De geneeskracht van courgettes

De geneeskracht van courgettes Een courgette is zowel familie van de komkommer als de meloen. Het is een lekkere, zachte groente waar je veel mee kan doen in de keuken. De courgette is het hele jaar door verkrijgbaar. Courgettes munten uit in hun gezondheidsbevorderende effecten voor het lichaam. Er zitten verscheidene goede stoffen in. Deze groente zit tjokvol met vitamine C, wat velen niet zouden hebben verwacht. Het is een makkelijke plant om zelf in de tuin of op het balkon te kweken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Groente uit Mexico

Van de courgette weten we niet precies hoe lang het geleden is dat de mens ermee begonnen is om het te eten. We weten wel dat Columbus, de wereldberoemde ontdekkingsreiziger die beide Amerika´s voor het eerst als moderne westerling heeft gezien, de zaden mee heeft genomen uit wat nu Mexico heet. In grotten in Mexico zijn zaden van courgettes gevonden die al 10.000 jaar oud waren. De courgetteplant is ´s zomers in Nederland te kweken maar het liefst groeit hij in tropische gebieden alwaar hij het hele jaar door gekweekt kan worden. De courgettebloemen behoren tot de eetbare bloemen en zijn erg lekker. Een courgetteplant kan je zelf in de moestuin kweken, vooral in schoolmoestuinen is het een ideaal gewas. Dan kun je genieten van de heerlijke courgettebloem die goed in salade passen of van de courgette zelf.

Vegetarisch hoofdgerecht

Een courgette was medio jaren 90 van de vorige eeuw het enige vegetarische gerecht van een fantasieloze kok in een restaurant. Je kon de kwaliteit van de kok afzien aan het feit of hij courgette als vegetarisch menu op de kaart heeft staan. In de loop van het nieuwe millennium zijn koks wat creatiever geworden. Aan de andere kant is deze groente erg gezond en een goede en smakelijke vleesvervanger wanneer hij goed wordt bereid. Courgette is een uitstekende groente om te eten maar hij hoeft slechts kort geroerbakt te worden; deze groente niet te lang verhitten anders wordt hij snotterig.

Vitaminen in courgette

Courgettes zijn een goede bron van vitaminen. In 100 gram courgette zit maar liefst 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Een onsje van deze langwerpige, groene lekkernij bevat 12% van de ADH aan B6. Voorts zitten er de volgende vitaminen in: B2(9%ADH), foliumzuur of B11(7.5%ADH), vitamine A(4%ADH), vitamine K(4%ADH), vitamine B1(3%ADH) en vitamine B3(2.5%ADH).

De eetbare courgettebloem / Bron: Jake7401, Wikimedia Commons (Publiek domein)De eetbare courgettebloem / Bron: Jake7401, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mineralen in courgette

Een courgette zit boordevol met mineralen. 100 Gram van deze groente bevat 16% van de ADH aan molybdeen. Er zijn nog meer belangrijke mineralen die in het courgetteke huizen: mangaan(9%ADH), kalium(8%ADH), magnesium(4.5%ADH), fosfor(4%ADH) en koper(3%ADH).

Goed voor de ogen

Courgette is bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat het de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine bevat. Deze twee voedingscomponenten voorkomen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie of grauwe staar. We denken vaak dat wortelen om hun vitamine A-gehalte heel gezond is maar sinds we weten dat deze fytonutriënten ook veel bijdragen aan gezonde ogen staat courgette eigenlijk hoger op de lijst van groenten die gezond zijn voor de ogen, dan een wortel.

Bijten in antioxidanten

Het mooie aan de antioxidanten van courgette is dat ze behouden blijven tijdens het invriezen of het stomen van een groente. Nu is de courgette zo supermals dat hij in principe rauw kan worden gegeten. Enkele blokjes of met een kaasschaaf gesneden plakjes door een salade zijn daarom een goed idee. Deze malsheid betekent ook dat hij slechts zeer kort gekookt of gestoomd hoeft te worden. Een courgette-ovenschotel is daarom geen goed idee, ook omdat de groente volledig desintegreert als hij in toestand van aanhoudende hitte wordt geplaatst waardoor er een zachte, groene smurrie ontstaat wat niet meer lekker is om te eten. Courgette is lekker en veel gezonder als het zijn ´bijt´ behoudt. Bovendien moeten de zaadjes nimmer verwijderd worden want deze bevatten gezonde polyfenolen. De schil is ook erg gezond maar heeft als nadeel dat hij tientallen soorten pesticiden kan bevatten. Daarom is het veel beter om deze groente in biologische variant te kopen.

Voor de diabetes type 2 patiënt

De courgette is zeer gezond voor mensen die lijden aan suikerziekte of diabetes. Dat komt door de grote hoeveelheid vitaminen van het B-complex die deze broer van de komkommer rijk is. Daarnaast bevat het zink, magnesium en het amino-alcohol choline welke ook extra belangrijk zijn voor zij die gediagnosticeerd zijn met diabetes mellitus. Al deze voedingscomponenten zorgen ervoor dat het eten beter wordt verteerd. Het stofwisselingsproces van de suikers in eten wordt door deze stoffen beter volbracht. Het bloedsuikerniveau kent minder pieken en dalen na het eten van courgettes. Bovendien zitten er veel vezels in courgettes. Deze zijn erg belangrijk voor mensen met suikerziekte van vezels zorgen voor een meer geleidelijke vertering van de voedingsstoffen.

Gele courgette / Bron: Mikani, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Gele courgette / Bron: Mikani, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Ontstekingsremmende groente

Een extra voordeel voor de suikerpatiënt, maar eigenlijk voor iedereen die deze en andere welvaartsziekten wilt voorkomen is het feit dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Behalve de genoemde antioxidanten vitamine A, C, luteïne en zeaxanthine bevat de ideale moestuingroente veel polysacchariden en omega3-vetzuren welke ook antioxidant eigenschappen hebben. Deze fytonutriënten werken ook preventief tegen kanker en ziekten die met het bloed te maken hebben zoals aderverkalking en hartinfarct.

Traditioneel medicijn

De zaden van courgettes zijn op diverse plekken in de wereld geprezen als natuurmedicijn tegen inwendige bacteriën en parasieten. De zaden worden verwerkt tot olie voor dit doel. Daarnaast worden de zaden in de traditionele natuurgeneeskunde gebruikt om een vergrote prostaat tegen te gaan. Het veelvuldig moeten urineren wordt voorkomen door courgettezaadolie te drinken.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette is familie van de komkommer. Net als de komkommer heeft ook de courgette zelf niet veel smaak, maar kun je…
Courgette, een veelzijdige groenteCourgette, een veelzijdige groenteCourgette is een algemeen verkrijgbare groente. Je vindt deze groente in de supermarkt, op de markt en ook in veel moest…
Hoe gezond is de courgette?Hoe gezond is de courgette?Courgette is een populaire groente en veelzijdig in gebruik. Het is familie van de komkommer en augurk, maar ook van de…
Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd!Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd!Zelf courgette telen is leuk om te doen. Het is bovendien helemaal niet moeilijk. En als de courgette de juiste standpla…

De geneeskracht van gemberDe geneeskracht van gemberGember is een wortelgewas met een lichtgele kleur. Het smaakt enigszins scherp en pittig. Gemberwortel is een prima ingr…
De geneeskracht van Chinese koolDe geneeskracht van Chinese koolEen Chinese kool is een hele grote kool die je eigenlijk niet moet koken. Je kunt het op dezelfde manier eten als sla. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 821292, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=62
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Choline
  • Hoofdfoto: Tom008
  • Overige foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Jake7401, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Mikani, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Reacties

Doete Veenstra, 27-10-2014
Ik maak regelmatig courgette soep, ben er verzot op, blijven alle voedingsstoffen dan nog aanwezig, of zijn deze door het koken verdwenen? Reactie infoteur, 27-10-2014
Koken doet inderdaad voedingsstoffen verdwijnen. Hoe korter je het kookt, hoe meer voedingsstoffen er nog in zitten. 5 tot 10 minuten koken is lang genoeg! Na 5 minuten zitten vrijwel alle voedingsstoffen er nog in. Als je het een uur zou koken zouden er slechts een minimaal aantal voedingsstoffen overblijven.

Jf Lamfers, 23-09-2013
Ik zoek een recept voor courgette: gember jam! Kan iemand mij daar aan helpen? Reactie infoteur, 23-09-2013
Aubergine schillen, gember schillen en suiker in een pan doen met een beetje water. Gebruik 300 gram aubergine, 200 gram suiker en 100 gram gember. Kook het en laat het indikken. Doe het in een potje en je hebt je eigen Siciliaanse Confettura di melanzane e zenzero.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.