en t werkt beter dan 'n ontstekingsremmer! Mijn God wat is dat toch allemaal 'n troep, die medicijnen. (ps ik heb crohn, en ik werd nog zieker van de crohnmedicijnen, brrrrrr, puur vergif) Succes mensen, en beterschap *** Reactie infoteur, 09-03-2015
Mooie reactie! Jij ook veel sterkte!

Peter, 08-11-2014
Mijn ervaring met gembersiroop is: 3 eetlepels gembersiroop met 2 eetlepels citroensap opdrinken. Veel naar het toilet: dus vochtafdrijvend. Reactie infoteur, 12-11-2014
Dat klopt; gember is een vochtafdrijvend middel of diureticum.

Ellen, 19-09-2014
Ik ben sinds een paar dagen begonnen met verse gember, maar vind wanneer ik het rasp zo vreselijk dradig, hele korte kleine draadjes die wanneer ik het in de yoghurt doe toch vaak tegen kom in mijn mond. ben ik nu zo n zeur of hoort dit echt bij de gember. Snijden in kleine stukjes lukt mij niet erg, het is vrij hard hoort dit bij de gember?

Mvg,
Ellen Reactie infoteur, 20-09-2014
Je bent geen zeurpiet maar maakt een heldere opmerking :-) Gember in Nederland is meestal wat ouder en minder vers; dan wordt ze draderig. Je kunt gember in dat geval beter fijnsnijden of fijnhakken. Wel sterk dat je gember zo rauw opeet! Voor veel mensen is dat te scherp.

Mia, 19-09-2014
Ik rasp elke dag een knolletje gember, in een fles water aan gevuld met het sap van een citroen, al je het te zuur vindt, kan der een paar druppels stevia extract bij, met ook grote hoeveelheid kurkuma, vers en in pil vorm,
Ik heb stenose in de rug en atrose in de vingers, en neem nu al 6maand geen enkele ontstekingsremmer meer, kom zonder pijn s, morgens mijn bed uit en voel me prima! dankzij gember en kurkuma
eens google naar de geneeskracht van kurkum, ook voor de ziekte van crohn, mvg Mia Reactie infoteur, 20-09-2014
Gember raspen, goed idee!

Jacoba Kik, 12-09-2014
Sinds 2 maanden heb ik gordelroos en soms opgezwollen mond door voedsel. Nog geen idee welk voedsel precies. Zou gember kunnen helpen bij mijn op hol geslagen immuunsysteem? Reactie infoteur, 12-09-2014
Probeer om voedsel met chocola, gelatine, aspartaam, pinda´s, amandelen, geharde plantaardige olie en witmeelproducten te vermijden. Broccoli, spruitjes, kolen en bloemkool zijn juist goed bij gordelroos. Van gember is niets bekend tav deze ziekte, behalve dat dit een gezonde wortel is met ontstekingstremmende werking. En gordelroos wordt in feite veroorzaakt door ontstekingen.
Thomas Dijkman

Clara, 26-07-2014
Hallo,

Ik heb de ziekte van Crohn en wanneer ik last heb van een actieve ontsteking ben ik voorzichtig met mijn inname van gember vanwege de pittige smaak. Over het algemeen is dit namelijk een indicatie voor me dat mijn darmen dat product op dat moment niet leuk gaan vinden. Toch zou ik het graag proberen vanwege de ontstekingsremmende werking. Is er iets bekend over ontsteking in de darmen en gember? Reactie infoteur, 26-07-2014
Op zich hoeft gember geen problemen te veroorzaken als je het mengt met verzachtende kruiden zoals valeriaan, kamille, munt en zoethout, valt te lezen op deze site: http://ashcenter.com/conditions/crohns-disease/
Maar de zeikte van Crohn is een erge ziekte met vele stadia. Een algemeen antwoord is daarom niet makkelijk te geven. Het is belangrijk om of naar een fytotherapeut of naar een orthomoleculair voedingsgeneeskundige te gaan.

Franky, 31-05-2014
Hallo
werkt gemberwortel ook voor diabetes patienten?
graag meer info hierover

grtjes franky Reactie infoteur, 01-06-2014
Gember werkt inderdaad goed voor diabetespatiënten. Type ´ginger diabetes pubmed´ op google en je vindt er veel wetenschappelijke informatie over.

Coen, 22-04-2014
Ik slik al tijden elke dag een stukje gember met een slok water. Dit omdat ik gemberthee niet lekker vind. Is dit net zo gezond als bijvoorbeeld gemberthee? Reactie infoteur, 22-04-2014
Zonder kauwen doorslikken is niet aan te raden. het goed verteren van voeding is net zo belangrijk als gezonde voeding. Misschien kun je eens proberen om gemberthee te mixen met maken met stevia, fenegriekzaad, venkelzaad, zoethout en steranijs. Dan krijg je een soort chai, Indiase kruidenthee.

Botterman H., 25-10-2013
Een man heeft zelfdodingsgedachten omwille van ontstekingen onderaan de rug die uitstralen naar de linker dij. Ging ten rade bij alle mogelijke specialisten. Helaas, niemand kan hem helpen en hij is radeloos. Als gember zo'n geneeskracht heeft, zou "gember" in thee met honing genezing kunnen bieden of minstens verzachting van de pijn. In voorkomend geval hoe gebruiken? Ik wil hem helpen voor het te laat is. Reactie infoteur, 25-10-2013
Gemberthee helpt niet specifiek bij rugklachten. Er zijn verschillende soorten rugklachten die allemaal anders behandeld worden. Het kan gaan om lumbago, hernia, ischias of slijtage aan de tussenwervelschijven, Is degeen om wie het gaat al bij een alternatieve arts geweest, een fytotherapeut of homeopaat? Meestal kunnen deze artsen helpen wanneer de reguliere artsen geen idee meer hebben.

Frank Baas, 11-07-2013
Hallo,
Waar te koop?
Uit een potje/pakje of vers?

Hoor graag reactie(s)

Frank Baas Reactie infoteur, 12-07-2013
Hoi Frank,
Als je gember om zijn geneeskracht wilt gebruiken moet je het altijd vers gebruiken. Het is vers te koop op de markt, bij de groentenboer en soms ook bij de supermarkt.
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.