De geneeskracht van courgettes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Groente uit Mexico
- Vegetarisch hoofdgerecht
- Vitaminen in courgette
- Mineralen in courgette
- Goed voor de ogen
- Bijten in antioxidanten
- Voor de diabetes type 2 patiënt
- Ontstekingsremmende groente
- Traditioneel medicijn
Groente uit Mexico
Van de courgette weten we niet precies hoe lang het geleden is dat de mens ermee begonnen is om het te eten. We weten wel dat Columbus, de wereldberoemde ontdekkingsreiziger die beide Amerika´s voor het eerst als moderne westerling heeft gezien, de zaden mee heeft genomen uit wat nu Mexico heet. In grotten in Mexico zijn zaden van courgettes gevonden die al 10.000 jaar oud waren. De courgetteplant is ´s zomers in Nederland te kweken maar het liefst groeit hij in tropische gebieden alwaar hij het hele jaar door gekweekt kan worden. De courgettebloemen behoren tot de eetbare bloemen en zijn erg lekker. Een courgetteplant kan je zelf in de moestuin kweken, vooral in schoolmoestuinen is het een ideaal gewas. Dan kun je genieten van de heerlijke courgettebloem die goed in salade passen of van de courgette zelf.Vegetarisch hoofdgerecht
Een courgette was medio jaren 90 van de vorige eeuw het enige vegetarische gerecht van een fantasieloze kok in een restaurant. Je kon de kwaliteit van de kok afzien aan het feit of hij courgette als vegetarisch menu op de kaart heeft staan. In de loop van het nieuwe millennium zijn koks wat creatiever geworden. Aan de andere kant is deze groente erg gezond en een goede en smakelijke vleesvervanger wanneer hij goed wordt bereid. Courgette is een uitstekende groente om te eten maar hij hoeft slechts kort geroerbakt te worden; deze groente niet te lang verhitten anders wordt hij snotterig.Vitaminen in courgette
Courgettes zijn een goede bron van vitaminen. In 100 gram courgette zit maar liefst 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Een onsje van deze langwerpige, groene lekkernij bevat 12% van de ADH aan B6. Voorts zitten er de volgende vitaminen in: B2(9%ADH), foliumzuur of B11(7.5%ADH), vitamine A(4%ADH), vitamine K(4%ADH), vitamine B1(3%ADH) en vitamine B3(2.5%ADH).
Mineralen in courgette
Een courgette zit boordevol met mineralen. 100 Gram van deze groente bevat 16% van de ADH aan molybdeen. Er zijn nog meer belangrijke mineralen die in het courgetteke huizen: mangaan(9%ADH), kalium(8%ADH), magnesium(4.5%ADH), fosfor(4%ADH) en koper(3%ADH).Goed voor de ogen
Courgette is bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat het de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine bevat. Deze twee voedingscomponenten voorkomen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie of grauwe staar. We denken vaak dat wortelen om hun vitamine A-gehalte heel gezond is maar sinds we weten dat deze fytonutriënten ook veel bijdragen aan gezonde ogen staat courgette eigenlijk hoger op de lijst van groenten die gezond zijn voor de ogen, dan een wortel.Bijten in antioxidanten
Het mooie aan de antioxidanten van courgette is dat ze behouden blijven tijdens het invriezen of het stomen van een groente. Nu is de courgette zo supermals dat hij in principe rauw kan worden gegeten. Enkele blokjes of met een kaasschaaf gesneden plakjes door een salade zijn daarom een goed idee. Deze malsheid betekent ook dat hij slechts zeer kort gekookt of gestoomd hoeft te worden. Een courgette-ovenschotel is daarom geen goed idee, ook omdat de groente volledig desintegreert als hij in toestand van aanhoudende hitte wordt geplaatst waardoor er een zachte, groene smurrie ontstaat wat niet meer lekker is om te eten. Courgette is lekker en veel gezonder als het zijn ´bijt´ behoudt. Bovendien moeten de zaadjes nimmer verwijderd worden want deze bevatten gezonde polyfenolen. De schil is ook erg gezond maar heeft als nadeel dat hij tientallen soorten pesticiden kan bevatten. Daarom is het veel beter om deze groente in biologische variant te kopen.Voor de diabetes type 2 patiënt
De courgette is zeer gezond voor mensen die lijden aan suikerziekte of diabetes. Dat komt door de grote hoeveelheid vitaminen van het B-complex die deze broer van de komkommer rijk is. Daarnaast bevat het zink, magnesium en het amino-alcohol choline welke ook extra belangrijk zijn voor zij die gediagnosticeerd zijn met diabetes mellitus. Al deze voedingscomponenten zorgen ervoor dat het eten beter wordt verteerd. Het stofwisselingsproces van de suikers in eten wordt door deze stoffen beter volbracht. Het bloedsuikerniveau kent minder pieken en dalen na het eten van courgettes. Bovendien zitten er veel vezels in courgettes. Deze zijn erg belangrijk voor mensen met suikerziekte van vezels zorgen voor een meer geleidelijke vertering van de voedingsstoffen.