Vitamine C: in welke voeding?

Vitamine C: in welke voeding? Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidant, is goed voor onze weerstand, onze huid en werkt preventief bij ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Voldoende vitamine C is ook belangrijk in stressvolle tijden. Vitamine C helpt namelijk bij het aanmaken van stresshormonen, en beschermt het lichaam tegen afvalstoffen die ontstaan wanneer de stresshormonen worden aangemaakt. Belangrijk dus om voeding te nemen, die rijk is aan vitamine C!

Bronnen voor vitamine C

Fruit

Voeding waar veel vitamine C inzit is fruit. Fruit biedt vele voordelen, want behalve vitamine C is fruit rijk aan voedingsvezels, welke zorgen voor een goede stoelgang. Verder is fruit ook rijk aan andere vitaminen en mineralen. Maar niet alle vruchten zijn even rijk aan vitamine C. Veel vitamine C vind je in aardbeien, kiwi's, mango, sinaasappels en zwarte bessen. In de middenmoot zitten grapefruits, mandarijnen, citroenen, lychees en papaya's. De overige fruitsoorten bevatten minder vitamine C.

Fruitsappen

Fruit kan worden verwerkt in vruchtesappen zoals appelsap, sinaasappelsap, grapefruitsap en druivesap. Het vitamine C gehalte in vruchtesappen is gelijk aan versgeperste sappen! Maar appelsap en druivesap bevatten vrijwel geen vitamine C.

Gedroogd fruit

Fruit is er ook in gedroogde vorm: het vocht wordt eruit verdampt en het suikergehalte stijgt. Gedroogd fruit bevat veel calorieën en bevat niet zo veel vitamine C.

Fruit in potten/blik

Vitamine C is een conserveringsmiddel! Het wordt als conserveringsmiddel gebruikt bij fruit in blik of pot, maar ook bij groente in blik of pot. Dus zo ongezond is eten uit pot of blik niet. De vitamine C blijkt goed bewaard te blijven in pot en blik.

Groente

Net als fruit is groente rijk aan voedingsvezels, dus goed voor de stoelgang. Naast vitamine C, bevat groente natuurlijk nog meer vitaminen en ook mineralen. Rauwe groente bevat meer vitamine C dan gekookte groente, want helaas gaan er veel vitaminen verloren tijdens het kookproces. De ene groente bevat meer vitamine C dan de andere. Groenten die veel vitamine C bevatten zijn: asperges, bloemkool, broccoli, bleekselderij, courgette, doperwten,koelieboontjes, tomaat, radijs, rammenas, raapstelen, postelein, prei, peultjes, rode en groene paprika, paksoi, okra, koolrabi, koolraap, rode kool, spitskool, savooienkool, groene kool, chinese kool, boerenkool, taugé, spruitjes, snijbiet, sopropo, veld- en molsla, tuinbonen, witte kool, zuurkool, andijvie, artisjok, aubergine, champignons, klaroen, kousenband, pompoen, rabarber, schorseneren, knolselderij, spinazie, ui, venkel, witlof, wortelen, sperziebonen en snijbonen. Groente is dus de perfecte bron voor vitamine C, en er valt voldoende in te variëren!

Groentesappen

Groentesappen zijn niet verkeerd om aan je portie vitaminen te komen. Ze zijn caloriearm en vitaminerijk. Zuurkoolsap bevat veel vitamine C en wordt vaak gebruikt bij problemen aan het maag-darm kanaal. Zuurkoolsap heeft een ontslakkende werking. Vitamine A zit in wortelsap.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneller afvallen met behulp van anti-oxidantenSneller afvallen met behulp van anti-oxidantenTijdens sommige maanden van het jaar vliegen de kilos eraan. Maar hoe kunnen we deze kilos snel weer kwijtraken? Sommige…
Antioxidanten en vrije radicalen - Gevolgen voor het lichaamAntioxidanten en vrije radicalen - Gevolgen voor het lichaamAntioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid. Anti-oxidanten beletten dat vrije radicalen schade aanrichten en anti-…
Melatonine en (huid)verouderingMelatonine en (huid)verouderingMelatonine heeft veel voordelen. Dat melatonine gunstig werkt bij slapeloosheid, is algemeen bekend. Dankzij melatonine,…
Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit d…

Voeding tegen het verouderingsprocesVoldoende rust en slaap, een natuurlijke dag- en nachtritme, gezonde en volwaardige voeding, veel spontaan lachen, diep…
Goede eiwitbronnenGoede eiwitbronnenEiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van alle cellen en (spier)weefsels. 17% van ons lichaam bestaat uit ewitten. Ei…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.