De geneeskracht van paksoi

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Paksoi, van oorsprong een Chinese groente
- Tjokvol met vitaminen
- Mineraalvolle groente
- Gezondheidseffecten van paksoi
- Antikanker effecten van paksoi
- Alles met mate
- Eettips paksoi
Paksoi, van oorsprong een Chinese groente
Paksoi is een van oorsprong Aziatische groente. Hij wordt nu ook in Europa gekweekt, met name in Spanje. In China is men de groente 5000 jaar geleden begonnen te cultiveren. In de Ming-dynastie is de groente in China door de farmacoloog Liu Shizen onderzocht op zijn medicinale eigenschappen. Vanuit China heeft de groente heel de wereld veroverd.
Tjokvol met vitaminen
Paksoi is een groente die meer vitaminen kent dan menig andere groente. Het behoort tot de meeste gezonde groenten die er zijn. Paksoi bevat zeer veel vitamine C 100 gram van deze grootbladige groente is genoeg voor 75% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. De ADH-waarde voor vitamine A ligt nog hoger want een onsje is goed voor 149% van de ADH. Daarmee bevat het meer vitamine A dan kolen zoals bloemkool. Wat vitamine K betreft bevat deze lekkere plant 28% van de ADH. Daarbij houdt het niet op want er zit ook nog eens 16% van de ADH voor foliumzuur(vitamine B11) in en voor de vitaminen B5 en B6 geldt dat er 15% van d ADH in zit.Mineraalvolle groente
Paksoi is rijk aan calcium en ijzer. Van deze mineralen zit er 10% van de ADH in. Daarnaast zit er 7% van de ADH aan mangaan in en voor fosfor, kalium en magnesium geldt dat er 5% van de ADH in zit. Er zitten uiteraard nog meer vitaminen en mineralen in maar de waarden daarvan zijn minder dan 5% van de ADH.Gezondheidseffecten van paksoi
Paksoi is een koolgroente. Deze zijn zeer gezond en zouden dagelijks op het menu moeten staan. De kankerbestrijdende eigenschappen van kolen zijn uitgebreid onderzocht. Kolen in het algemeen hebben de volgende gezondheidsbevorderende eigenschappen:- Ontstekingsremmend op celniveau,
- Antioxidantwerking,
- Kankerbestrijdend,
- Spijsverteringbevorderend,
- Ontgiftend (detox) en
- Hart- en vaatziekten voorkomend.
Met ontstekingsremmend wordt bedoeld dat op celniveau ontstekingen worden tegen gegaan binnen in cellen. Deze kunnen wanneer ze de overhand krijgen verschillende ziekten veroorzaken zoals suikerziekte, kanker en overgewicht. Producten die deze ontstekingen bevorderen zijn suiker, fructose, witmeelproducten en witte rijst.
