Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!

Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree! Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit de krachtige anti-oxidant lycopeen. Lycopeen vermindert huidveroudering aanzienlijk mede doordat schade door zon door lycopeen afneemt. Een blikje tomatenpuree per dag is voldoende. In tomatenpuree zit behalve lycopeen, ook vitamine A, B en C. Er zijn lycopeensupplementen voor wie gruwelt van tomaat. Een verminderde kans op (prostaat)kanker door lycopeen is onvoldoende bewezen

Wat is lycopeen?

Lycopeen is een carotenoïde, rood van kleur, en komt niet alleen in tomaten voor. Ook in andere rode vruchten zit carotenoïde zoals in rozebottels en meloenen. Behalve tegen huidveroudering (mede door zonnestraling) zou lycopeen volgens sommige onderzoekers ook de kans op prostaatkanker verminderen. Maar dit is onvoldoende aangetoond!
Wel is aangetoond dat lycopeen goed is voor hart- en bloedvaten. Ook de effecten van tomatenpuree (lycopeen) op de huidzijn aangetoond in onderzoek. Zo is men bij het dagelijks eten van 55 gram tomatenpuree per dag na drie maanden 30% beter beschermd tegen de zon. Een opmerkelijk effect dus, dat te danken is aan deze krachtige anti-oxidant.

Rimpels en zon

Het is de lycopeen uit tomatenpuree, een krachtige anti-oxidant, dat vanwege de anti-oxiderende werking werkt tegen huidveroudering zoals rimpels en zonnebrand. Een tweeledige werking tegen huidveroudering dus, want de zon is een krachtige oxidant en één van de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering. Een blikje tomatenpuree bevat evenveel lycopeen als in acht tomaten. Zie maar eens acht tomaten per dag weg te werken. Meloenen bieden overigens net zo veel lycopeen als tomatenpuree.

Een blikje per dag

Tomatenpuree eten is niet zo vies. Je kunt de tomatenpuree verwerken in een smoothie. Om lycopeen in voldoende mate naar binnen te krijgen, zodat de lycopeen inderdaad effectief is tegen rimpels, huidveroudering en zonnebrand, is er maar 55 gram tomatenpuree nodig per dag. Dus één blikje per dag is ruimschoots voldoende. De tomatenpuree uit het blikje kun je bijvoorbeeld mengen met vruchtensap en fruit en dit pureren tot een smakelijk geheel. Lycopeen wordt beter opgenomen in combinatie met vet, wie durft kan er nog een desertlepel olijfolie bij doen.

In tomatenpuree zit lycopeen, hoe zit het met vitamines?

Een blikje tomatenpuree per dag eten, heeft behalve de inname van lycopeen nog een aantal (kleine) voordelen. Wie tomatenpuree nuttigt krijgt qua vitaminen ook nog iets binnen, namelijk per 55 gram tomatenpuree:
  • Vitamines:
  • Vitamine C (16,5 mg), vitamine A en B6(0,11 mg), vitamine B1 en B2 (0,06 mg), vitamine B11 (17 mcg)
  • Mineralen:
  • Natrium (248 mg), kalium (468 mg), calcium (16,5 mg), fosfor (38,5 mg), magnesium (30 mg), ijzer (2,2 mg), koper (0,28 mg), zink (0,83 mg)
  • Voedingswaarde:
  • Water (43 gr), eiwit (1,9 gr), koolhydraten (7,7 gr), suiker (5,5 gr), vezels (1,8 gr)

Lycopeen is verkrijgbaar in supplementen (capsules en tabletten) maar u begrijpt dat dit overbodig is, omdat u voldoende binnenkrijgt middels 55 gram tomatenpuree per dag. Een lycopeen supplement is natuurlijk wel een oplossing indien u gruwelt van tomatensmaak.

Lycopeen en sperma, vruchtbaarheid man

Uit een onderzoek (zie bronvermelding onderaan) blijkt dat lycopeen een positieve werking heeft op onvruchtbaarheid van mannen. Door lycopeen neemt de beweeglijkheid en hoeveelheid zaad toe en verbetert de structuur van zaad.

Verminderde kans op (prostaat)kanker door lypoceen onvoldoende bewezen

Dat lypoceen een verminderde kans op prostaatkanker en andere soorten kanker zou hebben, is onvoldoende bewezen.
Wel tast zonlicht (zonschade) de DNA structuur aan, en door lycopeen is men (en de DNA structuur) 30% beter beschermd tegen schade door zon. Een zonnebrandmiddel gebruiken blijft uiteraard altijd nodig.
© 2010 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegen huidveroudering: tomatenpureeTegen huidveroudering: tomatenpureeOp de markt verschijnen altijd weer anti-rimpelcrèmes en anti-verouderingsmiddelen. Het ene middel tegen huidveroudering…
Melatonine en (huid)verouderingMelatonine en (huid)verouderingMelatonine heeft veel voordelen. Dat melatonine gunstig werkt bij slapeloosheid, is algemeen bekend. Dankzij melatonine,…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…

Zijn ontgiftingsdiëten betrouwbaar?Zijn ontgiftingsdiëten betrouwbaar?Wat leert de moderne wetenschap ons over onze basisbehoefte: eten? Discovery Health Channel en de BBC in samenwerking me…
Açai Bes BijwerkingenAls u graag meer wilt weten over de werking van de Açai Bes, lees dan vooral verder. Dit artikel voorziet u van informat…
Bronnen en referenties
  • Ergogenics.org
  • Wikipedia
Reacties

Willem van Doorn, 26-08-2014
Als ik nou gewoon tomaat eet, is dat niet (minstens) net zo goed als tomatenpuree? Ik eet iedere dag een salade. daar kan ondermeer tomaat in. Niet uit blik, maar 'gewoon'. Hoeveel tomaten moet ik eten om het gewenste effect te bereiken? Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo meneer van Doorn,
Jazeker, ook heel gezond.
Puree of blokjes zijn geconcentreerder. Dan mag u wel veel tomaten eten
Maar tomaat integreren in de voeding (op de boterham, bij het warme eten) is ook gezond en goed voor de huid.
Met vriendelijke groet
Sandra

Annaberkhout, 01-04-2013
Leuke informatie! ik zocht naar een manier om de bliksmaak die tomatenpuree m.i. heeft, te neutraliseren; of is dit de geroemde lycopeen die ik proef? Bij een reaktie, bij voorbaat dank. anna berkhout Reactie infoteur, 17-06-2013
Hallo Anna,
Goed dat u dat even noemt: bliksmaak. Persoonlijk denk ik dat dit idd de smaak van blik is, en niet van lycopeen! Dat zou betekenen: oppassen met tomatenpuree uit blik, vanwege de metalen. Bedankt voor deze opmerkzaamheid. Het blik bestaat uit lagen metaal, wat vertind wordt, en vervolgens dichtgesoldeerd.

Het voordeel van lycopeen in tomaat, is dat in welke vorm de tomaten ook zijn, de lycopeen niet verloren gaat. Dit betekent, dat blokjes tomaat uit een kartonnen pakje --hoewel minder geconcentreerd--- ook hun werking doen. In ieder geval, vermijdt men zo de bliksmaak en het binnenkrijgen van ongewenste stoffen.

Mvg
Sandra

Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.