Te veel vitamine C: is het gevaarlijk?

Te veel vitamine C: is het gevaarlijk? Vitamine C is gezond en heb je nodig als mens. De aanbevolen dagelijks hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd. Maar kun je er ook te veel van innemen. Kan het in dat geval gevaarlijk of schadelijk zijn? Geen onbelangrijke vraag wanneer je gezond probeert te eten of wanneer je snel wil herstellen van een verkoudheid of griep en iets te scheutig bent met de inname van vitaminepillen of het drinken van drankjes met veel ascorbinezuur.

Vitamine C


Vitamine C of ascorbinezuur: wat is het?

Van alle soorten vitaminen is vitamine C wel de bekendste. Een andere naam hiervoor is ascorbinezuur, maar dat bekt natuurlijk wat minder lekker. De functie van deze vitamine en antioxidant is drievoudig:
  • Bindweefsel vormen
  • Zorgen voor de opname van ijzer in het lichaam
  • Het op peil houden van de weerstand

Neem je te weinig vitamine C tot je dan kan dit leiden tot een verminderde weerstand, zul je merken dat wanneer je ergens een wond hebt dit minder makkelijk geneest en je kunt het ook zien aan je ontlasting. Wanneer je een vitaminetekort hebt dan kun je mogelijk minder makkelijk naar het toilet en wordt je ontlasting hard. In het ernstigste geval kun je scheurbuik krijgen, maar dit komt steeds minder vaak voor.

Groente en fruit rijk aan vitamine C

Vitamine C komt van nature voor is groente en fruit maar ook in aardappelen. Voor wat betreft de groenten vind je het vooral terug in koolsoorten. In fruit is het in de grootste hoeveelheid aanwezig in citrusvruchten, kiwi's, aardbeien en verschillende soorten bessen. Bij groente bestaat het gevaar dat je het vitaminegehalte verlaagd door veel water te gebruiken bij het koken of het te lang aan de kook te houden.

Ascorbinezuur zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om de antioxidant zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is. Daarnaast is het natuurlijk populair om de vitamine in de vorm van een vitaminepil tot je te nemen. De verleiding kan groot zijn om een pilletje in te nemen in plaats van een appel of een sinaasappel te eten. Bedenk overigens wel dat je op die manier de belangrijke vezels uit fruit misloopt!

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Kinderen tot 16 jaar wordt geadviseerd tussen de 40 en de 65 milligram per dag te consumeren. Vanaf 16 jaar wordt 70 miligram per dag aanbevolen. Je hebt wat meer nodig wanneer je als vrouw zwanger bent (90 milligram per dag) en nog wat meer wanneer je borstvoeding geeft (110 gram per dag).

Nu zeggen die getallen de gemiddelde Nederlander natuurlijk weinig. Om een indicatie te geven, een sinaasappel bevat 60 milligram, een glas sinaasappelsap 25 en wanneer deze vruchtvlees bevat zo'n 35. Een scheplepel (niet te lang) gekookte groente bevat zo'n 10 milligram en een gekookte aardappel ongeveer 5. Dit geeft een goede indicatie van hoeveel je ervan moeten eten en/of drinken.

Is het gevaarlijk om te veel vitamine C in te nemen?

Baadt het niet dan schaadt het niet is een bekend spreekwoord. Maar geldt dat ook in het geval van de inname van ascorbinezuur? Niet helemaal. Hoewel een teveel wordt uitgeplast is het niet goed voor de nieren en geeft het een verhoogde kans op nierstenen. Deze bewering wordt overigens niet door alle artsen helemaal geloofd, aangezien het om een oxalaat gaat. Wel is het aannemelijk dat je je nieren ermee overbelast.

Ook andere zaken raken danig in de war. Je gaat meer ijzer opnemen maar juist minder koper. Bovendien kan een te hoge inname een laxerend effect hebben waardoor je diarree krijgt en je lichaam belangrijke voedingsstoffen en energie verliest.

Vitaminepil met te veel vitamine C?

Vanwege dit risico mag een voedingssupplement op de Nederlandse markt per eenheid niet meer dan 2000 mg bevatten. Maar dan moet je er natuurlijk nog wel zelf zorg voor dragen dat je niet te veel eenheden tot je neemt. Ook kan een buitenlandse supplement de grens nog wel eens overschrijden. Een voorbeeld hiervan is het middel Airplanes wat op de Amerikaanse markt wordt verkocht en wordt geadviseerd aan mensen die een verkoudheid of griep voelen opkomen. Dit middel bevat echter zo veel ascorbinezuur dat het niet goed is voor je nieren en in Nederland niet verkocht zou mogen worden.

Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen! Ook wanneer je dagelijks een vitaminepil neemt zul je ruim binnen de grenzen blijven van wat gezond is voor je lichaam.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine C bommenBijna iedereen weet wel dat vitamine C goed is voor onze weerstand. Vitamine C zorgt er voor dat onze witte bloedlichaam…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitaminen: eenheden metenVitaminen: eenheden metenEenheden die je bij vitaminen om de oren vliegen zijn er in vele variaties: I.E., R.E., MG, MCG - een beetje kan al een…
Peulvruchten: AdukibonenPeulvruchten: AdukibonenWat zijn adukibonen? Hoe smaken ze en hoe worden ze gebruikt? En zijn deze peulvruchten goed voor je gezondheid?

De geneeskracht van paksoiDe geneeskracht van paksoiPaksoi is een knapperige groente met grote donkergroene bladeren en roomwitte platte stelen en nerven. Je kunt er van al…
De geneeskracht van komkommerDe geneeskracht van komkommerSommige mensen menen onterecht dat de komkommer niet echt gezond is. Vroeger dachten wetenschappers dat komkommers niet…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.